Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Καταγγελία για την ψεύτικη «Σφίγγα»

Η Αίγυπτος υπέβαλε καταγγελία στην UNESCO (τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό), αφότου έκανε την εμφάνισή του και πάλι ένα αντίγραφο της εμβληματικής Αιγυπτιακής Μεγάλης Σφίγγας της Γκίζας στην Κίνα.

Φτιαγμένη στην περιοχή Shijiazhuang, πρωτεύουσα της επαρχίας Χεμπέι στη βόρεια Κίνα, η κινέζικη αντιγραφή της Σφίγγας έχει ύψος 60 μέτρων και μήκος 20 μέτρων, παρουσιάζοντας περίπου τις ίδιες αναλογίες με την αυθεντική Σφίγγα που βρίσκεται στην Γκίζα του Καΐρου εδώ και πάνω από 4.000 χρόνια.

Η Αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Independent» αποκαλύπτει ότι ο αρμόδιος αρχαιοτήτων της περιοχής της Γκίζας, Γενικός Δ/ντής Άσραφ Μόχι Ελ Ντιν δήλωσε στην «Daily Telegraph» ότι «το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου λαμβάνει μέτρα μέσω της UNESCO, καθώς πρόκειται για παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας της Αιγύπτου. Τελικά η Κίνα πρέπει να απομακρύνει την ψεύτικη Σφίγγα», επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι το κινέζικο αντίγραφο της Αιγυπτιακής Σφίγγας έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το έτος 2014, αλλά φαίνεται να κατεδαφίστηκε κατά ένα μεγάλο μέρος του το 2016, αφού η Αίγυπτος υπέβαλε την πρώτη καταγγελία της στην UNESCO, υποστηρίζοντας ότι το αντίγραφο αυτό θα έβλαπτε τον αιγυπτιακό τουρισμό. Η Κίνα αντέκρουσε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι το άγαλμα κατασκευάστηκε για σκοποβολή και ότι θα κατεδαφιζόταν μετά τα αγωνίσματα.

Ωστόσο, η Αίγυπτος ανταπάντησε λέγοντας ότι οι Κινέζοι θα έπρεπε να τούς είχαν ειδοποιήσει αν πράγματι αυτό συνέβαινε.

Ωστόσο, η συζήτηση ήρθε και πάλι στο προσκήνιο αφότου η κινεζική ειδησεογραφική δικτυακή ενημερωτική ιστοσελίδα «Guancha» ανέφερε ότι η Κίνα επανασυνέδεσε το κεφάλι του αντιγράφου της Σφίγγας, τον περασμένο μήνα, προκαλώντας και πάλι την οργή των Αιγυπτίων.

«Η αγανάκτηση της Αιγύπτου δεν προήλθε από το γεγονός ότι ανησυχεί για τον τουρισμό της, αλλά γιατί πρόκειται για μία κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας», κατέληξε ο αρμόδιος Γενικός Δ/ντής της περιοχής αρχαιοτήτων της Γκίζας του Καΐρου Αλ Ντιν.

comments

Tags:
loading...