Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Ν. Κοτζιάς: Προετοιμασία προ νέων συνομιλιών

Τι δήλωσε στην υπογραφή παραχώρησης τεμαχίου από τη Μονή Κύκκου

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία πριν την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε δήλωσή του, στο πλαίσιο υπογραφής συμφωνίας για την παραχώρηση τεμαχίου γης από το Μετόχι Κύκκου προς την Ελλάδα για την ανέγερση νέου κτιρίου πρεσβείας στη Λευκωσία, και αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπέδειξε ότι νέος κύκλος συνομιλιών για επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να αρχίσει εφόσον γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε αυτές να έχουν θετική κατάληξη.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις μετά και τις επαφές με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι οι ενδείξεις δεν αναφύονται μόνες τους, αλλά πρέπει να τις δημιουργούμε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως σε προβλήματα όπως το Κυπριακό δεν αρκεί να δημιουργούμε εμείς, αλλά πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση και από τους άλλους που συμμετέχουν στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείς εάν θα προσπαθήσει για μια προετοιμασία των συνομιλιών με τον κ. Τσαβούσογλου ή και την 3η εγγυήτρια δύναμη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι το 2016 είχε τονίσει πως είναι ανάγκη να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία, «για να διερευνήσουμε αν πράγματι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, επειδή θεωρώ αντιπαραγωγικό να πηγαίνουμε σε διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα και σε δημοψηφίσματα π ο υ δ ε ν έ χ ο υ ν να α π α ν τ ή σ ο υ ν θετικά στις προτάσεις που γίνονται».

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα να ευοδωθεί η επιδίωξη που επιχειρεί με τον κ. Τσαβούσογλου, να υπάρξει σύγκλιση. «Δεν λέω λύση πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία της άμεσης διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης πως απαιτείται να υπάρξει καλύτερο πνεύμα, από ότι στο παρελθόν, από την άλλη πλευρά. Για αυτό δεν μπορώ να εγγυηθώ, μπορώ να εγγυηθώ ότι θα το παλέψουμε.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο η Τουρκία να προσέλθει σε διάλογο υπό τις προϋποθέσεις που προανέφερε, ο `Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα γεγονότα τα δημιουργούμε και δεν τα προφητεύουμε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει αλλάξει κάτι από το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, ο κ. Κοτζιάς αφού ανέφερε πως δεν θα έλεγε ότι είναι ναυάγιο το Κραν Μοντανά, σημείωσε ότι για πρώτη φορά, με τη δική μας εκτίμηση, μετά από μια διαπραγμάτευση του Κυπριακού πάμε στην επόμενη με καλύτερες θέσεις από ότι στην προηγούμενη.

Συνήθως το Κυπριακό μετά από μια διαπραγμάτευση περιέπιπτε σε συνθήκες χειρότερες από την προηγούμενη, συνέχισε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι τώρα έχουμε πάνω στο τραπέζι το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας που έχει αποδεχτεί και υιοθετήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στη διάρκεια του Κραν Μοντάνα, και άρα θα αρχίσουμε από καλύτερες θέσεις σε σχέση με προηγουμένως και άρα είμαστε σε δημιουργική πλεύση.

Κληθείς να σχολιάσει τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η πολιτική είναι πικρή, αλλά ποτέ βαρετή.

Ο `Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να προβεί σε σχόλιο αναφορικά με τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, παρατηρώντας ότι δεν βρίσκεται σε χώρο κατάλληλο για συζήτηση αυτών των θεμάτων, αλλά σε χώρο για το Κυπριακό.

«Στην Κύπρο μιλώ για το Κυπριακό» συνέχισε, προσθέτοντας ότι «πολλές φορές μέμφομαι τους πολλούς Έλληνες πολιτικούς ή δημόσια πρόσωπα, που μιλάνε για τα πάντα στη διεθνή σκηνή εκτός από την Κύπρο και την απελευθέρωσή της».

Η υπογραφή της συμφωνίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, και ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρος υπέγραψαν το μεσημέρι της Παρασκευής τη συμφωνία παραχώρησης οικοπέδου της Μονής έκτασης οκτώ στρεμμάτων που βρίσκεται στην οδό Αγίου Προκοπίου, απέναντι από το Μετόχι στη Λευκωσία, ώστε σε αυτό να ανεγερθεί το νέο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Νικηφόρο για την καλοσύνη του να δωρίσει στο ελληνικό δημόσιο, ένα κόσμημα της Λευκωσίας – μεταφέροντας και ευχαριστίες από τον ελληνικό λαό – που δίνει την ευκαιρία ώστε στο κεντρικότερο ίσως σημείο της Λευκωσίας να κυματίζει η ελληνική σημαία.

«Η δωρεά είναι δείγμα των μεγάλων δεσμών που έχει ο Ελληνισμός, όπου κι αν βρίσκεται και όποια μορφή κι αν έχει είτε ως εκκλησία, είτε ως κράτος», είπε, προσθέτοντας πως με την πίστη που πηγάζει από την ορθοδοξία έχουμε τα ίδια όνειρα, να δούμε μια Κύπρο ελεύθερη, ένα κανονικό κράτος, όπως το υιοθέτησε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, χωρίς ξένα στρατεύματα και κατοχή.

«Ο Ελληνισμός ονειρεύεται την αδελφοσύνη με τον κυπριακό λαό να υλοποιείται και με τους αγώνες να αποκαταστήσουμε αυτά που το 1974 με δικά μας εγκλήματα προκαλέσαμε» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι εκ μέρους της πολιτείας, την οποία εκπροσωπεί ζητά συγνώμη από τον κυπριακό λαό.

«Έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε αυτά που προκαλέσαμε» είπε προς τον Μητροπολίτη ο `Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η μεγαλοψυχία του δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει το ελληνικό κράτος στο πιο όμορφο και κεντρικό σημείο της Λευκωσίας.

Στη δήλωση που ακολούθησε την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Κοτζιάς είπε «ότι σήμερα παίρνουμε δύναμη, έμπνευση να δουλέψουμε με μεγαλύτερη πίστη για τη λύση του Κυπριακού, αυτή είναι η ουσία της σημερινής συνάντησης, αυτή είναι η ουσία των μικρών και σημαντικών για μένα δώρων που ανταλλάξαμε και η ουσία του μεγάλου δώρου που μας χαρίστηκε, το οικόπεδο στο οποία θα κτιστεί η ελληνική πρεσβεία».

Πρόσθεσε πως «το όνειρο μας δεν είναι μόνο να δούμε μια όμορφη, παραγωγική και δημιουργική ελληνική πρεσβεία, αλλά το όνειρο μας είναι αυτή η πρεσβεία να είναι σε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο».

Ο Κύκκου Νικηφόρος ενημέρωσε τον κ. Κοτζιά για τη Μονή Κύκκου και την προσφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 και τους αγώνες του έθνους με έμψυχο και άψυχο υλικό.

Ανέφερε ότι η δωρεά δεν έγινε από μεγαλοψυχία, αλλά ως επιβαλλόμενο χρέος από την μακραίωνη παράδοση της Ιεράς Μονής Κύκκου που ανέκαθεν ήταν αρωγός στους αγώνες του Έθνους.

Υπενθύμισε ότι 12 μοναχοί της Ιεράς Μονής Κύκκου το 1897 εντάχθηκαν στον ελληνικό στρατό και μετά την ατυχή έκβαση του πολέμου πήγαν στην Κρήτη και ενώθηκαν με τα επαναστατικά σώματα που αγωνίζονταν για την ένωση της μεγαλονήσου με την μητέρα πατρίδα.

Πρόσθεσε ότι το 1912-13 στους βαλκανικούς πολέμους 7 μοναχοί της Μονής εντάχθηκαν στον στρατό, εκ των οποίων ο ένας μετά την επιστροφή τους στην Κύπρο έγινε ο ηγούμενος Χρυσόστομος.

Ανέφερε επίσης ότι το 1912-13 η Ιερά Μονή Κύκκου απέστειλε 200 χρυσές λίρες στον Ελευθέριο Βενιζέλο για να δοθούν στον πρώτο Έλληνα αξιωματικό που θα ύψωνε την ελληνική σημαία στην Ανδριανούπολη.

Ο Κύκκου Νικηφόορος ευχαρίστησε την Ελλάδα, που συμπαρίσταται στην Κύπρο ποικιλοτρόπως. «Πιστεύω ακράδαντα πως υπάρχουμε και αν θα υπάρχουμε οφείλεται στην Ελλάδα», είπε, δηλώνοντας πως πιστεύει ακράδαντα ότι με συντονισμένες προσπάθειες, με υπομονή και επιμονή κάποια στιγμή θα ελευθερωθεί η πατρίδα μας και θα απελευθερωθούν τα εδάφη μας.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν την υπογραφή της συμφωνίας ο Κύκκου Νικηφόρος είπε πως προσδοκά στην ανέγερση καλλιμαρμάρου μεγάρου, κατά προτίμηση αρχαιοελληνικού, κλασσικού ρυθμού, προς στέγαση της ελληνικής πρεσβείας και της πρεσβευτικής κατοικίας.

«Ευελπιστούμε σύντομα να δούμε την γαλανόλευκο ελληνική σημαία κυμματίζουσα υπερηφάνως επί του κτιρίου αυτού», συνέχισε ο Μητροπολίτης Κύκκου, προσθέτοντας ότι προσδοκούμε να καταθέσουμε το θεμέλιο λίθο στο εγγύς μέλλον.

Ο Μητροπολίτης χάρισε στον κ. Κοτζιά εικόνα της Παναγίας, η οποία θα τοποθετηθεί στο νέο κτίριο της πρεσβείας.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το τεμάχιο που παραχωρήθηκε συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος του κτιρίου, ο κ. Κοτζιάς είπε πως πρέπει πρώτα αυτό να σχεδιαστεί και να πάρει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες, και ως εκ τούτου η έναρξη κατασκευής του κτιρίου θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των διαδικασιών.

Πριν εισέλθει στο όχημα του για να φύγει, ο κ. Κοτζιάς είπε στους δημοσιογράφους ότι στην ψυχή του καίει το αίσθημα να αποκατασταθεί η Κύπρος, που για αυτόν ήταν και θα είναι το χρυσοπράσινο φύλλο.

comments

Tags:
loading...