Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » A_Newsletter » 

Καταψηφίζει τον προϋπολογισμό 2018 το ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2018 πλην του ταμείου της αμυντικής θωράκισης, είπε ο Βουλευτής του κόμματος Λίνος Παπαγιάννης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής που άρχισε σήμερα τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι «ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός και γι’ αυτό δεν μπορούμε να τον στηρίξουμε. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητος, και με βάση τα δικά μας πιστεύω δεν είναι σωστά διαρθρωμένος ,γι’ αυτό τον απορρίπτουμε» και πρόσθεσε πως  «αυτοί που κατέθεσαν τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό μπορεί να είχαν το βλέμμα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά εμείς έχουμε πάντα το βλέμμα στις επόμενες γενιές».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ είπε πως με βάση τους δείκτες υπάρχει βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, ωστόσο ανέφερε πως η κατάσταση δεν είναι καθόλου κολακευτική.

«Όσον αφορά την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, παρά τη βελτίωση ορισμένων δεικτών, δείχνει πως έχουμε ακόμη αρκετά δύσκολα χρόνια, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει μπει σε τροχιά καθολικής και σταθερής ανάπτυξης. Εξάλλου, η όποια ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στον υπερβάλλοντα ζήλο των παραγωγικών δυνάμεων αυτής της χώρας καθώς και στις τεράστιες θυσίες των εργαζομένων και των νοικοκυριών», είπε, και επέκρινε την Κυβέρνηση ότι «απέτυχε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει την πολυδιάστατη ανάπτυξη που βασίζεται σε υποδομές και μεταρρυθμίσεις».

«Αυτό που μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι ότι το μοναδικό πλάνο που έχει αυτή η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στρατηγικών υποδομών και η πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους», συμπλήρωσε. Ο Λίνος Παπαγιάννης εξέφρασε την αντίθεση του ΕΛΑΜ στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικών υποδομών καθώς και στην πώληση κρατικής περιουσίας.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει στην καλύτερη στον γύψο, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να παραμένουν μια γάγγραινα για την οικονομία μας», και επεσήμανε πως «για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μαζικής μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στις τράπεζες, η Κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει ένα σχέδιο κουρέματος των λεγόμενων κόκκινων δανείων με κοινωνικά κριτήρια».

Αναφέρθηκε σε μονοδιάστατη ανάπτυξη που ευνοεί συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και είπε πως κάποιες επιχειρήσεις εμφανίζουν αυξημένα κέρδη, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στα έσοδα των εργαζομένων. «Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι ενώ η κοινωνική ανισότητα και η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων μεγαλώνει» πρόσθεσε.

Όπως είπε, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών δεν αποτυπώνεται στις αναπτυξιακές και τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ την ίδια ώρα εκατομμύρια δίδονται αφειδώς για τους παράνομους μετανάστες και τους λεγόμενους πρόσφυγες που στέλνει η Τουρκία, με το σχετικό κονδύλι να είναι αυξημένο για το 2018 κατά 30%.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ είπε πως «εντύπωση προκαλεί στο προϋπολογισμό του 2018 το γεγονός ότι πληθώρα έργων βρίσκονται σε στάδιο μελέτης ή έναρξής τους, με την ολοκλήρωσή τους να προβλέπεται σε ορίζοντα ετών», και έφερε ως παράδειγμα το Κρατικό Χημείο και το νέο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, «οι δαπάνες για την Άμυνα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν υπάρχει καμία αύξηση στις δαπάνες για την αμυντική θωράκιση για το 2018, ενώ τα έσοδα από την έκτακτη φορολογία για την Άμυνα, καλύπτουν άλλες ανάγκες και όχι εξοπλιστικά», είπε, και έκανε λόγο για προχειρότητα στην αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς.

«Η Τουρκία πρόκειται να παραλάβει στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια τα πρώτα στελθ αεροσκάφη F-35. Έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός από την Εθνική Φρουρά για το πώς θα αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη απειλή; Ή θα περιμένουμε να γίνει αυτή πραγματικότητα και να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις;» διερωτήθηκε.

Ανέφερε ακόμα πως «ενώ η διαφθορά, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση και η εξυπηρέτηση ημετέρων δεν είναι φαινόμενα που ανέπτυξε η σημερινή κυβέρνηση, βλέπουμε πως δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση για την αποτελεσματική καταπολέμησή τους».

comments

Tags:
loading...