Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Απελάσεις και διακοπή επαφών με τη Ρωσία ανακοίνωσε η Μέι

Την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι ως αντίποινα για τη ρωσική ενοχή στην υπόθεση Σκρίπαλ, στην οποία έχουν καταλήξει οι βρετανικές έρευνες.

Οι 23, είπε η κ. Μέι, πιστεύεται ότι είναι αδήλωτα στελέχη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας. Έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν. Πρόκειται για τη μαζικότερη απέλαση διπλωματών από τη Βρετανία για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Παράλληλα ακυρώνονται οι υψηλού επιπέδου πολιτικές και διπλωματικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών και στο πλαίσιο αυτό αποσύρεται η πρόσκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για επίσκεψη στο Λονδίνο.

Δε θα υπάρξει δε εκπροσώπηση της Βρετανίας σε επίπεδο κυβερνητικών αξιωματούχων και μελών της βασιλικής οικογένειας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου της Ρωσίας το καλοκαίρι.

Παράλληλα θα εξεταστεί η υιοθέτηση νέας νομοθεσίας κατά της κατασκοπείας επί βρετανικού εδάφους, θα υιοθετηθούν οικονομικές κυρώσεις και θα αυξηθούν οι έλεγχοι που γίνονται σε Ρώσους υπηκόους που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Τερέζα Μέι τόνισε τις συνομιλίες και τη στήριξη που έλαβε από διεθνείς εταίρους ενώ είπε ακόμη ότι η Βρετανία προσπαθεί να πετύχει μια συζήτηση Ηνωμένα Έθνη, αλλά και να διασφαλίσει ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων θα μπορέσει να επαληθεύσει τα βρετανικά συμπεράσματα.

Η πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα ληφθούν και αλλά μέτρα που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Η κ. Μέι σημείωσε ότι η Ρωσία αντιμετώπισε τη διορία που δόθηκε για να παράσχει εξηγήσεις με σαρκασμό και περιφρόνηση, επομένως το συμπέρασμα είναι πως η Ρωσία είναι ενοχή για απόπειρα ανθρωποκτονίας με παράνομη χρήση κρατικής βίας.

Συμπλήρωσε ότι θέλει μια καλή σχέση με τη Ρωσία και ότι είναι «τραγικό» που ο Πρόεδρος Πούτιν ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Tags:
loading...