Τσίπρας:Το Μουσείο Ολοκαυτώματος όπλο στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Τσίπρας:Το Μουσείο Ολοκαυτώματος όπλο στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη

Φόρο τιμής στους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τις ναζιστικές αρχές, χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός το Μουσείο Ολοκαυτώματος, κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης του Μνημείου, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ κ. Ρίβλιν.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το Μουσείο υπογραμμίζει ότι κανένας δεν έχει ξεχαστεί, ούτε οι εγκληματίες ούτε και τα θύματά τους. Με αυτή την έννοια, αντιπροσωπεύει μια διαρκή υπενθύμιση προς τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές για «το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για ανώτερες και κατώτερες φυλές», όπως σημείωσε.

Μιλώντας για τις ναζιστικές διώξεις της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «Η μισαλλοδοξία, συνήθως καλλιεργημένη και υποκινούμενη από ιδιοτελή συμφέροντα, αναζητά πάντοτε τρόπους να χωρίζει τους ανθρώπους, ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους».

Ο ιστορικός τόπος θεμελίωσης του Μουσείου, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζει το ταξίδι που αναγκάστηκαν να κάνουν πάνω από 50.000 Εβραίοι, άντρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, προς τους μαρτυρικούς τόπους του Άουσβιτς, του Νταχάου, του Μαουτχάουζεν και του Μπέργκεν-Μπέλσεν.

«Από εκεί «ανέβηκαν σαν καπνός στον ουρανό». Εκεί «απόκτησαν έναν τάφο στα σύννεφα», όπως έγραψε ο μεγάλος ποιητής Πάουλ Τσέλαν», είπε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι κατάφεραν να επιστρέψουν πίσω μόλις 1.950 άνθρωποι.

Το Μουσείο αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη και «μια δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε ποτέ το παρελθόν να επιστρέψει ως εφιάλτης», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά σε «σκιές που εμφανίζονται, δυστυχώς, ξανά στην Ευρώπη».

Όπως σημείωσε, η έναρξη των εργασιών ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος, σηματοδοτεί την ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας στην πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, καθώς με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης του Μουσείου.

Οι οικοδομικές εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι του 2018, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020, διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα δέντρα που θα φυτευτούν γύρω από το χώρο του Μουσείου στη μνήμη των θυμάτων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι, για λόγους συμβολικούς, τα πρώτα από αυτά τα δέντρα θα φυτευτούν από τον ίδιο και τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Ρίβλιν.

«Τα δέντρα αυτά είναι ελιές. Η ελιά είναι σύμβολο της ειρήνης για τους ανθρώπους και τους λαούς, για να ριζώσει η μνήμη στη συνείδηση των λαών μας και να καρποφορήσει η ανοχή, η φιλία, η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των πολιτισμών μας», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

comments

Tags:
loading...