Αρχίζει ο 11ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Αρχίζει ο 11ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Με ρεκόρ συμμετοχών

Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε για τη βράβευση των καλύτερων κυπριακών κρασιών, που συμμετέχουν στον 11ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου, με το διαδικαστικό μέρος να πραγματοποιείται στις 18 με 20 Απριλίου και την Τελετή Βράβευσης, στις 21 Απριλίου.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Γεωργίας, το Δήμο Λεμεσού, τον ΚΟΤ, το Σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρου, την Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου, το Σύνδεσμο Οινοχόων Κύπρου, τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου και τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου.

Σε διάσκεψη Τύπου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως τα κυπριακά κρασιά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από φημισμένα κρασιά άλλων χωρών και ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου στοχεύει στο ν` αναδείξει ακριβώς την υψηλή ποιότητα τους.

Συνολικά, πρόσθεσε, φέτος συμμετέχουν 34 οινοποιεία της Κύπρου με 168 διαγωνιζόμενους οίνους, που είναι και αριθμός ρεκόρ συμμετοχών, ενώ τόνισε πως ο Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου αποτελεί ορόσημο για τον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου, αλλά πρωτίστως, συμβάλλει στην καλλιέργεια κλίματος ευγενούς άμιλλας μεταξύ των οινοποιών για την ποιοτική καταξίωση.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, από τη δυναμική προβολή και επικοινωνία των διάφορων εκδηλώσεων, δημιουργείται ένα ρεύμα υπέρ των κυπριακών οίνων ποιότητας.

Το γεγονός της ποιότητας των κυπριακών οίνων αποδεικνύεται και από την υψηλή βαθμολογία που εξασφαλίζει περίπου το 95% των διαγωνιζόμενων κρασιών, δήλωσε εξάλλου στο ΚΥΠΕ, ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Γεωργίας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Κυριάκος Αλεξάνδρου.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των κρασιών εξασφαλίζει βαθμολογίες υψηλότερες του 85 – με άριστα το 100 – ωστόσο μόνο το 30% του συνόλου των υποψήφιων οίνων μπορούν να βραβευθούν, με βάση τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

Κατά το διαδικαστικό μέρος του διαγωνισμού, 18 έως 20 Απριλίου, η επταμελής κριτική επιτροπή διεθνούς κύρους, θα επιλέξει τα κρασιά που θα βραβευθούν, στη βάση διεθνούς προτύπου, ενώ όσα εξασφαλίσουν βαθμολογία άνω του 92, θα λάβουν το χρυσό μετάλλιο.

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου στο ξενοδοχείο Adams της Αγίας Νάπας (20:00) ενώ θα ακολουθήσουν, στις 28 Απριλίου, στην Πολιτιστική Αίθουσα Δήμου Παραλιμνίου και στις 5 Μαΐου, στο κτίριο της Α` Δημοτικής Αγοράς Λεμεσού, εκδηλώσεις προς τιμήν των βραβευμένων οίνων.

Οι εκδηλώσεις για τον 11ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου άρχισαν στις 30 Μαρτίου, από την Αγία Νάπα, ενώ ακολούθησε το περασμένο Σάββατο, η εκδήλωση «Οίνος, Άρωμα Κύπρου», στην πλατεία του παλιού λιμανιού της Λεμεσού.

Σήμερα, εξάλλου, το Τμήμα Γεωργίας οργανώνει Τεχνική Ημερίδα με τίτλο «Περί Οίνου Απόψεις», στο Columbia Venue Centre, στη Λεμεσό (18:30), με στόχο να αναδείξει τις δράσεις που γίνονται για ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα της Κύπρου, στη βάση της μοναδικότητας και αυθεντικότητας του.

comments

Tags:
loading...