Προσωρινά μέτρα για χάλυβα από Κομισιόν | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Προσωρινά μέτρα για χάλυβα από Κομισιόν

H Koμισιόν ανακοίνωσε «προσωρινά μέτρα διασφάλισης» σχετικά με τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων χάλυβα, μετά από αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κρατών Μελών. Τα προσωρινά μέτρα διασφάλισης μπορούν να διατηρηθούν για μέγιστο διάστημα 200 ημερών και αφορούν 23 κατηγορίες προϊόντων χάλυβα και θα λάβουν τη μορφή δασμολογικής ποσόστωσης (TRQ).

Για καθεμία από τις 23 κατηγορίες, δασμοί της τάξης του 25% θα επιβληθούν μόνο, όταν οι εισαγωγές υπερβούν το μέσο όρο των εισαγωγών κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Η ποσόστωση κατανέμεται με βάση την αρχή της πρώτης κατάθεσης, επομένως σε αυτό το στάδιο δεν έχει κατανεμηθεί από μεμονωμένες χώρες εξαγωγής.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα μέτρα αυτά επιβάλλονται σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες με περιορισμένες εξαγωγές προς την ΕΕ. Δεδομένων των στενών οικονομικών δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν, εξαιρέθηκαν επίσης από τα μέτρα. Αυτές οι εξαιρέσεις είναι συμβατές τόσο με τις διμερείς και πολυμερείς υποχρεώσεις του Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπίσουν την εκτροπή του χάλυβα από άλλες χώρες στην αγορά της ΕΕ ως αποτέλεσμα των πρόσφατα επιβληθέντων τιμολογίων των ΗΠΑ.

Η Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε σχετικά ότι οι δασμοί των ΗΠΑ σε προϊόντα χάλυβα προκαλούν εκτροπή του εμπορίου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στους χαλυβουργούς της ΕΕ και στους εργαζόμενους αυτού του κλάδου. «Πιστεύω ότι έτσι θα επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ του συμφέροντος των παραγωγών της ΕΕ και των χρηστών χάλυβα, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία αυτοκινήτων», εκτίμησε.

 

comments

Tags:
loading...