Τριμερής με Κυπριακό, Συριακό, Παλαιστινιακό, Ενέργεια | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Τριμερής με Κυπριακό, Συριακό, Παλαιστινιακό, Ενέργεια

Νέα συμμαχία δημιουργούν σήμερα Κύπρος, Ελλάδα, Ιορδανία

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η τριμερής συνεργασία που σφραγίζεται σήμερα στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας. Στο προεδρικό θα βρεθούν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β, οι υπουργοί και οι συνοδείες τους.

Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την ενέργεια, τις διμερείς συνεργασίες, τις περιφερειακές εξελίξεις, την ναυτιλία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την υγεία. Στο πλαίσιο της Τριμερούς θα υπογραφούν τρία Μνημόνια Συναντίληψης, που αφορούν θέματα ναυτιλίας και πολιτιστικής κληρονομίας.

Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την συνάντηση ως ιστορική. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Πολύ ορθά έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικής σημασίας καθώς είναι η πρώτη σε συνέχεια αυτών που γίνονται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και κατά τη διάρκεια της αναμένεται να υιοθετηθεί μια σημαντική Διακήρυξη, η Διακήρυξη της Λευκωσίας, η οποία αποτελεί οδικό χάρτη για τα μετέπειτα βήματα σε σχέση με κοινές δράσεις από τις τρεις χώρες», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην Πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας που αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία.

Η Αθήνα θεωρεί τη Σύνοδο μέρος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να εγκαινιάσει και συνέχεια της πρωτοβουλίας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Από την ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, τονίζουν ότι η Ιορδανία είναι «χώρα-κλειδί» για την περιοχή καθώς είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας.

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα βρεθούν ζητήματα όπως το Κυπριακό αλλά και θέματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής όπως το συριακό ζήτημα και το προσφυγικό, το Παλαιστινιακό και οι εξελίξεις στο Ιράκ.

Παράλληλα, οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και την ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που επωμίζεται από το προσφυγικό.

Τέλος, θα συζητηθούν διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ιορδανία. Στην ελληνική κυβέρνηση σημειώνουν, μάλιστα ότι επιφανή στελέχη της ιορδανικής ελίτ – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου- έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι. Η ελληνική πλευρά, σημειώνει ότι στηρίζει και θέλει να συνεχιστεί αυτή η σχέση.

Κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα υπογραφούν τρεις συμφωνίες:

1. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
2. Συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
3. Διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας (Ελλάδα και Κύπρος λόγω συμμετοχής του σε ΕΕ δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους).

comments

loading...