Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

3.300 νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως στην Κύπρο

Τρεις χιλιάδες τριακόσια (3.300) νέα περιστατικά καταγράφονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την Κύπρο από το Αρχείο Καρκίνου της Κύπρου, τα οποία παρουσιάζουν μικρή αυξητική τάση ετησίως.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την ημέρα World Cancer Day (4 Φεβρουαρίου), το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι θάνατοι από καρκίνο βρίσκονται σε σταθερά επίπεδα τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ σημειώνεται πως τα είδη καρκίνου που εμφανίζονται πιο συχνά είναι του προστάτη και των πνευμόνων στους άνδρες και του μαστού και μετά του θυρεοειδούς στις γυναίκες.

Όπως προσθέτει, «το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου μπορεί να μειωθεί σημαντικά, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης σε ό,τι αφορά την ποιότητα του περιβάλλοντός μας, τις ατομικές συμπεριφορές μας, τον τρόπο ζωής μας και τη διατροφή».

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει σήμερα σεμινάριο ανοιχτό για το κοινό.

Το σεμινάριο αφορά διάλεξη του Δρ. Κωνσταντίνου Βοσκαρίδη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Cancer risk as a result of evolutionary adaptation in extreme environments».

Αυτές οι διαλέξεις, όπως και η πρόσφατη διάλεξη στο Ινστιτούτο CII από τον ΠΑΣΥΚΑΦ σχετικά με τις δράσεις εκστρατείας του για τον καρκίνο εντάσσονται στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο από το προσωπικό του Ινστιτούτου CII.

Το CII ως το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα στην Κύπρο για τη δημόσια υγεία ασχολήθηκε με μελέτες στον κυπριακό πληθυσμό, που σχετίζονται με την καλύτερη κατανόηση παραγόντων ρίσκου καρκινογένεσης, όπως κάπνισμα, παχυσαρκία, διατροφή, εκθέσεις σε χημικά κτλ.

Το Ινστιτούτο CII ήταν μέρος της ερευνητικής ομάδας που πρόσφατα ανίχνευσε το πραγματικό σύμπλεγμα καρκίνου στην υπόθεση του Αστρασολ στη Λευκωσία. Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη περιβαλλοντικής υγείας στο γενικό πληθυσμό παγκοσμίως που συνέδεσε τις εκθέσεις σε συγκεκριμένο χημικό (διχλωρομεθανιο) με την αύξηση περιστατικών καρκίνου του εγκεφάλου σε οικιστική περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.

Επίσης, το Ινστιτούτο ήταν μέρος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών που διερεύνησε και κατέδειξε τη σχέση έκθεσης σε εξασθενές χρώμιο και την ανάπτυξη διαφόρων τύπου καρκίνου στο πληθυσμό που διέμενε στην περιοχή των Οινόφυτων στην Αττική.

Αντικατάσταση γραμμικών επιταχυντών

Στην Κύπρο καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 3.500 νέα περιστατικά καρκίνου και το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται δίπλα στον Κύπριο καρκινοπαθή και στους οικείους του, για να θεραπεύσει και να συμβουλέψει για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του καρκίνου.

Αυτό δήλωσε η Ανδρούλλα Βασιλείου, πρώην Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με την ευκαιρία της 4ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου, σημειώνοντας ότι «με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και της Τράπεζας Κύπρου ξεκινά η αντικατάσταση και των τριών γραμμικών επιταχυντών του Κέντρου με γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας τεχνολογίας».

Ο πρώτος γραμμικός επιταχυντής αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούλιο, ενώ το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Όπως είπε η κ. Βασιλείου, «φέτος, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο είναι διαπιστευμένο με το διεθνές κριτήριο ποιότητας CHKS, ολοκληρώνει 20 χρόνια προσφοράς με καταγεγραμμένους 36.400 και πλέον ασθενείς».

Πρόσθεσε ότι «το περασμένο έτος, στο Κέντρο καταγράφηκαν 51.479 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, 11.540 συνεδρίες χημειοθεραπείας και ορμονοθεραπείας και 34.486 συνεδρίες ακτινοθεραπείας».

Η κ. Βασιλείου είπε ότι «με τη συλλογική στήριξη των συνδέσμων των ασθενών, την εμπειρία των ιατρών, νοσηλευτών και άλλου παραϊατρικού προσωπικού του Κέντρου και τη συνεχή τεχνολογική αναβάθμιση επιτυγχάνουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίζουμε και να πολεμούμε τον καρκίνο καθημερινά».

Σημείωσε ότι «στο Ογκολογικό Κέντρο Τραπέζης Κύπρου δρούμε ολιστικά μέσω πολυθεματικών ομάδων, στις οποίες οι επαγγελματίες υγείας αποφασίζουν για τη βέλτιστη και εξατομικευμένη θεραπεία του ασθενή βασισμένη σε διεθνή αναγνωρισμένα πρωτόκολλα. Το Κέντρο πλαισιώνεται επίσης από υπηρεσίες ψυχολόγου, διατροφολόγου και σύντομα φυσικοθεραπευτή».

Στον χαιρετισμό της η Ανδρούλα Βασιλείου είπε ότι «πολύ σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση, καθώς οι πλείστες μορφές καρκίνου μπορεί να είναι ιάσιμες αν διαγνωστούν έγκαιρα».

Ανέφερε ότι «σύμφωνα με άρθρο της Πέμπτης στο ιατρικό περιοδικό THE LANCET, η επιβίωση των καρκινοπαθών εμφανίζει γενικά βελτίωση σε όλο τον κόσμο επομένως οφείλουμε όλοι μας να ακολουθούμε τις συστάσεις των επαγγελματιών υγείας και να διεξάγουμε τις ενδεδειγμένες διαγνωστικές εξετάσεις τις οποίες προτείνουν».

«Πρέπει να αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να προλάβουμε τον καρκίνο και να τον αντιμετωπίσουμε στα αρχικά του στάδια», είπε η κ. Βασιλείου.

Για το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου, «Μπορούμε! Μπορώ!», η κ. Βασιλείου, ανέφερε ότι «προσεγγίζει θετικά, σφαιρικά και προληπτικά την αντιμετώπιση του καρκίνου τονίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες είναι εφικτές, αλλά χρειάζονται στοχευμένη και συστηματική δράση».

Πρόσθεσε ότι  «η εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου επικεντρώνεται τόσο στις συλλογικές αλλά και στις ατομικές δράσεις μιας και ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο τον ασθενή, αλλά όλη την οικογένεια και τον περίγυρο του».

«Ο καθένας μας μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση  του προβλήματος που ταλανίζει τον ασθενή και το περιβάλλον του», είπε η κ, Βασιλείου, καταλήγοντας.

Στα πλαίσια της εβδομάδας ενημέρωσης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα τα οποία αφορούν την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Την παγκύπρια εκστρατεία διαφώτισης για τον καρκίνου διοργανώνουν από κοινού ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, η Europa Donna Κύπρου, ο Europa Uomo Κύπρου, το Καραϊσκάκειο ίδρυμα, το Ίδρυμα Χριστίνα Αποστόλου, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου, ο οργανισμός Γκολ στη Ζωή και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Φοιτητών Ιατρικής, με συντονιστή το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και τη στήριξη της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

comments

Tags:
loading...