Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Ο Ντάισελμπλουμ παρέδωσε την Προεδρία του Eurogroup

Στον Μ. Σεντένο

Ο Μάριο Σεντένο αναλαμβάνει από αύριο Πρόεδρος του Eurogroup αντικαθιστώντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ , ο οποίος υπηρέτησε στη θέση αυτή από το 2013. Οι Yπουργοί Oικονομικών της ζώνης του ευρώ εξέλεξαν τον Pρόεδρο του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου 2017 για θητεία δυόμισι ετών.

Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ο Mάριο Σεντενο δήλωσε ότι είναι ενθουσιασμένος που αναλαμβάνει την ηγεσία του Eurogroup. » Έχουμε ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, καθιστώντας το κοινό μας νόμισμα πιο ανθεκτικό σε μελλοντικές κρίσεις. Η ευθύνη μας είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών μας. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να επιτύχω την απαραίτητη συναίνεση. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ισχυρή του ηγεσία σε μια περίοδο όπου η ζώνη του ευρώ τέθηκε σε δοκιμασία».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ευρωζώνη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα από ό, τι το 2013.
«Έχουμε οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες, η ανεργία πέφτει και τα δημόσια οικονομικά είναι πιο υγιή. Έχουν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, ιδίως της τραπεζικής ένωσης».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Μάριο Σεντένο πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας, όπου συζήτησαν επίσης την ημερήσια διάταξη του Eurogroup. Ο Μάριο Σεντένο είναι Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, από το 2015. Η πρώτη συνεδρίαση τoy Εurogroup υπό την προεδρία του θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 22 Ιανουαρίου 2018.

Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο

Για τα στοιχεία της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης για τα οποία μετανιώνει μίλησε, μεταξύ άλλων, σε διάλεξή του στο London School of Economics το βράδυ της Πέμπτης ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρώτα-πρώτα πώς αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες σε όλη την ευρωζώνη, διασώζοντάς τες σε βάρος των  φορολογουμένων. Το λέω αυτό έχοντας τη σοφία της εκ των υστέρων θεώρησης των πραγμάτων, αλλά ας μην ξαναπάρουμε αυτόν το δρόμο. Είναι ένα πολύ αρνητικό κίνητρο για το χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι η διάσωση των τραπεζών κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. «Νομίζω ότι είναι λανθασμένη προσέγγιση», σχολίασε.

Ένα δεύτερο πράγμα που μετανιώνει, το οποίο όπως είπε έγινε επί δικής του θητείας, είναι ότι «επετράπη» δύσκολα μέτρα να μπουν στο τέλος του προγράμματος: «Όταν το δεύτερο (ελληνικό) πρόγραμμα έφτανε στο τέλος, δηλαδή στο τέλος του 2014, υπήρχαν ακόμα πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα να γίνουν και η κυβέρνηση Σαμαρά απλά δεν είχε το πολιτικός σθένος ή τη δύναμη να τα προωθήσει».

Αναφερόμενος στη σημερινή κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Οικονομικών, ο Ολλανδός πολιτικός είπε ότι μετά από την κρίση του 2015 είναι «πολύ αφοσιωμένοι στο να ξαναφέρουν την Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά στην καρδιά της ευρωζώνης».

Χαρακτήρισε δε κρίσιμο για την ελληνική έξοδο αυτό το καλοκαίρι από το πρόγραμμα το υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο. «Ένας Έλληνας φίλος μου χάρισε ένα μπουκάλι ούζο πριν από λίγο καιρό. Αυτό το μπουκάλι βρίσκεται στο γραφείο μου και θα το αφήσω κλειστό. Τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, αυτό το μπουκάλι ούζο θα αδειάσει», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ως τις δύο μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης, ξεχώρισε την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας καλύτερων μηχανισμών απορρόφησης οικονομικών σοκ. Όπως εκτίμησε, αν προκύψει κάποια μεγάλη κρίση τα επόμενα ένα-δύο χρόνια η ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να τη διαχειριστεί ως έχει σήμερα, καθώς οι νομισματικές αρχές «έχουν ξεμείνει από εργαλεία».

Κάλεσε λοιπόν προς ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, αλλά και της ενοποίησης των αγορών κεφαλαίου.

comments

Tags:
loading...