Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

ΚΕ: Ξεκάθαρη παρέμβαση η απόσυρση χάρτη από τ/κ

Ξεκάθαρη προσπάθεια παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την ανακοίνωση απόσυρσης από τον Μουσταφά Ακιντζί του χάρτη για το εδαφικό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την κίνηση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί να αποσύρει το χάρτη που είχε καταθέσει για το εδαφικό, απάντησε: «Δημιουργεί ερωτηματικά ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Ακιντζί να κάνει μια τέτοια δήλωση και μάλιστα δικαιολογώντας την ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε τις προτάσεις στο Κραν Μοντανά, κάτι που είναι γνωστό σε όλους, και στον κ. Ακιντζί, και καταγράφεται στα σχετικά έγγραφα από τις 7 Ιουλίου, 2017 δηλαδή τη μέρα που ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες στο Κραν Μοντανά».

Άρα, συμπλήρωσε, «ας αναρωτηθεί ο καθένας τί επιχειρεί να πράξει ο κ. Ακιντζί λίγα 24ωρα πριν τις προεδρικές εκλογές με αυτή του την ενέργεια».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη προσπάθεια παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές».

Πρόσθεσε ότι «είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς τη διεθνή κοινότητα, προς τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ, προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – που πριν λίγες μέρες είδαμε μέσα και από το ψήφισμα ότι καλούσαν για επανέναρξη των συνομιλιών – για το ποια είναι εκείνη η πλευρά (που δεν επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών) – αυτό λέμε τόσο καιρό και επιβεβαιώνεται από την ενέργεια του κ. Ακιντζί».

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα επικοινωνήσει «με τα ΗΕ και θα γίνουν οι σχετικές παραστάσεις», ωστόσο πρώτα συνέστησε όπως η πλευρά μας συζητήσει με τα ΗΕ «και αναλόγως όταν υπάρξουν εξελίξεις θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την όποια ανεύθυνη συμπεριφορά. Η διαχείριση του Κυπριακού είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν πρόκειται είτε επειδή βρισκόμαστε στο παρά ένα των εκλογών είτε επειδή γίνεται κριτική άνευ επιχειρημάτων, να παρασυρθούμε».

Ανέφερε ότι «γνωρίζαμε για τις προθέσεις του κ. Ακιντζί από τα ΗΕ περί τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση διότι ούτε τα ΗΕ έβλεπαν θετικά κάτι τέτοιο».

Εκπρόσωπος: Ο κυπριακός λαός είδε ξεκάθαρα ποιος μπορεί να συνεχίσει την πορεία που έβγαλε τον τόπο από την κρίση

O κυπριακός λαός, μέσα από μια ανοικτή συζήτηση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιδίωξε κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τηλεοπτικής συζήτησης με το Σταύρο Μαλά, είδε ξεκάθαρα ποιος είναι αυτός που μπορεί να συνεχίσει μια πορεία που έβγαλε τον τόπο από την κρίση και από τα αδιέξοδα.

Κληθείς σήμερα σε δηλώσεις του να σχολιάσει το χθεσινό ντιμπέιτ των υποψηφίων και την παρουσίαση πρακτικών συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «χθες βράδυ ο κυπριακός λαός, μέσα από μια ανοικτή συζήτηση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδίωξε, είδε ξεκάθαρα ποιος είναι αυτός που μπορεί να συνεχίσει μια πορεία που μας έβγαλε από την κρίση, που μας έβγαλε από τα αδιέξοδα, ποιος έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό για να αντιμετωπίσουμε και τα υπόλοιπα προβλήματα, πάντα συλλογικά, όπως πορευτήκαμε τα τελευταία πέντε χρόνια, και ποιος έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό».

«Τούτων λεχθέντων», συνέχισε, «δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε καμία απολύτως περίπτωση επειδή είμαστε στο παρά ένα των εκλογών είτε για να χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν σήμερα είτε για να σχολιάσω διαρροή απόρρητων πρακτικών».

Υπενθύμισε ότι όταν στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε παρόμοια φαινόμενα υπήρξε κριτική και από το ίδιο το ΑΚΕΛ για τη διαρροή απόρρητων πρακτικών. «Αν θέλετε να συζητήσουμε την ουσία πολύ ευχαρίστως και η ουσία είναι μία: Μπορούσε να λυθεί το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν 1 και δεν μπορούσε να επιλυθεί μια εβδομάδα αργότερα στο Μοντ Πελεράν 2; Ποιος έλαβε την πρωτοβουλία για να οδηγηθούμε σε μια διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη την οποία ακολούθησε νέα διάσκεψη στο Κραν Μοντανά;».
Άρα, συμπλήρωσε, «ας μη θεωρούμε, επειδή είμαστε στο παρά ένα των προεδρικών εκλογών, ότι μπορούμε με τέτοιου είδους δηλώσεις να παρασύρουμε τον κυπριακό λαό. Ο κυπριακός λαός γνωρίζει, αντιλαμβάνεται και θα κρίνει σωστά», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εκ νέου για το θέμα της δημοσιοποίησης πρακτικών συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου από τον Άντρο Κυπριανού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Κυπριανού διέρρευσε επιλεκτικά, σημειώνοντας ότι «εμείς δεν θα το πράξουμε διότι θέλουμε να είμαστε απόλυτα σοβαροί και υπεύθυνοι στη διαχείριση του Κυπριακού».

Εξάλλου, αναφορικά με το έγγραφο σε σχέση με την προεδρία και το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε πολύ λίγο θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση του διαπραγματευτή με όλα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε χθες βράδυ».

Για τις συναντήσεις που έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτές τις μέρες με κόμματα και ομάδες πολιτών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα υπάρξει συνέχεια και αύριο. Θεωρούμε ότι μέσα από τις συζητήσεις το μήνυμα που μεταφέρει ο Πρόεδρος στους συνομιλητές του είναι ότι τη Δευτέρα τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από τις συνταγές που ακολουθήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι μέσα από συλλογική προσπάθεια που αυτά τα πέντε χρόνια φέραμε αποτέλεσμα».
Άρα, συνέχισε, «είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που γίνονται οι συζητήσεις, πάντα με δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου και το δεύτερο είναι ο απόλυτος σεβασμός στις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Σημείωσε ότι μέσα από τις συναντήσεις του το μήνυμα που μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους συνομιλητές του είναι ότι τη Δευτέρα τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από τις συνταγές που ακολουθήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια και συλλογικά.

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ανοικτός για επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις των οργάνων τους».

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις του Προέδρου με ομάδες πολιτών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνεται στον κυπριακό λαό στο σύνολο του. Τα προβλήματα, οι δυσκολίες δεν έχουν χρώμα ούτε ιδεολογική ταυτότητα και ο Πρόεδρος είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και συμπεριφέρεται μέσα από αυτή την προσέγγιση».

comments

Tags:
loading...