Οικοσελίδα » A_Newsletter » 

Στα Σκόπια το απόγευμα ο Νίκος Κοτζιάς

Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Πρόκειται για την πρώτη απευθείας πτήση Έλληνα αξιωματούχου μετά από δέκα χρόνια και την πρώτη μετά την πρόσφατη μετονομασία του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της πΓΔΜ από «Μ. Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αερολιμένας Σκοπίων».

Ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει αύριο, Παρασκευή, συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας σε μια συνέχεια των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό και τα άλλα ζητήματα που συνδέονται με αυτό.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα έχει ήδη αποστείλει στα Σκόπια πακέτο προτάσεων επί του συνόλου των ζητημάτων, κάτι που έπραξε και η άλλη πλευρά με πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιιτρόφ.

Μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων αποτελεί το ζήτημα της αναθεώρησης τους Συντάγματος της πΓΔΜ, προκειμένου να διασφαλιστεί η «ονομασία για όλες τις χρήσεις», στο οποίο αντιδρούν τα Σκόπια. Η πΓΔΜ διαφωνεί, επίσης, και με τη σύνδεση της ταυτότητας και της γλώσσας με το νέο όνομα.

Το επίσημο πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, ενώ την επόμενη Παρασκευή ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη.

comments

Tags:
loading...