Κατεχόμενα: Σήμερα ή αύριο μέτρα για τουρκική λίρα | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Κατεχόμενα: Σήμερα ή αύριο μέτρα για τουρκική λίρα

Θα ανακοινώει ο Ερχιουρμάν

Απόψε ή αύριο θα ανακοινώσει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης με την πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας ανακοίνωση ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν μετά την συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε ότι εδώ και 2-3 μέρες πραγματοποιεί συνεχώς συσκέψεις στο γραφείο του και συζητούν βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις και μέτρα με τους ειδικούς, την «ένωση τραπεζών», εκπροσώπους των επιχειρηματιών και γραφειοκράτες.
Κάποια από αυτά τα μέτρα, ανέφερε, θα ανακοινωθούν απόψε ή αύριο και ενημέρωσε σχετικά τον Μουσταφά Ακιντζί.

«Συνεχίζουμε τις επαφές μας και με τους αρμόδιους της Τουρκικής Δημοκρατίας. Υπάρχουν κάποιοι που εξέλαβαν ή θέλουν να εκλάβουν ότι οι αυτές οι επαφές (με τους Τούρκους αρμόδιους) γίνονται γιατί πήραμε απόφαση να μεταβούμε στο ευρώ και αυτό συζητούμε μαζί τους. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».
Λόγω της πτώσης της αξίας της ΤΛ, ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν, έχουν δημιουργηθεί ελλείμματα που δεν είχαν προβλεφθεί, τα οποία για να κλείσουν «το μόνο μέρος είναι η Τουρκική Δημοκρατία. Με το που θα τελειώσουν οι εκλογές στην Τουρκία αυτές οι επαφές θα εντατικοποιηθούν».
Ο Τουφάν Ερχιουρμάν μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός ταμείου που θα ενισχύει την σταθερότητα του νομίσματος ώστε να αποτρέπονται οι αυξήσεις. Η «κυβέρνηση» είπε, δεν έχει πρόθεση να παρακολουθεί σιωπηρή τις εξελίξεις και να χάνεται η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων και θα συνεχίσει την προσπάθεια για λύσεις.
Στο μεταξύ σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού Κίπρις που μεταδίδει η ομώνυμη εφημερίδα, ο «πρωθυπουργός», Ερχιουρμάν ανέφερε ότι συζήτηση ήδη με Τούρκους αρμοδίους τις επιπτώσεις της πτώσης της αξίας της ΤΛ στους Τ/κ και τους είπε ότι «η επιρροή της μείωσης του νομίσματος είναι σαν ένας άνεμος στην Τουρκία, ενώ στην Κύπρο είναι σαν ένα τσουνάμι».

Δεν είναι, συνέχισε, η πρώτη φορά που η πτώση της ΤΛ επηρεάζει το ψευδοκράτος και γι’ αυτό υπεραμύνθηκε της δημιουργίας ενός ταμείου για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Είπε επίσης ότι οι ειδικοί της οικονομίας δήλωσαν ότι η υιοθέτηση του δεν θα λύσει όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος και υιοθέτησε και ο ίδιος την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μια καλή προσέγγιση.

Να σημειωθεί ότι πριν από δύο ημέρες, ο Ερχιουρμάν είχε δηλώσει ότι λαμβάνονται υπόψην και ριζοσπαστικά μέτρα για την οικονομία, όπως και το ότι μπορεί να περάσουν σε ένα διαφορετικό νόμισμα.

Η Κίπρις γράφει ακόμη ότι σε δηλώσεις του στην τουρκική έκδοση του Bloomberg, ο «πρωθυπουργός», μετά και τις έντονες αντιδράσεις που η προαναφερόμενη δήλωσή του προκάλεσε στα τουρκικά ΜΜΕ, έκανε λόγο για λάθος ερμηνεία στις αρχικές τους δηλώσεις,

Είχε πει, ανέφερε, ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες προκειμένου να ξεπεράσει αυτή την κρίση και το ότι έκανε αναφορά στην νομισματική αλλαγή, αυτό δεν σημαίνει ότι ελήφθη τέτοια απόφαση. Αυτό, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατό γιατί η οικονομική βοήθεια που προσφέρει στο ψευδοκράτος η Τουρκία θα έχανε την οικονομική της δύναμη.

comments

Tags:
loading...