Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » A_Newsletter » 

Πρόεδρος: Παράδειγμα ορθής διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων η Πάφος

Τελετή εγκαινίων πέντε έργων αστικής ανάπλασης του Δήμου Πάφου

Δείγμα ορθής διαχείρισης των δημοσίων χρημάτων και των στόχων που τίθενται και επιτυγχάνονται και παράδειγμα για την ορθή διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αποτελεί η Πάφος, τόνισε ο Πρόεδρος της  της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων πέντε έργων αστικής ανάπλασης του Δήμου Πάφου.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος, εξήγγειλε σε ό,τι αφορά το αίτημα της Πάφου για παραχώρηση το παλιού Αστυνομικού Σταθμού, ότι η Κυβέρνηση δρομολογεί την επίσπευση της μετακίνησης των υπηρεσιών της αστυνομίας που στεγάζονται στο κτίριο αυτό ώστε, με την ολοκλήρωση της 3ης Φάσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, το κτίριο του παλιού Αστυνομικού Σταθμού να αποδοθεί στο Δήμο για αποκατάσταση και αξιοποίηση του, ολοκληρώνοντας έτσι τον στρατηγικό εξωραϊσμό της κεντρικής πλατείας του Δήμου.

Επίσης, αναφερόμενος στο δεύτερο αίτημα  που άπτεται της ανάληψης της κατοχής και διαχείρισης του Δημόσιου Κήπου από το Δήμο, μέσω παραχώρησης κρατικής γης προς την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι ξεκάθαρη η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις, ο Κήπος θα παραχωρηθεί στο Δήμο Πάφου.

Εξυπακούεται, πρόσθεσε,  ότι πρώτιστα θα ικανοποιήσουμε και τα όσα οφείλουμε προς την Εκκλησία.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που παρέστη στην τέλεση των εγκαινίων των πέντε έργων αστικής ανάπλασης της πόλης της Πάφου, τα οποία σε συνδυασμό με άλλα έργα που είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης ή ακόμη έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον, αλλάζουν και διαμορφώνουν εξ ολοκλήρου την εικόνα της πόλης.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του  γιατί- όπως είπε-  πράγματι αντικρύζει μια άλλη Πάφο, μία ανανεωμένη πόλη, ιδιαίτερα καθώς ουδείς προέβλεπε πως με την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η πατρίδα μας, θα ήτο δυνατόν να εγίνετο πραγματικότητα το όραμα χιλιάδων Παφιτών και Κυπρίων ευρύτερα να δουν την πόλη τους να αναγεννάται σε βαθμό που να αποτελεί πλέον σημείο θετικής αναφοράς.

Ένα όραμα, το οποίο, σημείωσε, «άρχισε να θεμελιώνεται ήδη από το 2015, όταν σε διαβούλευση και συνεργασία με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου είχα εξαγγείλει μία σειρά έργων ουσιαστικής αναβάθμισης των υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου Πάφου. Ένα όραμα του κάθε δημότη της Πάφου όπως το εμπνεύστηκαν το σχεδίασαν και καλά το προετοίμασαν οι δημοτικές Αρχές της πόλης».

Επεσήμανε ακόμη πως για  το Δήμο Πάφου, είχε εξαγγείλει 15 έργα, ένα εξ αυτών λόγω νομικών προβλημάτων εκκρεμεί, αλλά τα υπόλοιπα εκτελούνται, σημειώνοντας πως τα πλείστα έχουν περατωθεί και των άλλων ολοκληρώνεται η κατασκευή τους αρχές του 2018.

«Τα όσα έχουμε αναφέρει αποδεικνύουν την ουσιαστική συμβολή της Κυβέρνησης στην αναβάθμιση της πόλης της Πάφου. Και δραττόμενος της ευκαιρίας, θα ήθελα να τονίσω πως αυτή η στήριξη θα έχει και συνέχεια», τόνισε περαιτέρω και αναφέρθηκε στα δύο θέματα για τα οποία οι δημότες της Πάφου επιδεικνύουν διαχρονικό ενδιαφέρον, το κτήριο του παλιού αστυνομικού σταθμού και το δημόσιο κήπο.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή της Κυβέρνησης στην αναβάθμιση της πόλης της Πάφου, ενώ δραττόμενος της ευκαιρίας- όπως είπε- επεσήμανε πως αυτή η στήριξη θα έχει και συνέχεια.

Στο πλαίσιο αυτό, “λόγω της συνετής μας δημοσιονομικής πολιτικής, στο μέτρο των οικονομικών μας δυνατοτήτων και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις δικές σας εισηγήσεις στις Επαρχιακές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2015 και το 2017”, είπε  ο κ. Αναστασιάδης, εξαγγείλαμε  τη δρομολόγηση έργων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνολικού ύψους 1,217 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσθεσε δε, πως δεν αναφέρεται μόνο στην Πάφο, αλλά  ευρύτερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δήμους και Κοινότητες.

Επιπλέον, η περαιτέρω δημιουργία έργων κοινής ωφέλειας και αναπτυξιακής υφής, ήταν- όπως είπε-  και ένας εκ των στόχων της απόφασης που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο, για την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ύψους 175 εκ. ευρώ, εκ των οποίων ο Δήμος Πάφου επωφελείται από ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό το οποίο υπερβαίνει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθετα, σημείωσε, «πως κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στη βάση της συμφωνίας δανείου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που συνομολογήθηκε το 2015, παρέχεται πλέον η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων των Δήμων από το εν λόγω δάνειο, στο ποσοστό συμμετοχής ενός εκάστου των Δήμων”.

Εκεί δηλαδή, είπε, “που δεν υπάρχουν αναγκαία κονδύλια και υπάρχει η ανάγκη συμβολής και συνδρομής των Δήμων αντί των μακροχρόνιων διαβουλεύσεων και των ψηλότερων επιτοκίων μέσω των εμπορικών τραπεζών” θα μπορούν να αντλούν το ποσοστό συμμετοχής τους από το συγκεκριμένο δάνειο και η αποπληρωμή θα γίνει με αποκοπή του τοκοχρεολυσίου από την κρατική χορηγία που αναλογεί στον κάθε Δήμο.

Το παράδειγμα της υλοποίησης των έργων του Δήμου Πάφου, και ιδιαίτερα σε μία περίοδο ανασυγκρότησης και ανόρθωσης του κύρους της Τοπικής Αρχής, αποτελεί σημείωσε, την πλέον τρανή απόδειξη ότι μέσα από τη συνεργασία κεντρικής και τοπικής εξουσίας, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας δύναται να συνεισφέρει δημιουργικά και αποτελεσματικά στον στόχο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Η χρηστή διοίκηση, ο προγραμματισμός, η αυστηρότητα στους στόχους που τίθενται, όπως ακριβώς συνέβη με τον Δήμο Πάφου, αποτελεί είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και ένα δείγμα ορθής διαχείρισης και των δημοσίων χρημάτων και των στόχων που τίθενται και επιτυγχάνονται.

«Αν δεν υπήρχε η συνέπεια και η παρακολούθηση όπως συνέβη με τον Δήμο Πάφου, Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο σε στενότατη συνεργασία να παρακολουθούν και να εμμένουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τηρώντας την ίδια ώρα τους αυστηρούς κανόνες χρηστής διοίκησης δεν θα φτάναμε στο σημείο που φτάσαμε», τόνισε.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτησε και επιβεβαίωσε  τα όσα δήλωσε ο διευθυντής ευρωπαϊκών προγραμμάτων Κώστας Ιακώβου ότι αποτελεί παράδειγμα η Πάφος για την ορθή διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και είναι αυτό που θα ωφελήσει το σύνολο της πατρίδας μας και όχι μόνο τη συγκεκριμένη πόλη.

“Είναι μέσα σ’ αυτό το πνεύμα που η μεταρρύθμιση και η αναδιοργάνωση στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτέλεσε και αποτελεί πολιτική μείζονος σημασίας, καθώς οι καλά οργανωμένοι και αποτελεσματικοί τοπικοί φορείς οφείλουν να διεκπεραιώνουν έργα ανάπτυξης και αναζωογόνησης της οικονομίας και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, όπως γίνεται με αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε”, συμπλήρωσε.

Προς το σκοπό αυτό, συνέχισε, «στοχεύσαμε μέσα από το διάλογο και τη συνεχή συνδιαβούλευση να εμπλέξουμε περαιτέρω τις τοπικές Αρχές στη διαδικασία του σχεδιασμού και τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με θέματα προγραμματισμού, ανάπτυξης και ευημερίας των τοπικών κοινωνιών» και μέσα από τη σταδιακή ανάληψη ενός διευρυμένου φάσματος αρμοδιοτήτων – όπως είπε- “να ενισχύσουν και αναβαθμίσουν ποιοτικά τον ρόλο και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους Δήμους, ευρύτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, ακόμη, πως μία απαραίτητη προϋπόθεση του πιο πάνω είναι όπως επιτέλους, ύστερα από τη συνδιαβούλευση που πρέπει να υπάρξει – και μετά τις προεδρικές εκλογές όταν θα εκλείψουν οι όποιες σκοπιμότητες –το ταχύτερο να θεσπιστεί η νομοθεσία εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε μέσα από τις συνέργειες, τη συμπλεγματοποίηση, τις μεταρρυθμιστικές πρόνοιες που υπάρχουν στο σχετικό νομοσχέδιο να γίνει πραγματικότητα αυτό που επιδιώκουν και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και οι πολιτικές δυνάμεις και η Κυβέρνηση.

Η νέα όψη που αποκτά η Πάφος μέσα από την ολοκλήρωση των έργων αυτών, η απόκτηση σύγχρονων υποδομών και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, την καθιστούν συνέχισε, πιο ανθρώπινη και λειτουργική, δημιουργώντας συνθήκες υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής προς όφελος των πολιτών ευρύτερα της Κύπρου αναδεικνύοντας παράλληλα τον σπάνιο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο που διαθέτει.

Σήμερα ο κάθε Παφίτης  είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μπορεί να νιώθει περήφανος για την πόλη του, μια πόλη που φιλοξενεί πέραν του ενός τρίτου του τουρισμού που δέχεται η πατρίδα μας, μια πόλη που δεν έχει να ζηλέψει καμιά από τις πόλεις του εξωτερικού ή της Κύπρου.

Αντίθετα, σημείωσε,  μπορεί να περηφανεύεται ότι επιτέλους μέσα από συγκροτημένες πολιτικές και μέσα από τη χρηστή διοίκηση έχει γίνει κατορθωτό να αλλάξει κυριολεκτικά όψη.

Τέλος, συνεχάρη τον Δήμαρχο, τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα στελέχη της Δημοτικής Υπηρεσίας, το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αλλά και όλους τους συντελεστές των έργων που εγκαινιάστηκαν, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο ρόλος όλων ,είπε, υπήρξε καθοριστικός στην έγκαιρη προσφοροδότηση, εκτέλεση και αποπεράτωση των έργων.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ενισχύοντας περαιτέρω τις σχέσεις κεντρικής και τοπικής εξουσίας, η κατακόρυφη ανάπτυξη και πρόοδος  που παρουσιάζει ο Δήμος Πάφου θα συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά.

Διαβεβαίωσε δε ότι θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό του Δήμου Πάφου, να μοιράζεται  κοινά οράματα, προκειμένου να δούμε – όπως είπε-  οι πολίτες μας να ευημερούν.

comments

Tags:
loading...