Επιστημονική συμβολή της NASA στη δημιουργία του νέου Κέντρου Αριστείας «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ» στο ΤΕΠΑΚ | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » A_Newsletter » 

Επιστημονική συμβολή της NASA στη δημιουργία του νέου Κέντρου Αριστείας «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ» στο ΤΕΠΑΚ

Για διεξαγωγή υψηλού επιπέδου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας

O δρ. Vincent Ambrosia, Διευθυντής Προγράμματος της NASA και μέλος της Εξωτερικής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του EXCELSIOR  θα αποτελέσει βασικό στέλεχος στη δημιουργία του νέου Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ στο ΤΕΠΑΚ για τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στους τομείς που σχετίζονται με την παρατήρηση της γης και τις τεχνολογίες διαστήματος.

Ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ αναφέρει πως το Πανεπιστήμιο  και το πρόγραμμα EXCELSIOR καλωσόρισαν την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στην αίθουσα “Τάσσος Παπαδόπουλος”, τον δρα Ambrosia, στο πλαίσιο των εορτασμών των δέκα χρόνων λειτουργίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διάλεξη του ειδικού εμπειρογνώμονα της NASA, με θέμα «Παρατήρηση της Γης μέσω των αποστολών της ΝASA», συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των φοιτητών, του ευρύτερου κοινού και επαγγελματιών της διαστημικής τεχνολογίας, της παρατήρησης Γης και των τηλεπικοινωνιών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης Καθηγητής, Ανδρέας Αναγιωτός, και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου EXCELSIOR, Καθηγητής Διόφαντος Γ. Χατζημιτσής, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή για τη μακρόχρονη συνεργασία τους. Ο Πρύτανης τόνισε τη σημασία της ερευνητικής δραστηριότητας που ενισχύεται μέσα από το πρόγραμμα EXCELSIOR και τη διεθνή προβολή του Πανεπιστημίου που επιτυγχάνεται από εκδηλώσεις όπως αυτή, καθώς και την πλήρη στήριξη και συμβολή του Πανεπιστημίου για την επιτυχή δημιουργία του νέου Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ στις διαστημικές τεχνολογίες και στην παρατήρηση της Γης μέσω του ερευνητικού έργου ‘EXCELSIOR’ το οποίο χρηματοδοτείται από το HORIZON2020 WIDESPREAD (Teaming Call).

`Οπως αναφέρεται, η τεχνογνωσία της NASA και η συνεργασία του δρος Vincent Ambrosia με το Ερευνητικό Κέντρο Ερατοσθένης στη Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρο μετρά τρία χρόνια και με τη θέση που κατέχει στη Συμβουλευτική Επιτροπή του προγράμματος, η παρουσία του στη Κύπρο και η συμβολή της NASA στην επιστημονική αρτιότητα του Νέου Κέντρου είναι πολύ σημαντική.

Το πρόγραμμα EXCELSIOR οραματίζεται τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στους τομείς που σχετίζονται με την παρατήρηση της Γης, τις τεχνολογίες διαστήματος, τη δημιουργία περίπου 200 νέων θέσεων εργασίας και την τοποθέτηση της Κύπρου στο διεθνή χάρτη έρευνας και καινοτομίας στις διαστημικές τεχνολογίες και στην παρατήρηση της Γης.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην υφιστάμενη υποδομή σε έρευνα και καινοτομία που έχει αναπτύξει τα τελευταία 10 χρόνια στον τομέα του διαστήματος και παρατήρησης της Γης, το Ερευνητικό Κέντρο Ερατοσθένης στη Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το Κέντρο Αριστείας θα εδρεύει στη Λεμεσό με υποστηρικτικές υποδομές στους παράκτιους Δήμους της Κύπρου, ενώ από την υλοποίησή του θα επωφεληθεί η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

comments

Tags:
loading...