Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Η πτώση μάστιγα τραυματισμών για παιδιά

Η Μονάδα Δημόσιας Υγείας & Ασφάλειας του Οργανισμού REACTION και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας δίδουν στη δημοσιότητα συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και για τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πτώσης ενός παιδιού, σημειώνοντας πως οι πτώσεις αποτελούν σημαντική αιτία τραυματισμού στα παιδιά και εφήβους με τραγικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, η Μονάδα Δημόσιας Υγείας & Ασφάλειας του Οργανισμού REACTION και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι πέραν των 1500 παιδιών και εφήβων στην Ευρώπη σκοτώνονται κάθε χρόνο από πτώσεις, για να σημειώσουν πως η πτώση αποτελεί την κυριότερη αιτία τραυματισμού σε παιδιά κάτω των 15 ετών και η είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου και σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι στα μικρότερα παιδιά.

«Πολλά παιδιά ιδιαίτερα μικρής ηλικίας τραυματίζονται από πέσιμο, κυρίως από κρεβάτια, σκάλες, παράθυρα και μπαλκόνια στο σπίτι ή σε παιδότοπους, πάρκα αλλά και στο σχολείο. Βρέφη άνω των 3 μηνών πιθανόν να πέσουν από κρεβάτια χωρίς κάγκελα ή από την αλλαξιέρα τους», προσθέτουν.

Αναφερόμενοι σε ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής πτώσεων, η Μονάδα Δημόσιας Υγείας & Ασφάλειας του Οργανισμού REACTION και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήνεται ένα μικρό παίδι μόνο του σε ένα κρεβάτι, αλλαξιέρα ή σε ένα καναπέ και να μην αφήνεται ένα παιδί να παίζει μόνο του κοντά σε μια έξοδο κινδύνου, σε μια ψηλή βεράντα ή μπαλκόνι η οπού υπάρχει υψομετρική διαφορά σε σχέση με το ύψος του παιδιού.

«Χρησιμοποιήστε τον ιμάντα ασφαλείας/ζώνες για καρεκλίτσες και παιδικά καθίσματα, τοποθετήστε πόρτες/κάγκελα ασφαλείας σε σκάλες στο σπίτι σας, τοποθετήστε προστατευτικά στα παράθυρα και το μπαλκόνι, χρησιμοποιήστε αντιολισθητικό χαλάκι στο μπάνιο των παιδιών, καλύψτε με ειδικά υλικά αιχμηρά έπιπλα ή επικίνδυνες γωνιές, σε παιδότοπους/πάρκα ελέγξτε τα παιχνίδια για την ασφάλεια τους, μιας και το κάθε σπίτι είναι διαφορετικό ο κάθε γονιός, έχοντας υπόψη τις πιο πάνω συμβουλές θα πρέπει να διαμορφώσει κατάλληλα τον δικό του χώρο για την ασφάλεια του παιδιού», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση πτώσης

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι μια πτώση μπορεί να είναι από επιπόλαιη με μερικές ασήμαντες γρατζουνιές ή μέχρι εξαιρετικά σοβαρή που μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο αφού αρκετά συχνά σοβαρές τραυματικές κακώσεις δεν είναι πάντα ορατές.

Η κάθε πτώση είναι διαφορετική και κάποιες φορές χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Ειδικότερα, εάν ο τραυματίας είναι ένα μικρό παιδί που δεν μπορεί να μιλήσεις και κλαίει η επικοινωνία καθίσταται δύσκολη χωρίς να μπορεί να μας οδηγήσει σε εύκολα συμπεράσματα.

«Γι’ αυτό, φροντίστε να παρατηρήσετε τυχόν σημάδια που μπορεί να δείχνουν κάτι πιο σοβαρό. Για οτιδήποτε σας ανησυχεί και σας φαίνεται μη φυσιολογικό αποταθείτε αμέσως για ιατρική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η όποια ενδεχόμενη κάκωση.

Στις περιπτώσεις που λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του παιδιού δεν είναι εφικτή η μεταφορά του παιδιού με ΙΧ ζήτηστε επείγουσα βοήθεια από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Tags:
loading...