Στον ΓΕ η υπάλληλος που εμπλέκεται σε σεξ. κακοποίηση | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » Η ΖΩΗ ΜΑΣ » 

Στον ΓΕ η υπάλληλος που εμπλέκεται σε σεξ. κακοποίηση

Την "φωτογραφίζει" μαρτυρία - Εργάζεται σε σχολείο - Τι λέει ο Κ. Καδής

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, είναι το άτομο που θα λύσει τα χέρια σχολικής εφορίας, ώστε να μπορέσει να εκδιώξει από τα καθήκοντα της, υπάλληλο που υπάγεται σε αυτήν, την οποία «φωτογραφίζει» ως ένοχη μαρτυρία που κατατέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και αφορούσε εμπλοκή, συνέργεια και συμμετοχή στη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης.

Την σχετική είδηση δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σημειώνοντας ότι ο σύζυγος της υπαλλήλου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης –για τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης– στις 23/12/2016 από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ από υπηρεσίες του κράτους, επισήμαναν ότι στη χώρα μας, και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Δύσης, το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την εκδίωξη ατόμου το οποίο δεν έχει ποτέ κατηγορηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στην υπόθεση, προκύπτει θέμα για την υπάλληλο της Σχολικής Εφορείας από τις μαρτυρίες που ακούστηκαν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο, επειδή δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο κατηγορητήριο δεν είναι δυνατή η σύλληψή της.

Εδώ είναι που ζητείται η συνδρομή της Γενικής Εισαγγελίας, ούτως ώστε να επιδοθεί στην συγκεκριμένη υπάλληλο, κατηγορητήριο και να κληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, κάτι που θα επέτρεπε και στη Σχολική Εφορία, να έχει επίσημη και χειροπιαστή απόδειξη για να την απομακρύνει από την εργασία της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», αυτό το «απαράδεκτο και καταδικαστέο από κάθε άποψη γεγονός, έθεσε ενώπιον του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Καδή, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά».

Με τη σειρά της ζήτησε την άμεση απομάκρυνση της συγκεκριμένης υπαλλήλου από τη θέση της, υποδεικνύοντας στον Υπουργό Παιδείας πως έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα παιδιά του εν λόγω σχολείου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας στην οποίαν εργάζεται η συγκεκριμένη υπάλληλος, σηκώνει τα χέρια ψηλά, αναφέροντας ότι δεν νομιμοποιείται να την απομακρύνει από τα καθήκοντά της, διότι δεν υπάρχει καταδίκη ή έστω καταγγελία που να εκκρεμεί εναντίον της, μετακυλώντας, παράλληλα, την ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε επιστολή της Επιτρόπου, ημερομηνίας 2/10/2017 προς τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, όπου υποδεικνύει ότι η περίπτωση αφορά την καταδικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας εναντίον προσώπου για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης της ανήλικης, με την οποία το Δικαστήριο αναγνωρίζει την εμπλοκή, συνέργεια, ανοχή και συμμετοχή της συζύγου του κατηγορούμενου.

Κ. Καδής: «Δεμένα τα χέρια του Υπ. Παιδείας» 

Το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να παύσει την υπάλληλο της Σχολικής Εφορείας που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης για το λόγο ότι δεν εργοδοτείται από το υπουργείο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, λέγοντας ότι τα χέρια του Υπουργείου «είναι δεμένα».

«Είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει για να παύσει το συγκεκριμένο πρόσωπο διότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είναι εργοδοτούμενο του υπουργείου. Το Υπουργείο έχει ξεκάθαρα διατυπώσει την άποψή του προς τον εργοδότη που είναι η Σχολική Εφορεία ως προς το τι πιστεύει και το τι πρέπει να κάνει ο εργοδότης», ανέφερε ο κ. Καδής σε δηλώσεις του στη Βουλή.

Ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε, με σχετική επιστολή του, τη συμβουλή της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα, η οποία σε απαντητική της επιστολή ξεκαθαρίζει ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει για παύση της συγκεκριμένης υπαλλήλου υποδεικνύοντας πως αυτό «θα πρέπει να γίνει με τη νομική αρωγή των νομικών συμβούλων της Σχολικής Εφορείας».

«Μετά την απάντηση του εργοδότη η οποία δεν ικανοποίησε το υπουργείο, εμείς αποταθήκαμε στη Νομική Υπηρεσία από την οποία ζητήσαμε να μας υποδείξει τρόπους παρέμβασης. Η Νομική Υπηρεσία απάντησε προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ότι δεν μπορούμε ως υπουργείο να παρέμβουμε», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας με επιστολή του προς τη Σχολική Εφορεία την καλεί  εκ νέου να αξιοποιήσει τους νομικούς της συμβούλους για παύση της υπαλλήλου.

Ερωτηθείς γιατί η Σχολική Εφορεία δεν παύει την υπάλληλο αυτή, ο κ. Καδής είπε ότι η Σχολική Εφορεία «επικαλείται νομικά κωλύματα και ότι θα έχει η ίδια νομικές περιπέτειες αν το πράξει. Αυτό βέβαια θα πρέπει να διερευνηθεί…».

«Τουλάχιστον από το Υπουργείο Παιδείας έγιναν όλες οι ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να μην υπάρχει καμία επίπτωση προς το μαθητικό πληθυσμό του συγκεκριμένου σχολείου», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο νομοθετικό κενό, ο Υπουργός είπε ότι «αυτό θα πρέπει να το διερευνήσουμε και θα πρέπει να το διερευνήσουμε άμεσα λαμβάνοντας υπόψη και την εξέλιξη που πήρε αυτή η υπόθεση. Τα δεδομένα λένε ότι είναι δεμένα τα χέρια του Υπουργείου, η Σχολική Εφορεία λέει το ίδιο, ωστόσο θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαντλήσει  τα περιθώρια αξιοποιώντας ακριβώς τους δικούς της νομικούς συμβούλους».

«Αν υπάρχει νομικό κενό θα πρέπει σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία να δούμε πως το διαχειριζόμαστε», κατέληξε ο Υπουργός.

Η εν λόγω υπάλληλος εργοδοτείται από τη Σχολική Εφορεία Τερσεφάνου, σύμφωνα με τη σχετική αλληλογραφία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο.

Το Υπουργείο Παιδείας με επιστολή του ημερομηνίας 25 Ιουλίου 2017 σε απάντηση επιστολής της Σχολικής Εφορείας Τερσεφάνου ημερομηνίας 25 Μαΐου 2017 αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο «δεν εμπλέκεται στις διαδικασίες που αφορούν πρόσληψη, αξιολόγηση ή τερματισμό του προσωπικού που εργοδοτείται από τις Σχολικές Εφορείες…»

«Ωστόσο, μέσα από τη δικαστική απόφαση της υπόθεσης του( ….) υπάρχει εύρημα ποινικής ευθύνης έναντι της ( …….) γεγονός που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, τις επιστολές από τη Σχολική Εφορεία Τερσεφάνου, από τη μητέρα του θύματος και από το δικηγόρο της οικογένειας, αλλά και τις μαρτυρίες που καταγράφηκαν και υποδηλώνουν την εμπλοκή, συνέργεια, συνωμοσία, ανοχή και συμμετοχή της( ….).στο αδίκημα του συζύγου της, καθώς και τη σοβαρότητα του θέματος και συνάμα την ευαισθησία με την οποία αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι η Σχολική Εφορεία Τερσεφάνου ως εργοδότης έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για τον άμεσο τερματισμό απασχόλησης της(…..)» αναφέρει περαιτέρω η επιστολή του Υπουργείου.

Σύμφωνα με την επιστολή του Υπουργείου προς τον Γενικό Εισαγγελέα ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2017, η Σχολική Εφορεία Τερσεφένου ήδη προχώρησε σε πειθαρχική έρευνα και ζήτησε από την εν λόγω υπάλληλο να μην παρουσιαστεί στο σχολείο. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται, αυτή με τη συμβουλή της δικηγόρου της παρουσιάστηκε στο σχολείο στις 11/9/17 και συνεχίζει να παρουσιάζεται.

Στην απαντητική της επιστολή, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας,  εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, σημειώνει ότι «αφού πρόκειται  για εργοδοτούμενη της Σχολικής Εφορείας δεν βλέπω με βάση ποια νομοθετική πρόνοια είναι δυνατή η παρέμβαση του Υπουργείου σας για διακοπή της εργοδότησης της(…. ).Αυτό θα πρέπει να το εξετάσουν άμεσα οι δικηγόροι της Σχολικής Εφορείας και να λάβουν τα δέοντα μέτρα σύμφωνα με τις αρμοδιότητες τους».

Σε άλλη επιστολή του προς τη Σχολική Εφορεία ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 2017, το Υπουργείο παραθέτει απόσπασμα από επιστολή της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού ημερομηνίας 2/10/2017 το οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης των Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού: «σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στα παιδιά…πρέπει να λαμβάνονται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού».

comments

Tags:
loading...