Λάρνακα: καταπολέμηση οπτικής ρύπανσης | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Λάρνακα: καταπολέμηση οπτικής ρύπανσης

Καταπολεμείται σταδιακά στην επαρχία Λάρνακας, η οπτική ρύπανση, η οποία θεωρείται, σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, ένα από τα μελανότερα στίγματα του Κυπριακού τουρισμού.

Σε γραπτή ανακοίνωση της Εταιρείας αναφέρεται ότι τα εκάστοτε στρατηγικά σχέδια τουρισμού, τα οποία επιδιώκουν να καταστήσουν τη χώρα μας ως ένα ποιοτικό τουριστικό προορισμό, κατατάσσουν την οπτική ρύπανση ανάμεσα στους παράγοντες που προκαλούν διάβρωση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

«Στις τουριστικές κυρίως περιοχές και στους υπεραστικούς δρόμους, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες βομβαρδίζονται από παντού με υπερβολικά οπτικά μηνύματα πάνω σε άναρχα και αντιαισθητικά τοποθετημένες πινακίδες, σκιάδια και τέντες, πανό σε πυλώνες ηλεκτρικής, στις προσόψεις κτιρίων και σε πλειάδα άλλων χώρων», αναφέρει.

Σύμφωνα με την Εταιρεία η αισθητική παιδεία στη Κύπρο είναι προφανώς ελλιπής και θα πρέπει «όσοι αυθαίρετα τοποθετούν διαφημιστικά μηνύματα σε δημόσιο χώρο, να αντιληφθούν ότι το φαινόμενο αυτό προσβάλει το επίπεδο της χώρας, αμαυρώνει τον χαρακτήρα της, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του τοπίου, πλήττει την αισθητική και καταπονεί το περιβάλλον. Πέραν τούτου, προκύπτουν και θέματα ασφάλειας οδηγών και πεζών».

Σημειώνοντας πως γι’ αυτό το φαινόμενο «φταίει και η ατιμωρησία των ασυνείδητων» προσθέτει ότι «οι πλείστες Τοπικές Αρχές δυστυχώς επαναπαύονται στην ευσυνειδησία της κάθε επιχείρησης και του κάθε πολίτη, παρόλο που η νομοθεσία τις «οπλίζει» με τις σχετικές αρμοδιότητες.

Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία της ΕΤΑΠ Λάρνακας, του Δήμου, του ΚΟΤ και του Συμβουλευτικού Οίκου Concept Cyprus, εφαρμόζεται πρόγραμμα αισθητικής αναβάθμισης της πλατείας Αγίου Λαζάρου, με στόχο όπως σταδιακά η δράση αυτή να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, μεταξύ άλλων έχουν αφαιρεθεί όλες οι ακαλαίσθητες πινακίδες στα κτίρια της πιλοτικής περιοχής και αντικαταστάθηκαν με ομοιόμορφου τύπου σχεδιασμό, αποκαταστάθηκαν οι προσόψεις των κτιρίων και καλύφθηκαν οι κομπρεσέρ των κλιματιστικών. Απομένει η τοποθέτηση ομοιόμορφων ομπρέλων/τεντών και η ενίσχυση του πρασίνου.

Οσον αφορά τη Βορόκληνη η ανακοίνωση της ΕΤΑΠ Λάρνακας αναφέρει πως το Κοινοτικό Συμβούλιο προβαίνει σε εκστρατεία απομάκρυνσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, πανό και αφισών στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας εντός των ορίων του.

Ιδιαίτερα δημοφιλής η συγκεκριμένη πρακτική για την οπτική ρύπανση έγινε και στη Χοιροκοικία, η οποία αναφέρει η ανακοίνωση, αποτελεί το μοναδικό χωριό στην επαρχία Λάρνακας που αποφάσισε όπως στον παραδοσιακό πυρήνα επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση ξύλινων πινακίδων.

Σύμφωνα εξάλλου με την ανακοίνωση της ΕΤΑΠ σε τρία κεντρικά σταυροδρόμια του Ζυγίου υπήρχαν περίπου 50 αυθαίρετα τοποθετημένες πινακίδες ταβερνών και άλλων επιχειρήσεων που δημιουργούσαν ακαταστασία και πρόσφατα το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου προέβη σε εκστρατεία απομάκρυνσής τους και τοποθέτησης κεντρικών ομοιόμορφων πινακίδων που καθοδηγούν τον επισκέπτη προς τις επιχειρήσεις του χωριού.

comments

Tags:
loading...