Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Αποζημιώσεις €50.000 ζητάει ο υπαστυνόμος-μαϊμού

Από την εφημερίδα "Πολίτης"

Με απόφαση δικαστηρίου, η Αστυνομία επέστρεψε στον Αλέξανδρο Θεοδούλου μια στολή, αφού πρώτα ξηλώθηκαν από αυτήν τα διακριτικά του υπαστυνόμου και τα παράσημα. Ταυτόχρονα τον «φιλοδώρησε» με δύο χρηματικές ποινές για την κατοχή εκρηκτικών και ενός ζεύγους χειροπέδων. Ο Αλέξανδρος Θεοδούλου, αστυφύλακας τη δεκαετία του ’70, ντυνόταν υπαστυνόμος και λάμβανε μέρος σε συνέδρια του ΙΡΑ (Διεθνής Ένωση Αστυνομικών). Μάλιστα εκτελούσε και χρέη υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων του ΙΡΑ στην Κύπρο εις γνώσιν και με την ανοχή εν ενεργεία αστυνομικών.

Στα μαλακά

Το δικαστήριο, στην ποινική υπόθεση 28483/14, επέβαλε στον Α. Θεοδούλου χρηματική ποινή 280 ευρώ για την κατοχή εκρηκτικών (σφαίρες) και 150 ευρώ για την κατοχή χειροπέδων. Για τα υπόλοιπα «κατορθώματά» του δεν επιβλήθηκαν ποινές καθώς μαζί του στο εδώλιο θα έπρεπε να βρίσκονται και άλλοι. Με απόφαση του δικαστηρίου αποφασίστηκε να επιστραφεί στον Α. Θεοδούλου η στολή αστυνομικού που είχε κατασχεθεί, αφού πρώτα αφαιρεθούν από αυτή όλα τα διακριτικά που έφερε. Δηλαδή του έδωσαν ένα μπλε σακάκι και ένα παντελόνι. Επίσης του επεστράφη με άδεια του αρχηγού Αστυνομίας ένα ξύλινο αστυνομικό ρόπαλο και ένα ομοίωμα όπλου.

Έκανε και παρελάσεις

Σε έρευνα που είχε γίνει με δικαστικό ένταλμα , στο αυτοκίνητο, στο σπίτι και στο κατάστημα που διατηρούσε στη Λεμεσό ο Α. Θεοδούλου είχε βρεθεί μια πλήρης στολή υπαστυνόμου με παράσημο «Μαχητή της Αντίστασης». Είχε παραδεχθεί ότι τη στολή την είχε φορέσει «για να μην νιώθει άβολα» σε διεθνή συνέδρια του IPA, στα οποία όλοι φορούσαν υπηρεσιακή στολή. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι είχε ενημερώσει και τον επίτιμο παγκόσμιο πρόεδρο του IPA, πρώην βοηθό αρχηγό Αστυνομίας Μ. Οδυσσέως. Κατά την έρευνα βρέθηκαν φωτογραφίες που τον εμφανίζουν με στολή υπαστυνόμου, ενώ στο σαλόνι του σπιτιού του υπήρχε στον τοίχο φωτογραφία στην οποία παρουσιαζόταν ο Θεοδούλου να παρελαύνει ένστολος μαζί με εν ενεργεία λοχία και να κρατάει τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σφαίρες και μεταθέσεις

Από την έρευνα στο αυτοκίνητο του Α. Θεοδούλου, όπως αναφέρει έκθεση του υπαστυνόμου Χ. Χριστοφή, εντοπίσθηκαν ένα πιστό ομοίωμα πιστολιού, έξι πλήρη φυσίγγια σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, ένα ζευγάρι χειροπέδες, ένα αστυνομικό ξύλινο ρόπαλο και ένα μεταλλικό πτυσσόμενο ρόπαλο. Στην κατοχή του Θεοδούλου βρέθηκαν και έγγραφα μεταθέσεων αστυνομικών. Ο ίδιος, σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση, φέρεται να είπε πως «διατηρεί αρκετές διασυνδέσεις με αρκετά πρόσωπα που επηρεάζουν καταστάσεις και μπορεί και βοηθά μέλη της Αστυνομίας σε θέματα μεταθέσεων και προαγωγών». Στην έκθεση σημειωνόταν και η στενή σχέση που διατηρούσε ο Α. Θεοδούλου με τον πρώην βοηθό αρχηγό Αστυνομίας Μ. Οδυσσέως.

Απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας

Ο Α. Θεοδούλου, σύμφωνα με την έρευνα που είχε γίνει, όταν υπηρέτησε τη δεκαετία του 1970 στην Αστυνομία ως απλός αστυφύλακας είχε επιδείξει αποκλίνουσα συμπεριφορά. Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του υπαστυνόμου Χ. Χριστοφή, που εξασφάλισε ο «Π», από τον έλεγχο του υπηρεσιακού φακέλου του ψευδοϋπαστυνόμου προκύπτει πως «κατά το σύντομο πέρασμά του από την Αστυνομία απασχόλησε έντονα και κατ’ επανάληψη την υπηρεσία με την αποκλίνουσα συμπεριφορά του. Κατά την περίοδο των 5 ετών που υπηρέτησε, δημιούργησε αρκετά οικονομικά και άλλα προβλήματα στην υπηρεσία και εναντίον του διερευνήθηκαν αρκετές πειθαρχικές υποθέσεις για τις οποίες βρέθηκε ένοχος και του υποβλήθηκαν (εννοεί επιβλήθηκαν) διάφορες πειθαρχικές καταδίκες. Διώχθηκε επίσης και ποινικά για την παραβατική συμπεριφορά του».

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Α. Θεοδούλου, ενώ βρισκόταν υπό έρευνα, έδινε διαλέξεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού για τον θεσμό του παρατηρητή της γειτονιάς, με τον τότε αρχηγό Αστυνομίας Μιχ. Παπαγεωργίου στο ακροατήριο.

Και τα ρέστα

Παρά την ποινική του καταδίκη, ο Α. Θεοδούλου ζητάει αποζημιώσεις έως και 50.000 ευρώ από τον «Π», γιατί δήθεν τον έθιξε με τα δημοσιεύματα που αποκάλυπταν τη δράση του. Όπως αναφέρεται στην αγωγή, ο «Π» εξέθεσε τον Α. Θεοδούλου σε γενική περιφρόνηση και χλεύη και επηρέασε δυσμενώς την υπόληψή του, το επάγγελμά του και την κοινωνική του θέση. Επίσης παραπονείται γιατί τα δημοσιεύματά μας του απέδωσαν διάπραξη ποινικών αδικημάτων, κάτι που επιβεβαίωσε και το δικαστήριο με την καταδίκη του. Η αγωγή με αριθμό 289/2014, μετά από συνεχείς αναβολές, έχει οριστεί και πάλι για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

ΠΗΓΗ: politis.com.cy

comments

Tags:
loading...