Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Στη Βουλή η πώληση του Συνεργατισμού

Στις 28 Ιουνίου στην Επιτροπή Ελέγχου και στις 29 Ιουνίου στην Ολομέλεια

Το ζήτημα της πώλησης του Συνεργατισμού θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στη συνεδρία της 29ης Ιουνίου, αφού προηγηθεί συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την Πέμπτη 28 Ιουνίου στην οποία αναμένεται να παραστεί ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για να ενημερώσει το σώμα για την επιτευχθείσα συμφωνία.

Η συζήτηση των εξελίξεων στο Συνεργατισμό από την Ολομέλεια της Βουλής και την Επιτροπή Ελέγχου τέθηκε στη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων, η οποία και όρισε τις ημερομηνίες συζήτησης.

Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου το θέμα είναι από τον Αύγουστο που ενεγράφη από τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη.

Στη Σύσκεψη Αρχηγών το ζήτημα ηγέρθη από το ΑΚΕΛ και «πέρασε» από την Ολομέλεια με πλειοψηφία των κομμάτων.

Η Σύσκεψη Αρχηγών δεν υιοθέτησε εισήγηση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα να ανατεθεί σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα η αξιολόγηση της συμφωνίας για πώληση του Συνεργατισμού.

Σε δηλώσεις μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι ζήτησε να διενεργηθεί μελέτη από τεχνοκράτες, επί της συμφωνίας πώλησης του Συνεργατισμού.

«Αντ΄ αυτού θα αρκεστούμε σε πολιτικές και κομματικές κριτικές», πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα ότι ζήτησε με επιστολή του από τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου η Βουλή αναθέσει σε διμελή ή τριμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών να αξιολογήσει τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας πώλησης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα.

«Να μελετήσει δηλαδή κατά πόσο οι οικονομικοί όροι είναι δίκαιοι κατά πόσο κερδίζει ή ζημιώνει το δημόσιο και κατά πόσο αυτή η συμφωνία είναι μεροληπτική προς όφελος της εμπορικής τράπεζας», διευκρίνισε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας εξέφρασε λύπη επειδή τελικά δεν υιοθετήθηκε η εισήγηση του, παρατηρώντας ότι επίσημα δεν έχει απορριφθεί, με την πλειοψηφία των κομμάτων να καταλήγει για εγγραφή του θέματος στο κεφάλαιο Δ.

«Αυτό που εγώ ζητώ είναι εξέταση της συμφωνίας’», συνέχισε προσθέτοντας ότι πωλήθηκε κρατική περιουσία και πρέπει να διερευνηθεί αν είναι ετεροβαρής ή δίκαια.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι στο πλαίσιο του θέματος που προωθείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, θα συζητηθεί η συμφωνία πώλησης της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, οι επιπτώσεις της συμφωνίας στην οικονομία και στους δανειολήπτες, καθώς και ότι προηγήθηκε σε σχέση με τον Συνεργατισμό πριν φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση.
Είπε ακόμα πως θέση των Οικολόγων είναι ότι η όποια έρευνα πραγματοποιηθεί, πρέπει να είναι διεισδυτική και να αποδίδει ευθύνες.

Ο κ. Περδίκης διατύπωσε τη θέση [ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες φέρει η Κυβέρνηση που διαχειρίστηκε τον Συνεργατισμό από το 2015.

«Θα ζητήσουμε να αναδειχθούν και οι ευθύνες των κομμάτων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των δανείων στα πολιτικά πρόσωπα αλλά και οι ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης και διοίκησης του Συνεργατισμού, συμπλήρωσε.

ΕΤΥΚ: Όλοι να συμβάλουν στην επιτυχή κατάληξη των διαδικασιών 

Στην διαπίστωση ότι θα πρέπει όλοι να συμβάλουν για την επιτυχή κατάληξη των διαδικασιών για εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, αποφεύγοντας λανθασμένες πρακτικές, νοοτροπίες και γενικά τις στρεβλώσεις που ίσχυαν στο Συνεργατισμό, κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη στελεχών της ΕΤΥΚ στην Ελληνική Τράπεζα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μόνο με αυτό τον τρόπο το νέο σχήμα, η νέα Ελληνική Τράπεζα θα λειτουργήσει εύρυθμα και αποτελεσματικά, συμβάλλοντας στη διατήρηση της σταθερότητας στο τραπεζικό μας σύστημα», αναφέρει η ΕΤΥΚ σε ανακοίνωση της προς το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας.

Επίσης, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «είναι από όλους αποδεκτό, πως η συγκεκριμένη συμφωνία για να υλοποιηθεί, χρειάζεται τη συνειδητή συμμετοχή του συνόλου των συναδέλφων τόσο αυτών που θα μεταφερθούν από το Συνεργατισμό όσο και αυτών που είναι σήμερα στην Ελληνική Τράπεζα».

Αναφέρει πως «πρόκειται για μια γιγάντια προσπάθεια, και η ΕΤΥΚ, ως η συνδικαλιστική Οργάνωσή του Τραπεζικού χώρου, διαθέτει την εμπειρία και γνωρίζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί μια τέτοια εξέλιξη».

«Είμαστε βέβαιοι πως τα μέλη μας, με τη δική μας συμπαράσταση αλλά και καθοδήγηση, όπου αυτό χρειαστεί, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για απόλυτη επιτυχία του ‘εγχειρήματος’», προσθέτει.

Τα στελέχη μας, σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, «έχοντας υπόψη όλα τα κακώς έχοντα αναφορικά με τη λειτουργία και διακυβέρνηση του Συνεργατισμού, τα οποία τον οδήγησαν στο σημείο που βρέθηκε σήμερα, εξέφρασαν την ανησυχία τους και τόνισαν ότι δεν πρέπει κατ΄ ουδένα λόγο να αφεθούν αυτές οι ‘παθογένειες’, να μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα».

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό που θα μεταφερθεί από το Συνεργατισμό, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι τα στελέχη της «τόνισαν ότι το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής, θα καλωσορίσει καλόπιστα τους συναδέλφους αυτούς ούτως ώστε να νιώσουν γρήγορα ότι ανήκουν σε μια ενιαία οικογένεια εργαζομένων με κοινή κουλτούρα, που ξέρουν να στηρίζουν ο ένας τον άλλο και όλα τα δικαιώματα που η ΕΤΥΚ, η Συνδικαλιστική Οργάνωση του χρηματοπιστωτικού χώρου, με αγώνες κατάφερε να κερδίσει για τα μέλη της θα ισχύουν για όλους».

comments

Tags:
loading...