Αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας, προτείνει η πλατφόρμα Global Resources Partnership | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας, προτείνει η πλατφόρμα Global Resources Partnership

Άρθρο γνώμης των Mehmet Öğütçü και Stephen Jones, Προέδρου και Συμβούλου – αντιστοίχως -της πλατφόρμας Global Resources Partnership, που ασχολείται με θέματα ενέργειας, γεωπολιτικής και επενδύσεων, φιλοξενεί ο σημερινός euractiv με τίτλο «Μία αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση θα πρέπει να λειτουργήσει ως θεμέλιο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας».

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι το να συμπεριφέρονται οι Βρυξέλλες στην Τουρκία σαν να είναι το «κακό παιδί» είναι μία στρατηγική που έχει αποτύχει και είναι καιρός να εστιάσει κανείς στα στοιχεία της σχέσης που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Οι συντάκτες συνηγορούν υπέρ μία αναβαθμισμένης τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση στις μεταξύ τους σχέσεις. «Η βαθύτερη ολοκλήρωση είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί μόνο στους πολιτικούς και οι επιχειρηματικές οργανώσεις και από τις δύο πλευρές πρέπει να εντατικοποιήσουν την προσπάθεια τους για την ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης: Η δύναμη του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού λόμπι στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής είναι εμφανής από την περιεκτική σχέση ΕΕ-Ρωσίας».

«Τα στατιστικά στοιχεία δίνουν μια παραστατική εικόνα του λόγου για τον οποίο η Τουρκία έχει διατηρήσει την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Η ετήσια διμερής αξία του εμπορίου αγαθών μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ ανέρχεται σήμερα στα 140 δισ. €. Η Τουρκία λαμβάνει περίπου 5% των εξαγωγών από την ΕΕ, κατατάσσοντάς την ως τον τέταρτο μεγαλύτερο εισαγωγέα από την ΕΕ – ακριβώς κάτω από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ελβετία, αλλά μπροστά από μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία. Η ΕΕ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας – αντιπροσωπεύοντας το 41% των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της, καθώς και δύο τρίτα των άμεσων ξένων επενδύσεων της».

Σε άλλο σημείο του άρθρου επισημαίνεται ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν σφυρηλατείτο η τελωνειακή ένωση, αυτή ήταν περισσότερο ένα πολιτικό εργαλείο και λιγότερο οικονομικό, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα προς την ευθυγράμμιση της τουρκικής με τις ευρωπαϊκές οικονομίες πριν λάβει το status της υποψήφιας προς ενδεχόμενη ένταξη χώρας. Εν κατακλείδι, οι αρθρογράφοι σημειώνουν ότι«εάν ο Macron και η Merkel είναι τόσο αποφασισμένοι να αναβιώσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, να υποστηρίξουν το όραμά τους για την ΕΕ κι αν δε θέλουν η Τουρκία να κινηθεί μακριά από την ΕΕ, θα πρέπει σίγουρα να δουν την αξία μίας αισιόδοξης και ρεαλιστικής επανεκκίνησης των δεσμών ΕΕ-Τουρκίας μέσω μιας αναβαθμισμένης τελωνειακής ένωσης».

comments

Tags:
loading...