Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Πώς “διαβάζει” η Λευκωσία τη νίκη του Ερντογάν

Σε αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για τις αποφάσεις του Ερντογάν σε σχέση με το Κυπριακό, μετά τη νίκη του στις εκλογές. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσαν πως αναμένεται από τον Ερντογάν θετική απάντηση στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για αποστολή προσωπικότητας για διερεύνηση των προοπτικών επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

 

Χριστοδουλίδης: Να δοθεί αμέσως έγκριση για αποστολή απεσταλμένου του ΟΗΕ

Η Λευκωσία ευελπιστεί ότι, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα δοθεί αμέσως η έγκριση για αποστολή προσωπικότητας εκ μέρους του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να διερευνηθούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας σε έκτακτη επικαιρική εκπομπή του ΡΙΚ, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα πρέπει να δούμε συνολικά τα αποτελέσματα και ειδικότερα εκείνα που αφορούν την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Πρόσθεσε ότι το Κόμμα του Ερντογάν φαίνεται να μην συγκεντρώνει πλειοψηφία στη Βουλή και να χρειάζεταιν συνεργασία με το Εθνικιστικό Κόμμα.
Ερωτηθείς αν η συνεργασία αυτή μπορεί να εξωθήσει τον Ερντογάν σε ακόμα πιό σκληρή στάση στο Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να μη γίνει κάτι τέτοιο.

Πρόσθεσε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Τουρκία θα στείλει κάποια μηνύματα για το πως θα κινηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και ποιός θα είναι ο ρόλος του Εθνικιστικού Κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα.

 

Προδρόμου: Τώρα περιμένουμε από την Τουρκία

Τώρα είναι η ώρα που έχουν περάσει οι εκλογές και θα πρέπει να ακούσουμε και από την πλευρά της Άγκυρας, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη».

«Τώρα δεν υπάρχει πλέον κανένας αρνητικός παράγοντας», ανέφερε ο κ. Προδρόμου κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις εκλογές στην Τουρκία από κυβερνητικής πλευράς.

«Οι εκλογές έχουν γίνει και περιμένουμε από την Τουρκία να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, για να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις. Αν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτά που ακούγαμε όπως ΄να φύγουμε από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών’. Αν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Τώρα είναι όμως η ώρα που έχουν περάσει οι εκλογές και θα πρέπει να ακούσουμε και από την πλευρά της Άγκυρας», σημείωσε.

Tags:
loading...