Οικοσελίδα » A_Newsletter » 

ΕΚΤ: Αύξηση κινδύνων για παγκόσμια ανάπτυξη λόγω προστατευτισμού

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξης καθώς ο κίνδυνος του προστατευτισμού και η απειλή επιβολής ακριβότερων δασμών προκαλούν υποχώρηση της εμπιστοσύνης, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε οικονομικό δελτίο της την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters στην αξιολόγησή της, η οποία ακολουθεί κατά κύριο λόγο την ίδια γραμμή με το ανακοινωθέν πολιτικής της της 26ης Ιουλίου, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν ενταθεί εν μέσω δράσεων και απειλών αναφορικά με τις αυξήσεις των εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ και πιθανά αντίποινα από τις επηρεαζόμενες χώρες».

Η ΕΚΤ προσθέτει ότι αν όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί υπό μορφή απειλής τεθούν σε εφαρμογή τότε ο μέσος όρος δασμών των ΗΠΑ θα αυξηθεί στα πιο ψηλά επίπεδα εδώ και 50 χρόνια.

Στην συνάντησή της πριν από δύο εβδομάδες η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της, συνεχίζοντας να παραμένει στον οδικό χάρτη της ολοκλήρωσης του προγράμματος αγορών 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ  ως το τέλος του χρόνου και αύξησης των επιτοκίων για πρώτη φορά από την χρεωστική κρίση της ευρωζώνης το φθινόπωρο του 2019.

Πρόσθεσε ότι ακόμη και καθώς οι εξωτερικοί κίνδυνοι αυξάνονται, η εσωτερική ανάπτυξη φαίνεται να είναι εύρωστη και οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες οδηγούν σε μια σταθερή και ευρεία ανάπτυξη.

loading...