Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Πέραν του 70% των ποδοσφαιριστριών δεν αμείβονται στην Κύπρο

Πέραν του 70% των ποδοσφαιριστριών που αγωνίζονται στο κυπριακό πρωτάθλημα Γυναικών δεν αμείβονται, ενώ πέραν του 80% δεν έχουν συμβόλαιο, κάτι που καταδεικνύει τις ανισότητες ανάμεσα σε ανδρικό και γυναικείο ποδόσφαιρο στη χώρα μας.

Αυτό κατέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, έρευνα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) με τίτλο «Γυναικείο Ποδόσφαιρο στην Κύπρο», η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Σπύρου Νεοφυτίδη, στην παρουσία του Προέδρου του Πανεπιστημίου Νίκου Καρτακούλλη, του εκπροσώπου των σωματείων του γυναικείου ποδοσφαίρου Νίκου Παπανικολάου καθώς και διεθνών ποδοσφαιριστριών.

Ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως τα αποτελέσματα της έρευνας στάληκαν ήδη στην ΚΟΠ και αναμένει ο ΠΑΣΠ όπως οριστεί μέσα στο επόμενο διάστημα συνάντηση για συζήτηση των θεμάτων που έχουν προκύψει. Ήδη, όπως είπε, έχουν δοθεί κάποιες διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξουν αλλαγές, όπως στο θέμα της σύστασης και λειτουργίας της Εθνικής Γυναικών. Την έρευνα, σημείωσε, την έχει ζητήσει και έχει σταλεί και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα, το 72% των παικτριών δεν αμείβεται, ενώ από τη μειοψηφία που πληρώνεται, το 31% δεν έχει υπογεγραμμένο συμβόλαιο. Από το ακόμη πιο μικρό ποσοστό των παικτριών που έχουν συμβόλαιο και πληρώνονται, το 50% έχει σύμβαση διάρκειας κάτω από επτά μήνες.

Επίσης, μόλις το 4% των ποδοσφαιριστριών αμείβονται μεταξύ 700-1000 ευρώ και το 3% λαμβάνει πάνω από χίλια ευρώ το μήνα, η πλειοψηφία ξένες. Το 70% των ερωτηθέντων λένε πως το πρωτάθλημα θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο σε διάρκεια, με τον κ. Νεοφυτίδη να δηλώνει πως έχει ήδη ετοιμαστεί πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στην ΚΟΠ σε προσεχή συνάντηση με αντικείμενο το γυναικείο ποδόσφαιρο.

«Το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε με την ΚΟΠ είναι την αύξηση της επιχορήγησης προς το γυναικείο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με την έρευνα μας, το 99% των ποδοσφαιριστριών λένε πως μια αύξηση στην επιχορήγηση θα βοηθήσει στη βελτίωση του αθλήματος», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ.

Όπως αποκάλυψε η έρευνα, οι διεθνείς Κύπριες ποδοσφαιρίστριες δεν αμείβονται όταν βρίσκονται με την Εθνική. «Τίθεται θέμα διάκρισης και το θεωρώ ανεπίτρεπτο να μην αμείβονται οι διεθνείς ποδοσφαιρίστριες για τις προπονήσεις και τους αγώνες», είπε ο κ. Νεοφυτίδης.

Οσον αφορά άλλα προβλήματα, επτά από τις δέκα ομάδες δεν έχουν μόνιμο φυσικοθεραπευτή κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, τέσσερις ομάδες δεν έχουν μόνιμο προπονητή τερματοφυλάκων, ενώ οι μισές ομάδες δεν παρέχουν γυμναστήριο στις ποδοσφαιρίστριες τους. Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικώς το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι τα υπερβολικά μεγάλα σκορ και ο σεβασμός απέναντι στις πιο αδύναμες ομάδες, τα οδοιπορικά καθώς και η ανεξέλεγκτη συμμετοχή των Κοινοτικών/Ξένων στο πρωτάθλημα.

Στα θετικά στοιχεία, καταγράφονται στην έρευνα πως το 77% των ποδοσφαιριστριών απολαμβάνουν ασφαλιστική κάλυψη, ενώ το 69% προπονείται σε «καλές» ή «άριστες» γηπεδικές συνθήκες.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Καρτακούλλης είπε πως το γυναικείο ποδόσφαιρο χρειάζεται στήριξη, ενώ υπάρχει κατανόηση στα πολλά προβλήματα και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν. Όπως είπε, τέτοιου είδους έρευνες μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως καθώς ο ΠΑΣΠ θα στείλει τα αποτελέσματα και στην ΚΟΠ. «Εμείς ως Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θέλουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το γυναικείο ποδόσφαιρο», είπε, σημειώνοντας πως ήδη το Πανεπιστήμιο παραχωρεί σε συνεργασία με τον ΠΑΣΠ αριθμό υποτροφιών σε ποδοσφαιρίστριες.

Ο κ. Παπανικολάου στο δικό του σύντομο χαιρετισμό είπε πως το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κυπριακό αθλητισμό. Όπως είπε οι εκπρόσωποι και οι Προέδροι όλων των σωματείων προσπαθούν για το καλύτερο, σημειώνοντας πως ο στόχος τους είναι να συνεργαστούν τα σωματεία μαζί με την ΚΟΠ έτσι ώστε να βρεθούν τα κοινά σημεία για να επιλυθούν τα διάφορα προβλήματα.

Η ποδοσφαιρίστρια της Λευκοθέας Ξένια Γεωργίου στο δικό της χαιρετισμό, είπε πως ήρθε η ώρα για την ισότητα ανδρών και γυναικών στο ποδόσφαιρο. «Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι καθόλου καλά, όμως η έρευνα δίνει την ευκαιρία στους αρμόδιους να δουν τα προβλήματα και να βρουν λύσεις». Η Φρόσω Ππεκρή της Α.Ε. Αμμοχώστου, από την πλευρά της είπε πως είναι ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της έρευνας και πλέον είναι η ώρα για πράξεις.

Ο ποδοσφαιριστής της Δόξας, Βασίλης Παπαφώτης, στο δικό του χαιρετισμό είπε πως είναι η ώρα να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, για να δείξουν τι αξίζουν. «Στον ΠΑΣΠ στηρίζουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια», είπε.

Πριν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, μεταδόθηκε ένα βίντεο με δηλώσεις στήριξης, σεβασμού και αλληλεγγύης από Κύπριους και ξένους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο Κυπριακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ανδρών.

Tags:
loading...