Αυτές είναι οι φθηνότερες υπεραγορές παγκύπρια | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Αυτές είναι οι φθηνότερες υπεραγορές παγκύπρια

Δείτε τον πίνακα με τις πιο φθηνές και πιο ακριβές υπεραγορές

 

 

H Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε την ολοκλήρωση νέας μεγάλης έρευνας με συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης που ίσχυαν στις 16.07.2018 στις μεγάλες υπεραγορές σε όλες τις ελεύθερες επαρχίες.

Στην επαρχία Λευκωσίας, με καλάθι 104 κοινών προϊόντων πιο φθηνή υπεραγορά είναι η «Αθηαινίτης» με κόστος 302,25 ευρώ, δεύτερη η «Ιωαννίδης» με κόστος 323,21 ευρώ και τρίτη η «Σκλαβενίτης» με 327,02 ευρώ. Ακολουθούν στην τέταρτη θέση η υπεραγορά «Μετρό» με κόστοσ 332, 02 ευρώ, η «Άλφα Μέγα» με κόστος 336,80 ευρώ και η «Debenhams» με κόστος 355,47 ευρώ.

Στην επαρχία Λεμεσού, με καλάθι 108 κοινών προϊόντων πιο φθηνή υπεραγορά είναι η «Μετρό» με κόστος 356,83 ευρώ, δεύτερη η «Σκλαβενίτης» με κόστος 364,94 ευρώ, τρίτη η «Λυσιώτης» με κόστος 369,97 ευρώ, τέταρτη η «Άλφα Μέγα» με κόστος 373,39 ευρώ, πέμπτη η «Παπαντωνίου» με κόστος 377,31 ευρώ, έκτη η «Debenhams» με κόστος 390,02 ευρώ και έβδομη η «Παπας» με κόστος 397,68 ευρώ.

Στην επαρχία Λάρνακας, με καλάθι 103 κοινών προϊόντων πιο φθηνή υπεραγορά είναι η «Στέλιος» με κόστος 324,83 ευρώ, δεύτερη η «Σκλαβενίτης» με κόστος 361,48 ευρώ, τρίτη η «Μετρό» με κόστος 363,67 ευρώ και τέταρτη η «Άλφα Μέγα» με κόστος 374,53 ευρώ.

Στην επαρχία Αμμοχώστου, με καλάθι 146 κοινών προϊόντων πιο φθηνή υπεραγορά είναι η «Σκλαβενίτης» με κόστος 502,93 ευρώ, δεύτερη η «Κόκκινος» με κόστος 507,67 ευρώ και τρίτη η «Μετρό» με κόστος 511,34 ευρώ.

Στην επαρχία Πάφου, με καλάθι 148 κοινών προϊόντων πιο φθηνή υπεραγορά είναι η «Σκλαβενίτης» με κόστος 561,13 ευρώ, δεύτερη η «Άλφα Μέγα» με κόστος 590, 71 ευρώ και τρίτη η «Παπαντωνίου» με κόστος 596,98 ευρώ.

Τα κοινά προϊόντα είναι προϊόντα που πωλούνται ταυτόχρονα από όλες τις υπεραγορές μιας επαρχίας τη συγκεκριμένη ημέρα λήψης των τιμών, τα οποία διαμορφώνουν ένα κοινό καλάθι αγορών για κάθε επαρχία. Σημειώνεται πως το καλάθι «κοινών προϊόντων» είναι διαφορετικό ανά επαρχία και δεν περιλαμβάνει προϊόντα που βρίσκονταν σε προσφορά την ημερομηνία λήψης των τιμών.

>> Δείτε εδώ τη γραφική παράσταση με τις τιμές που ίσχυαν στις 16.07.2018 στις προαναφερόμενες υπεραγορές.

>> Δείτε εδώ το παρατηρητήριο τιμών αναλυτικά

 

Το νέο Παρατηρητήριο Τιμών Μεγάλων Υπεραγορών

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το νέο Παρατηρητήριο Τιμών Μεγάλων Υπεραγορών βασίζεται σε νέα, βελτιωμένη μεθοδολογία η οποία έχει εφαρμοστεί από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και η οποία μεταξύ άλλων αφορά στη λήψη τιμών προϊόντων λαμβάνοντας υπόψη τον γραμματικό κωδικό (barcode) του κάθε προϊόντος, περιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο σύγκρισης ανομοιογενών προϊόντων (πχ. παράλληλες εισαγωγές), εξαιρεί από το «καλάθι κοινών προϊόντων» προϊόντα τα οποία ήταν σε τιμή προσφοράς, σε οποιαδήποτε υπεραγορά, κατά την ημερομηνία λήψης των τιμών.

Το Παρατηρητήριο βασίζεται στη συλλογή στοιχείων για 300 βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Για τη συγκριτική αξιολόγηση των υπεραγορών σε επαρχιακό επίπεδο, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, έχει επιλέξει από το Παρατηρητήριο των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, τα κοινά προϊόντα. Κοινά προϊόντα καθορίζονται αυτά που πωλούνται ταυτόχρονα στις μεγάλες υπεραγορές που παρακολουθεί η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανά επαρχία.

Από τη βάση δεδομένων με τις τιμές των κοινών προϊόντων στις 16.07.2018 προκύπτουν τα συγκριτικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται στον πίνακα http://www.consumer.gov.cy/mcit/cyco/cyconsumer.nsf/All/3474DAF851DAEF31C22582CF002A88EF?OpenDocument

Σημειώνεται ότι τα κοινά προϊόντα του Παρατηρητηρίου Τιμών διαφέρουν τόσο μεταξύ των επαρχιών όσο και με τα κοινά προϊόντα των Παρατηρητηρίων προηγούμενων ημερομηνιών. Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε σύγκριση του συνολικού κόστους των κοινών προϊόντων ενός Παρατηρητηρίου Τιμών με προηγούμενα ή και μεταξύ των επαρχιών, πρέπει να αποφεύγεται.

Για τη σωστή αξιολόγηση των πληροφοριών οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο το Δείκτη Τιμών, όσο και τον αριθμό των προϊόντων και κατηγοριών που παρουσιάζεται φθηνότερη η κάθε υπεραγορά. Η πιο πάνω σύγκριση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τον καταναλωτή, ενδυναμώνοντας την ικανότητα του να συγκρίνει τιμές και να προβαίνει στις πιο συμφέρουσες για αυτόν αγορές.

Τονίζεται ότι οι τιμές που παρουσιάζονται σε κάθε δημοσίευση του Παρατηρητηρίου τιμών αφορούν τις τιμές στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που έχουν διεξαχθεί οι έλεγχοι για τη λήψη τιμών.

Πρόσβαση στο Παρατηρητήριο παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (www.consumer.gov.cy).

comments

Tags:
loading...