Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » A_Newsletter » 

Περδίκης: Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν αντιστρέφει την κοινωνική και περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση

'Θέλουμε η νέα Κυβέρνηση να δώσει νέα ελπίδα και νέα κατεύθυνση στην οικονομική ανάπτυξη'

Ο προϋπολογισμός του 2018  δεν αντιστρέφει την κοινωνική και περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.

«Ο προϋπολογισμός αντανακλά την αδυναμία της απερχόμενης Κυβέρνησης να επενδύσει στον αναπροσανατολισμό της οικονομίας που να βασίζεται εξίσου στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, δηλαδή τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη βιοτεχνία, τις νέες τεχνολογίες και άλλα και όχι μόνο στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών και των τραπεζών», πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι με τον προϋπολογισμό του 2018 «επιδιώκεται η επαναδημιουργία μιας οικονομίας βασισμένης ανισομερώς στις υπηρεσίες του τριτογενή τομέα, μιας οικονομίας που θα είναι για πάντα εξαρτημένη από εξωγενείς παράγοντες», και πρόσθεσε ότι «η κυπριακή οικονομία σήμερα, βρίσκεται πολύ μακριά τόσο από εκεί που ήταν κάποτε, όσο και από εκεί που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι».

«Θέλουμε η νέα Κυβέρνηση να δώσει νέα ελπίδα και νέα κατεύθυνση στην οικονομική ανάπτυξη, ώστε να είναι βιώσιμη, ανθρώπινη και κοινωνικά ευαίσθητη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «κινητήριος δύναμη δεν μπορούν να είναι αποκλειστικά τα ξένα δεκανίκια και τα δάνεια αλλά πρέπει να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις της Κυπριακής οικονομίας, τις μικρές επιχειρήσεις, τους αυτοεργοδοτούμενους και τους βιοτέχνες, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας και κυρίως τη νεολαία μας».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος εξέφρασε την ανάγκη προώθησης ομοιόμορφης ανάπτυξης που να περιλαμβάνει όλους τους τομείς της οικονομίας και οπωσδήποτε του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, σε σχέση με τον τριτογενή τομέα, μέσω της εφαρμογής νέων οικολογικών και πράσινων πολιτικών, βασισμένων στις νέες τεχνολογίες, στην πληροφορική και την καινοτομία.

«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η οικονομία μας και έπρεπε να αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό του 2018, είναι μια εκ βάθρων αλλαγή, που να αντικαταστήσει το κερδοσκοπικό σύστημα της αλόγιστης και χωρίς όρια ανάπτυξης – που θα οδηγεί πάντα τον τόπο σε κρίσεις ύφεσης, σαν αυτή που ζούμε ακόμα – με ένα νέο πράσινο και αειφόρο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς, σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, «ότι από την οικονομική κρίση – και κυρίως από τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε η απερχόμενη Κυβέρνηση – επωφελήθηκαν κυρίως  οι ολίγοι προνομιούχοι που στηρίζουν το πολιτικό σύστημα, οι φίλοι του Προέδρου και του κόμματος που κυβερνά και οι διάφοροι σπεκουλαδόροι, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας».

Επιπλέον, ο κ. Περδίκης είπε ότι «παρά τα δραστικά μέτρα που αποφάσισε η απερχόμενη Κυβέρνηση και η Τρόικα», η Κύπρος κατέχει την πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ύψος  του ιδιωτικού δανεισμού και τη 2η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα ΜΕΔ.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων χαιρέτισε την υιοθέτηση από τον υποψήφιο Πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο της πρότασης για συγκρότηση ενός δημόσιου φορέα εξυπηρέτησης των ΜΕΔ.

Ανέφερε επίσης ότι η ανεργία, ιδιαιτέρως των νέων, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, από τα ψηλότερα στην Ευρώπη και Ευρωζώνη.

Αναφορικά με τον Συνεργατισμό, ο κ. Περδίκης είπε ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των ΜΕΔ και της μεγάλης κακοδιαχείρισης, που καθιστούν αμφίβολο το μέλλον του.

Είπε ακόμη ότι για «όσους έχουν ‘θυσιαστεί’ για να μπορέσει σήμερα η οικονομία να παρουσιάζει βελτιωμένους δείκτες, η πολιτεία οφείλει να υιοθετήσει και υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχέδιο αποζημίωσης», προσθέτοντας ότι «αυτό μπορεί να γίνει με την εισήγηση του Νικόλα Παπαδόπουλου για τροποποίηση των προνοιών που αφορούν το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να καταγράφεται με σαφήνεια ποιοι και με ποιο τρόπο θα αποζημιωθούν, και το κυριότερο ποιοι θα είναι οι πόροι αυτού του ταμείου».

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Περδίκης είπε ότι στηρίζει τη νέα στρατηγική που προτείνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος που στοχεύει στην κατάργηση των ξένων εγγυήσεων, στην αποχώρηση άμεσα όλων των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων, στην εφαρμογή όλων των προσωπικών, δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο, στην επιστροφή όλων των προσφύγων στις περιουσίες τους, στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών, στην απόρριψη κάθε απαίτησης προνομίων για τους Τούρκους υπηκόους και την εφαρμογή ενός συστήματος διοίκησης της χώρας μας που να είναι αποτελεσματικό και βιώσιμο ιδιαίτερα όσον αφορά την οικονομική πτυχή».

comments

Tags:
loading...