Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

ΥΠΕΞ: Η πιο κρίσιμη περίοδος για κυπριακό

Διανύουμε ενδεχομένως την κρισιμότερη περίοδο στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ στην Ιερά Μονή Κύκκου.

«Σήμερα διανύουμε ακόμη μια κρίσιμη περίοδο για το εθνικό μας ζήτημα. Ενδεχομένως, και χωρίς καμιά επιθυμία υπερβολής, την κρισιμότερη στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.

Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, ανέφερε, απαιτείται από όλους μας «να βάλουμε την Κύπρο πάνω από τις όποιες διαφωνίες μας».

«Χρειαζόμαστε, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό.
Αυτό επιτάσσουν οι σημερινές κρίσιμες συγκυρίες που ευελπιστούμε να ανοίξουν το δρόμο για ουσιαστικές συνομιλίες στα θέματα διαφωνίας, όπως αυτά έχουν προκύψει μέσα από την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το κατέστησε απολύτως σαφές και πρόσφατα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Λουτ , ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη να προσέλθει στο διάλογο από το σημείο που είχε διακοπεί τον Ιούλιο του 2017.

Τόνισε ότι αν και η άλλη πλευρά έχει την ίδια αποφασιστικότητα και την ανάλογη ειλικρίνεια και εφόσον υπάρχει πρόοδος στη βάση του Πλαισίου που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε, με στόχο την κατάκτηση για όλους τους Κύπριους ενός κανονικού – φυσιολογικού κράτους, τότε «ναι, μπορούμε να ελπίζουμε πως σύντομα θα έχουμε μια αίσια κατάληξη της μακρόχρονης περιπέτειας στην οποία ο Κυπριακός Ελληνισμός υποβάλλεται για σχεδόν μισό αιώνα».

Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να τερματιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων.

«Το χρωστάμε στον τόπο μας. Το χρωστάμε στις μελλοντικές γενεές. Αυτό θα αποτελέσει και το καλύτερο μνημόσυνο για τη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου», είπε.

Αναφερόμενος στον Μακάριο, είπε ότι συνέδεσε το όνομα του, όχι μόνο με τους αδιαμφισβήτητους αγώνες του για δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και με την αναγνώριση της αναγκαιότητας για μια ρεαλιστική και εθνικά ωφέλιμη πορεία. Μια πορεία που και σήμερα, όπως είπε, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ακολουθητέας πολιτικής για να βρεθεί, επιτέλους, το απάνεμο λιμάνι που θα φέρει στον τόπο μας την επανένωση, την ειρήνη, τη γαλήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον λαό της Κύπρου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι αν είναι κάτι« που εμείς οφείλουμε σήμερα στην Ιστορία, στη δική μας συνείδηση και στον Μακάριο που τιμούμε με ευλάβεια και σεβασμό, είναι η ανάδειξη της αδήριτης ανάγκης για ενότητα που, όπως τότε, έτσι και σήμερα, συνιστά την απαραίτητη προϋπόθεση για την ευόδωση του δύσκολου αγώνα μας».
Όπως είπε η πορεία του Εθνάρχη Μακαρίου πρέπει να είναι οδηγός πολύτιμος στις κρίσιμες μέρες που διέρχεται ο τόπος.
«Πρέπει να διδαχθούμε από την Ιστορία, να διδαχθούμε από τη σοφία και δόξα ενός ηγέτη. Οφείλουμε να εκτιμήσουμε την αξία της συνεννόησης, της συνεργασίας και της διαβούλευσης και να αναλογιστούμε τον όλεθρο, στον οποίο μπορεί να μας οδηγήσει η διχόνοια και οι συγκρούσεις», είπε.
Πρόσθεσε ότι διδασκόμενοι από τις παρακαταθηκες του Μακαρίου θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού δεν διεξάγεται μεταξύ μας και ότι ο στόχος για τερματισμό της κατοχής, για την ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας δεν μπορεί να είναι, και δεν είναι, παρά κοινός στόχος.
«Παρά τις ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις, που είναι απόλυτα θεμιτές μέσα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του διαλόγου και μέσα από συλλογική προσπάθεια να αγωνιστούμε για επίτευξη του κοινού στόχου, ενός στόχου που κανείς από μόνος του δεν μπορεί να πετύχει», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, έχοντας συνείδηση αυτού του ιστορικού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με σταθερή βούληση, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, με μοναδικό στόχο τον τερματισμό του απαράδεκτου στάτους κβο που για δεκαετίες μας υποχρεώνει να ζούμε σε καθεστώς που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων, ανέφερε, θα πρέπει οριστικά και σύντομα να τερματιστεί και σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και άλλος δρόμος, παρά να τερματιστεί η κατοχή, να επανενωθεί η πατρίδα και να έρθει επιτέλους την ειρήνη στον τόπο.
«Προσδοκούμε σε μία λύση στην οποία δεν θα υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη σε αυτή τη χώρα και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανάγκη η λύση να συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στόχος και ευχή της Κυβέρνησης, είναι μέσα από τον διάλογο που επιθυμεί να επαναρχίσει το συντομότερο από εκεί όπου διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, να παραδοθεί στις μελλοντικές γενιές μια πατρίδα, χωρίς στρατεύματα κατοχής, επανενωμένη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή που να μπορεί επιτέλους να δώσει αυτό που οφείλεται σε έναν εμπνευσμένο ηγέτη, αλλά και σε όλους όσοι έδωσαν το αίμα τους για να ζούμε ελεύθεροι και να διεκδικούμε όσα μας αξίζουν.

Φωτίου: Είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε σε οποιαδήποτε στιγμή στις διαπραγματεύσεις

Η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να επανέλθει σε οποιαδήποτε στιγμή στις διαπραγματεύσεις και να εργαστεί με την ίδια καλή θέληση και βούληση για την επίτευξη μια δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού, ανέφερε την Κυριακή ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου κατά τον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων Ακανθιωτών.

«Μνημονεύοντας τους νεκρούς και τους μάρτυρες μας, μαζί με την ευγνωμοσύνη μας προς αυτούς καταθέτουμε και την πίστη μας στα δίκαια του αγώνα μας. Αντέξαμε σε πολλές δοκιμασίες και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρις ότου να απελευθερωθεί και να επανενωθεί η πατρίδα μας. Αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος μας», σημείωσε ο κ. Φωτίου.

«Θα πρέπει», πρόσθεσε, « να ανατρέψουμε τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στο νησί μας με τη συνεχιζόμενη κατοχή και τη διαίρεση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσουμε μέσω των διαπραγματεύσεων να εξεύρουμε μια λύση που να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Όπως επαναβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με την κα Λουτ την περασμένη Δευτέρα», συνέχισε, «η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να επανέλθει σε οποιαδήποτε στιγμή στις διαπραγματεύσεις και να εργαστεί με την ίδια καλή θέληση και βούληση για την επίτευξη μια δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού, στη βάση των παραμέτρων που έθεσε πριν από ένα χρόνο στο Κρανς Μοντανά ο Γενικός Γραμματέας και προβλέπουν μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, μια Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς και συρματοπλέγματα».

«Θέλουμε μια πατρίδα ελεύθερη από τα βαρίδια του παρελθόντος με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της, μια πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα, χωρίς φόβους και ανησυχίες για το αύριο, όπως θα την ήθελαν και οι 22 Ακανθιώτες που μνημονεύσαμε σήμερα», είπε.

«Στη μνήμη των ηρώων της Ακανθούς, αλλά και στους υπερήφανους συγγενείς και τους δικούς τους ανθρώπους, υποσχόμαστε συνέχιση του αγώνα τους για τελική δικαίωση, μέσα από κοινή συστράτευση και ενότητα. Αυτή θα είναι και η καλύτερη απόδειξη της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας προς τους ήρωες που σήμερα μνημονεύουμε, καθώς και προς τους αγνοουμένους μας που για την τύχη τους ακόμα αγωνιούμε», κατέληξε.

Αν. ΚΕ: Η ε/κ πλευρά συνεχίζει την προσπάθεια για έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει, με πίστη στον δίκαιο αγώνα της, την προσπάθεια για μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, έστειλε, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, σε επιμνημόσυνο λόγο της στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Αντώνη Αντωνίου, που έγινε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή, στο Πελένδρι.

«Με σωφροσύνη και υπευθυνότητα αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθερίων όλων των Κυπρίων», είπε η κ. Βασιλείου, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια, ούτε και μπορούμε, να εφησυχάσουμε», καθώς «ο κίνδυνος της πλήρους και οριστικής τουρκοποίησης του κατεχόμενου βόρειου μέρους της πατρίδας μας είναι υπαρκτός».

Επιλέγοντας το δρόμο της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, «η πλευρά μας είναι έτοιμη και αυτή τη φορά να παρακαθίσει με καλή θέληση και γνήσια βούληση στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων συνεχίζοντας την προσπάθεια από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά, με δεδομένο το πλαίσιο των παραμέτρων που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και το πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών, των αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αυτή τη θέση επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέϊν Χολ Λουτ», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η αποδοχή και των έξι σημείων που άπτονται των παραμέτρων του πλαισίου Γκουτέρες, θα βοηθήσει δίχως άλλο σε διαπραγματεύσεις που θα μπορούν να αποδώσουν το ζητούμενο, προς το πραγματικό συμφέρον τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Στόχος μας, όπως ανέφερε η κ. Βασιλείου, είναι μια Κύπρος χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Μια Κύπρος πραγματικά ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, με τους πολίτες της να βιώνουν και να απολαμβάνουν στο σύνολο τους συνθήκες ασφάλειας, καλής συνεργασίας και ευημερίας, υπογράμμισε.

comments

Tags:
loading...