Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Το Eurogroup αποφάσισε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Στα 15 δισ. η τελευταία δόση, στα 10 έτη η επιμήκυνση

 

Πατήστε εδώ και εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του ikypros. Θα έχετε κάθε πρωί στο email σας τις πιο σημαντικές ειδήσεις, τη συνταγή και τη συμβουλή της ημέρας, εορτολόγιο, το Σαν Σήμερα και πολλά άλλα!

Τη σημαντική ελάφρυνση του κόστους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας ένα εξίσου σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο στη χώρα, τα πρώτα κρίσιμα χρόνια της εξόδου της χώρας από το 3ο πρόγραμμα διάσωσης, αποφάσισε το Eurogroup που συνεδρίασε χθες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Λουξεμβούργο.

Τη λύση στην κρίσιμη εξίσωση για τo ύψος της τελευταίας δόσης (15 δισ.ευρώ) και την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων (κατά 10 έτη), έδωσαν οι τρεις υπουργοί οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας, Τσακαλώτος, Σολτς και Λεμέρ, σε τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνεδρίασης. To eurogroup χρειάστηκε να διακόψει τη συζήτηση για την Ελλάδα, να κλείσει πρώτα όλα τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας (περιλαμβανομένης της συζήτησης στο επίπεδο των 27 για το μέλλον της ΟΝΑ) να ακολουθήσουν τριμερείς επαφές και στη συνέχεια οι 19 να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις πρώτες ώρες,

Βάσει της απόφασης, το ύψος της τελευταίας δόσης θα είναι 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δις θα χρησιμοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Η Ελλάδα μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει ελεύθερα αν θα αποπληρώσει και τα υπόλοιπα δάνεια του ΔΝΤ με χρήση άλλων χρηματοδοτικών μέσων.

Συνολικά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας περί τα 24,5 δισ. που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα δεσμεύεται να υλοποιήσει τις νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις της και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2023 και 2,2% ως το 2059, αλλά και να ολοκληρώσει εμβληματικά έργα όπως το κτηματολόγιο και οι σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα θα ελέγχεται ανά τρίμηνο μέχρι το 2023 με αποστολές των θεσμών στις οποίες θα μετέχει κανονικά και το ΔΝΤ. Στη βάση αυτού του ελέγχου, η ευρωζώνη θα εκταμιεύει ετησίως περί το 1 δις ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων (ANFAS/SMPs) και παρομοίως ο ESM θα απεμπολεί ετησίως το step – up των επιτοκίων. Τα χρήματα αυτά θα έρχονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο του 2018.

Η νομική βάση παραμένει η ενισχυμένη εποπτεία, του διπλού λεγόμενου πακέτου του ευρωπαϊκού εξαμήνου και οι αναφορές θα διαβιβάζονται στο eurogroup. Eπιπλέον η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρέχει στην Ελλάδα εμπειρογνωμοσύνη για την εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον η ευρωζώνη αναδιαρθρώνει εμπροσθοβαρώς και στο διάστημα μέχρι την 20η Αυγούστου το δημόσιο χρέος με μια περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF για 10 έτη και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης η ευρωζώνη δεσμεύεται να επανεξετάσει το ζήτημα το 2032, υπό την προϋπόθεση της τήρησης συνετής δημοσιονομικής πολιτικής κάνοντας μια αναφορά σε ένα πιθανό μηχανισμός σύνδεσης των πληρωμών με την ανάπτυξη στην περίπτωση ενός πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου.

Ο ρόλος του ΔΝΤ:

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το Ταμείο καλωσορίζει την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος,συμφωνεί ότι αυτό μπορεί να κάνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, όμως το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος του Ταμείου δεν θα ενεργοποιηθεί.

“Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Επίσης επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειες της για μεταρρύθμιση και επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη”, αναφέρει η απόφαση.

Το ΔΝΤ θα στείλει ξανά το κλιμάκιό του στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να ολοκληρώσει την σχετική έκθεση του άρθρου 4 για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, βάσει της οποία θα καταρτιστεί και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αγκάθι ΕΛΣΤΑΤ και ΤΑΙΠΕΔ:

Τέλος οι 19 Υπουργοί εκφράζουν τη δυσφορία τους γαι το ότι “συνεχίζονται οι νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ”, όπως και εναντίον του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων.

“Το EG συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία που επικύρωσε η Eurostat και κατατέθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ότι είναι σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν σε όλα τα κράτη – μέλη”, αναφέρει η απόφαση και καταλήγει πως “δίνει εντολή στους θεσμούς να συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη αυτών των υποθέσεων και τα αναφέρουν στο EG στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας”.

Ικανοποιημένος δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε «ικανοποιημένος» από τη συμφωνία που του eurogroup για την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας ότι αφενός το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο, αφετέρου η Ελλάδα μπορεί να βγει πλέον άφοβα στις αγορές. Μιλώντας στον Τύπο στο Λουξεμβούργο, μετά το πέρας της συνεδρίασης του eurogroup, o Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εξήγησε αναλυτικά, ότι οι 19 του ευρώ έκλεισαν χθες βράδυ και τα τέσσερα τμήματα της συνεκτικής συμφωνίας (την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων, την υιοθέτηση της ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης, το πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης, το οποίο δεν πρόκειται για 4ο μνημόνιο, αλλά ήδη γνωστά μέτρα και όχι νέους όρους, αλλά και τη συμφωνία για το χρέος).

Ο Υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, του Μάριο Τσεντένο και του Πιέρ Μοσκοβισί για το πόσο σημαντικό ιστορικά και πρακτικά ήταν το χθεσινοβραδυνό eurogroup. Εξήγησε δε ότι το eurogroup αποφάσισε να μεταθέσει για 10 χρόνια πληρωμές επιτοκίων και για 10 χρόνια επέκταση ωρίμανσης δανείων και πως αυτή η απόφαση δημιουργεί αισιοδοξία για την περίοδο μετά την 21 Αυγούστου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της βιωσιμότητας του χρέους και θα πάρουν νέα μέτρα αν χρειαστούν. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη μετά από αυτή τη συμφωνία», είπε ο Ε.Τσακαλώτος. Ξεκαθάρισε δε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν ξεχνά τι πέρασε ο ελληνικός λαός», συμπληρώνοντας ότι «πολύ γρήγορα ο λαός πρέπει να δει πρακτικά αποτελέσματα» και η ανάπτυξη να «φτάσει» πρακτικά σε όλους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό μαξιλάρι είναι επαρκές για 22 μήνες, και εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει το αν και κατά πόσο θα επαναγοράσει με αυτά τα κεφάλαια το χρέος προς το ΔΝΤ, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Γ.Χουλιαράκη να διευκρινίζει ότι με όποιο τρόπο και αν επιλεγεί να γίνει η αποπληρωμή, σε κάθε περίπτωση θα είναι ισοδύναμη με αναδιάρθρωση.

Τέλος ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η απόφαση αυτή δεν ισοδυναμεί με «νέο πρόγραμμα» και τόνισε την ανάγκη να αλλάξει το ελληνικό πολιτικό σύστημα «για να έχουμε πιο εποικοδομητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις». Ο Αναπληρωτής Υπουργός και μέλος του EWG κατέληξε διευκρινίζοντας ότι το τέλος της κρίσης δεν είναι μια στιγμή, αλλά μια διαδικασία, που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο με τα βελτιωμένα δημοσιονομικά και θα ολοκληρωθεί μόνο με την αύξηση των μισθών και των θέσεων εργασίας.

Ιστορική στιγμή η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα επισημαίνουν Τσεντένο και Μοσκοβισί

«Είναι ένα eurogroup που θα το θυμόμαστε”, καθώς “η Ελλάδα αποφοιτά από το πρόγραμμα διάσωσης” και εντάσσεται στις χώρες όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αποτελώντας άλλη μια ιστορία επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής, δήλωσε ο Πρόεδρος του eurogroup Μάριο Τσεντένο, κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη του eurogroup που συνεδρίαζε ως τις πρώτες πρωινές ώρες στο Λουξεμβούργο.

Ο Πρόεδρος του eurogroup, παρουσιάζοντας την ιστορική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, επεσήμανε ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει όχι μόνο τα 88 προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, αλλά και 450 μεταρρυθμίσεις συνολικά, πλέον των όσων εντάσσονταν στα προηγούμενα προγράμματα, πολλές από τις οποίες ήταν επίπονες για τον πληθυσμό. Τόνισε δε ότι η ΕΕ εκταμίευσε προς τη χώρα άνω των 240 δις ευρώ.

Ο Πρόεδρος Τσεντένο έκανε λόγο για νέες ευθύνες για την Ελλάδα μετά την 20η Αυγούστου μέσω του προγράμματος αναπτυξιακής στρατηγικής, μεταξύ των οποίων επιπλέον μεταρρυθμίσεις και τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Ξεκαθάρισε δε ότι η “ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων” είναι “το κλειδί” για την παραμονή της χώρας στον αυτόνομο δανεισμό.

Σε ό, τι αφορά το χρέος αναφέρθηκε περιληπτικά στα 10 χρόνια της επέκτασης της περιόδου χάριτος επί των πληρωμών, και τα 10 χρόνια της επέκτασης των λήξεων. Σημείωσε την επιστροφή των ANFAS ως το 2022 υπό την αίρεση της τήρησης του προγράμματος και εξήγησε ότι η “ενισχυμένη εποπτεία” θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι το ύψος της δόσης, 15 δις οδηγεί σε ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 24,5 δις ευρώ που εξασφαλίζει τη χώρα για 22 μήνες.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία και ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη που κλείνει το τελευταίο κεφάλαιο στην υπαρξιακή κρίσης του κοινού νομίσματος. Ο Επίτροπος σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα θυμήθηκε τις κρίσιμες στιγμές του 2012 και του 2015 που η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από το ευρώ και υπογράμμισε τις πολλαπλές θυσίες του ελληνικού λαού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στα 88 προαπαιτούμενα και το εύρος τους σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης. Έκανε λόγο για απαραίτητες και αναπόδραστες επίπονες θυσίες. Τόνισε δε ότι η ευρωζώνη βοηθά την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και στέλνει το μήνυμα στις αγορές για μια βιώσιμη έξοδο. Σε ό,τι αφορά την μεταμνημονιακή εποπτεία, ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα, αλλά ένα σύστημα πιστοποίησης της πορείας της οικονομίας.

Ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλιγκ, επεσήμανε την ιστορικότητα της στιγμής, ειδικά για όσους παρακολούθησαν τις δραματικές νύχτες του 2015 και 2012, όταν η σταθερότητα του οικοδομήματος είχε απειληθεί, υπενθυμίζοντας τις τραγικές συνέπειες που θα είχε άλλη κατάληξη.

Τόνισε δε ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ σε επίπεδο οικονομικής στήριξης ήταν χωρίς προηγούμενο, με τα 240 δις των δόσεων αλλά και τα 12 δις, ή 6,5% του ελληνικού ΑΕΠ που η Ελλάδα κερδίζει κάθε χρόνο από τα προνομιακά δάνεια του ESM.
Ξεκαθάρισε δε ότι με βάση τη σημερινή απόφαση άνω των 96 δις σε κεφάλαιο και τόκους μεταφέρονται για το 2033. Επεσήμανε όμως ότι η σοβαρή μεταμνημονιακή παρακολούθηση είναι απαραίτητη δεδομένου επιπέδου της βοήθειας που της έχει παρασχεθεί.

Λαγκάρντ: “Δεν έχουμε ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέος μεσοπρόθεσμα, αλλά μόνο μακροπρόθεσμα”.

H Kριστίν Λαγκάρν τέλος θυμήθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης όταν η πραγματική κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας αποκαλύφθηκε στο eurogroup της 20ης Οκτωβρίου του 2009. Εκ μέρους του ΔΝΤ συνεχάρη τον ελληνικό λαό για την προσπάθεια και επεσήμανε ότι το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως περιγράφονται στην απόφαση του eurogroup. Εξήγησε ότι το Ταμείο δεν έχει χρόνο να ενεργοποιήσει το χρηματοδοτικό του σκέλος, αλλά θα μετέχει κανονικά στην μεταμνημονιακή εποπτεία.

H Kριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι “σημαντικά” και μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις αγορές.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ο Μάριο Τσεντένο επεσήμανε ότι υπάρχει μια συνεχής δέσμευση του eurogroup για επιπλέον δράση επί του χρέους στο μέλλον αν παραστεί ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μαξιλάρι ο Μ.Τσεντένο τόνισε ότι η ευρωομάδα θα συνεργαστεί με την Ελλάδα για την ορθή χρήση αυτού του περιθωρίου που της δίνεται μέσω του συγκεκριμένου ποσού.

Τέλος ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ επεσήμανε ότι η απόφαση τοu eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ενός ολόκληρου κεφαλαίου για τη χώρα. “Θα παλεύω πάντα ώστε η Ελλάδα να είναι στην καρδιά της Ευρώπης”, τόνισε. “Χαιρετίζω την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή δέσμευση του ελληνικού λαού. Οι προσπάθειες δεν πήγαν χαμένες”, κατέληξε.

 

comments

Tags:
loading...