Βραδιά Περσικής Κλασικής Μουσικής

b_Persian-Musical-Miniature2

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΜΕ ΤΟ ENSEMBLE SHABROVAN

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 
The Shoe Factory, Λευκωσία / 8.30 μ.μ.

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο, παρουσιάζει μια Βραδιά Περσικής Κλασικής Μουσικής, με το Ensemble Shabrovan σε παραδοσιακά όργανα: Σαντούρι, Ταρ, Σιτάρ, Νταφ, Τόμπακ και Περσική Λύρα.

Από την αρχή της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας του 6ου αιώνα π.Χ. μέχρι και το σημερινό Ιράν, η υπέροχη περσική κουλτούρα γνώρισε περιόδους έντονης λαμπρότητας αλλά και μεγάλων απωλειών. Παρά τις πολλές εισβολές από Έλληνες, Τούρκους, Μογγόλους και Άραβες, ο λαός της Περσίας κατάφερε ωστόσο να διατηρήσει την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά. Η κλασική μουσική της Περσίας αντανακλά τη βαθιά θλίψη των βίαιων εισβολών, και συμβολίζει τη σύνθετη ομορφιά της  φύσης και τη σύντηξη του ανθρώπου με μια ανώτερη υπαρξιακή δύναμη. Η περσική κλασική μουσική εξελίχθηκε σαν μια ευμετάβλητη έκφραση των κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών που τόσο περήφανα ενσάρκωναν οι Πέρσες, όπως αποδεικνύεται και μέσα από το σύστημα της μουσικής θεωρίας, τον ρόλο που διαδραμάτισε η μουσική στην περσική κουλτούρα και τη δημιουργική διαδικασίας της μουσικής εκτέλεσης.

Η θεμελιώδης εγκαθίδρυση του Ισλάμ ως η εθνική θρησκεία της Περσίας, τον δέκατο έβδομο αιώνα, οδήγησε σε μια σύμμειξη αραβικής και περσικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών οργάνων, της μουσικής ορολογίας και των θεωρητικών αρχών. Όπως οι περσικές πολιτιστικές αξίες και πεποιθήσεις είχαν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, έτσι και η περσική κλασική μουσική είχε ταυτόχρονα μεταμορφωθεί. Η περσική μουσική, η οποία συνδέεται συχνά με τη βαθιά, πολυσύνθετη και βαθυστόχαστη ποίηση των σπουδαίων ποιητών της Περσίας, ενσαρκώνει το προτελευταίο στάδιο της έκφρασης της ανθρώπινης ψυχής. Λόγω της μερικής απαγόρευσης της μουσικής και των τεχνών από το Ισλάμ, η περσική κλασική μουσική εξυψώθηκε σε ενός είδους μυστικιστικής τέχνης. Ο εκσυγχρονισμός και η δυτικοποίηση του Ιράν δεν άλλαξαν απλά με διάφορους τρόπους τα δομικά στοιχεία της περσικής μουσικής, αλλά κατάφεραν να φέρουν τον υπόλοιπο κόσμο πιο κοντά σε αυτήν την τέχνη. Σήμερα, το ενδιαφέρον του δυτικού κόσμου στην περσική κλασική μουσική είναι πιο έντονο από ποτέ. Ίσως, καθώς οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με αυτή την έξοχη και μυστηριώδη περσική τέχνη, να επιτυγχάνουν μια πνευματική ανάταση, κατά την οποία «ο κόσμος μεταμορφώνεται αποκαλύπτοντας θαυμάσιες εικόνες, και μέσα από αυτές, το κάθε ον που μπορεί να αισθανθεί λαμβάνει την άμεση κατανόηση μιας ανείπωτης διαφάνειας».

Εισιτήρια: €15 Ενήλικες/ €10 Μέλη του ιδρύματος
Τηλ: 7000-9304 (9.30-11.30 π.μ. καθημερινά)

www.pharosartsfoundation.org