Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Αμμόχωστος: Στις €670.000 η συντήρηση του προμαχώνα Ραβελίν

Πέραν των 400 ατόμων παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εργασιών συντήρησης του προμαχώνα Ραβελίν και της Πύλης της Ξηράς στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η τελετή οργανώθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) σε συνεργασία με τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομικά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εργασίες συντήρησης ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2017 και ολοκληρώθηκαν αυτό τον μήνα. Το συνολικό κόστος των εργασιών που χρηματοδοτήθηκαν πλήρως από την ΕΕ ανήλθε περίπου σε €670 χιλιάδες.

Ανακοίνωση του UNDP αναφέρει πως ο επικεφαλής της Μονάδας – Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτρoπής Kjartan Björnsson δήλωσε πως από το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει €14,4 εκ. μέσω του Προγράμματος Βοήθειας για την τ/κ κοινότητα για εφαρμογή των προτεραιοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Πρόσθεσε πως αυτή η συνεργασία υπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας και του σεβασμού ως βασικών αξιών της ΕΕ.

Ο Ε/κ συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε πως παρέλαβαν τον προμαχώνα Ραβελίν και την Πύλη της Ξηράς με μια ιστορία πολέμων και συγκρούσεων και την παραδίδουν ως ένα χώρο ανοικτό στην ειρήνη, την κατανόηση και την συνεργασία.

Ο Τ/κ συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Αλί Τουντζάι ανέφερε πως τα τείχη της Αμμοχώστου έχουν διαμορφώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων και πως η πολιτιστική κληρονομία και οι διαφορετικοί πολιτισμοί δεν πρέπει να παραμένουν παράγοντες που να προκαλούν συγκρούσεις αλλά να συμβάλλουν στη συνεργασία, την ειρήνη και την ευημερία των Τ/κ και των Ε/κ.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε πως τέτοιου είδους έργα συντήρησης και αποκατάστασης, “πέραν της αξίας που έχουν σε ό,τι αφορά το φυσικό τους αποτέλεσμα, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά θεμέλια για εξερεύνηση της κοινής ιστορίας, κατανόηση των αφηγημάτων της άλλης πλευράς και να συμβάλουν στη συμφιλίωση των κοινωνιών που έχουν βιώσει τη διαμάχη”.

Επεσήμανε πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για εξεύρεση υποστήριξης “προς τους κοινωνικούς μας εταίρους που εργάζονται πάνω στην δικοινοτική κληρονομιά και τη διατήρησή της σε όλη την Κύπρο”.

Η Διευθύντρια Προγραμμάτων και επικεφαλής του Γραφείου του UNDP στην Κύπρο Τιτσιάνα Τζενάρο ανέφερε πως ο προμαχώνας Ραβελίν και η Πύλη της Ξηράς ενσωματώνονται τώρα στην πόλη.

Πρόσθεσε πως αυτά τα τείχη είναι από τα καλύτερα παραδείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής και για αυτό τον λόγο η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς δίνει έμφαση σε αυτή την πόλη και η ΕΕ έχει επενδύσει μέχρι τώρα πέραν των €4 εκ. για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Επεσήμανε πως μέχρι τώρα έχουν συμπληρωθεί έξι έργα ενώ άλλα τέσσερα βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως το UNDP είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Τεχνικής Επιτροπής στην Αμμόχωστο.

Tags:
loading...