Ελεύθερη η 21χρονη που είχε συλληφθεί για έκτρωση – Αύριο αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος ο γιατρός | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » Η ΖΩΗ ΜΑΣ » 

Ελεύθερη η 21χρονη που είχε συλληφθεί για έκτρωση – Αύριο αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος ο γιατρός

Χαιρετίζει την απόφαση η Επίτροπος Ισότητας Φύλων - Τροποποίηση νομοθεσίας ζητά το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών

Αφέθηκε σήμερα ελεύθερη η 21χρονη που είχε συλληφθεί στις 9 Οκτωβρίου, έπειτα από καταγγελία του 23χρονου συμβίου της ότι την ίδια ημέρα το πρωί είχε υποβληθεί σε άμβλωση σε κλινική στη Λευκωσία, ενώ αύριο αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος και ο γιατρός που συνελήφθη για την ίδια υπόθεση.

`Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η 21χρονη αφέθηκε ελεύθερη μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων της Αστυνομίας, αφού ο Αρχηγός της δύναμης είχε ζητήσει όπως αυτές προχωρήσουν τάχιστα. Οι εξετάσεις όσον αφορά τον γιατρό συνεχίζονται. Στο παρόν στάδιο παραμένει υπό κράτηση και αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος αύριο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Και οι δυο συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί στις 10 Οκτωβρίου ενώπιον δικαστηρίου που διέταξε την πενθήμερη κράτησή τους. Η γυναίκα και ο γιατρός συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από καταγγελία του 23χρονου συμβίου της ότι προσήλθε σε κλινική στη Λευκωσία και υποβλήθηκε σε έκτρωση. Μετά την καταγγελία η Αστυνομία προχώρησε σε διερεύνηση της υπόθεσης και εξασφάλισε ένταλμα σύλληψης των δυο από το δικαστήριο.

«Παρόλο που δεν έχει εκπνεύσει το διάταγμα των πέντε ημερών λόγω του ότι δεν χρειάζετο να παραμείνει υπό κράτηση, αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εξετάσεις, η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη», είπε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως η υπόθεση συνεχίζει να διερευνάται από το ΤΑΕ Λευκωσίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχετικός φάκελος και να προωθηθεί για τα περαιτέρω.

Η Επίτροπος Ισότητας Φύλων χαιρετίζει την απόφαση

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου χαιρετίζει τις ενέργειες των αρμόδιων κρατικών αρχών που κινητοποιήθηκαν άμεσα και οδήγησαν στο να αφεθεί τελικά ελεύθερη η γυναίκα που συνελήφθη πρόσφατα και κρατείτο για διενέργεια έκτρωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Επίτροπος παρενέβη άμεσα, αποστέλλοντας σχετική επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

«Εκφράζοντας την ευαρέσκειά της για την τελική θετική έκβαση ως προς την άμεση αποφυλάκιση της νεαρής μητέρας, η Επίτροπος θεωρεί παράλληλα ότι η συζήτηση για το ζήτημα των εκτρώσεων θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα δικαιώματα και την αυτοδιάθεση όλων των γυναικών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τροποποίηση νομοθεσίας ζητά το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών 

Σε σχέση με τη γυναίκα που προφυλακίστηκε γιατί προχώρησε σε άμβλωση, το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών (ΚΛΓ), σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την αποφυλάκιση της γυναίκας,  ζητά επιπλέον από την πολιτεία την παροχή κάθε δυνατής στήριξης και διασφάλισης της προστασίας της ίδιας και του παιδιού της. Παράλληλα ζητά την άρση όλων των κατηγοριών εναντίον της αλλά και του γιατρού που επίσης προφυλακίστηκε για το ίδιο περιστατικό.

Ταυτόχρονα, το Κυπριακό απαιτεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως άμεσα προχωρήσει προς συζήτηση και τροποποίηση της νομοθεσίας σε σχέση με τις αμβλώσεις.

Όσο αφορά την υφιστάμενη νομοθεσία, θεωρεί ότι είναι αντίθετη στη βασική αρχή της ισότητας, παραβιάζει το δικαίωμα στη υγεία, στην ελευθερία και την ιδιωτική ζωή των γυναικών, μεταξύ άλλων. Η νομοθεσία πρέπει να τροποποιηθεί με τρόπο ώστε να διασφαλίζει την πρόσβαση των γυναικών σε υπηρεσίες για ασφαλή και νόμιμη άμβλωση και να αναγνωρίζει την ελεύθερη επιλογή της κάθε γυναίκας.

comments

Tags:
loading...