Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » ΑΠΟΨΕΙΣ » 

Νέα Υόρκη: «ένταση» στην έδρα των ΗΕ για «δασμούς» κατεχομένων

Σχετική ένταση επικράτησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, μετά τα επίμονα ερωτήματα του Νίκου Αντωνιάδη σε σχέση με προχτεσινή αναφορά-ερώτηση της Τουρκάλας δημοσιογράφου για «προσάρτιση» των κατεχομένων στην Τουρκία, την έκθεση του ΓΓ για το Γκραν Μοντανά (και την απουσία επίρριψης ευθυνών προς στην Τουρκία) αλλά και αναφορικά με τους δασμούς που επέβαλε το κατοχικό καθεστώς προς τους εγκλωβισμένους συμπατριώτες μας.

Όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο του ΟΗΕ (Λεπτά 7, 10.30 και 18.18 http://webtv.un.org/watch/daily-press-briefing-2017-nobel-peace-prize-children-and-armed-conflict-bangladesh-myanmar-syria-cameroon-fishing-budget-appointments-press-events/5600059627001/) , ο Νίκος Αντωνιάδης ζήτησε διευκρινήσεις αναφορικά με τη διαδικασία αναγνώρισης που έθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, και ο οποίος, απαντώντας στην Τουρκάλα δημοσιογράφο την προηγούμενη μέρα είχε αναφέρει πως “αυτή η διαδικασία εναπόκειται σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και όχι στον ΓΓ να αποφασίσει”. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ξεκαθάρισε πως: “αυτό που απαντούσα ήταν το ζήτημα της αρχής του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζεται η αναγνώριση ή η ένταξη. Δεν πρόκειται για δήλωση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των συζητήσεων στην Κύπρο”.

Πέραν της διευκρίνησης, υπήρξε δυσκολία στο να απαντηθούν τα ερωτήματα που τέθηκαν, με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ να διακόπτει συχνά το Νίκο Αντωνιάδη, πιθανόν σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ουσία. Μετά την χθεσινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ αλλά και τις ερωτήσεις που τέθηκαν, αναμένεται να υπάρξει γραπτή επιστολή των ΗΕ σε σχέση με το θέμα των εγκλωβισμένων, ενώ σε σχέση με την επίσημη αναφορά του κ. Γκουτέρες για το Γκραν Μοντανά, αυτό αναμένεται να δημοσιευτεί εντός Οκτωβρίου.

Πιο κάτω, μπορείτε να δείτε τις ερωτοαπαντήσεις:

Ερώτηση ΝΑ: Στέφαν, χθες, απαντώντας για την αναγνώριση, είπατε ότι αυτή η διαδικασία εναπόκειται σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και όχι στον ΓΓ να αποφασίσει. Πώς είναι δυνατόν τα Ηνωμένα Έθνη και ο Γενικός Γραμματέας να συζητούν για οποιαδήποτε αναγνώριση που θα χωρίσει επίσημα ένα ισότιμο μέλος του ΟΗΕ, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία και θα αγνοήσει 200.000 πρόσφυγες, όπως εγώ, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής;

Dujarric: Δύο πράγματα: ο διακανονισμός της Κύπρου είναι αυτός που εξαρτάται από τα μέρη. Τα Ηνωμένα Έθνη και ο ΓΓ έχουν θέσει τις καλές τους υπηρεσίες. Η έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας θα δημοσιευθεί αργότερα αυτό το μήνα και νομίζω ότι οι απόψεις του Γενικού Γραμματέα για το θέμα αυτό είναι γνωστές. Αυτό που απαντούσα ήταν το ζήτημα της αρχής του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζεται η αναγνώριση ή η ένταξη. Δεν πρόκειται για δήλωση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των συζητήσεων στην Κύπρο.

Ερώτηση ΝΑ: Αν και η έκθεση του ΓΓ δεν είναι ακόμα δημόσιο έγγραφο, όπως μόλις είπατε, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπήρχε αναφορά από τον ΓΓ για το λόγο που οδήγησε στην αποτυχία του Crans-Montana και ο λόγος είναι επειδή η Τουρκία αρνήθηκε να αποσύρει τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις της. Γνωρίζει ο ΓΓ ότι η απουσία μιας τέτοιας αναφοράς ενθαρρύνει την Τουρκία, τον εισβολέα, να μιλά για δύο κράτη στην Κύπρο;

Dujarric: Ποια είναι η ερώτηση; Θα απαντήσω στην ερώτηση. Η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό φέτος, νομίζω ότι ήταν πολύ σαφής στη δήλωση του μετά το Crans-Montana. Χρησιμοποίησε πολύ σαφείς και απλές λέξεις. Δεν νομίζω να χρειάζεται επανερμηνεία. Πρόκειται για μια έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και πιστεύω να αφήσουμε την έκθεση να μας μιλήσει.

Ερώτηση ξένου δημοσιογράφου: Θέλω να επιστρέψω στην Κύπρο, αν μου επιτρέπετε; Όπως γνωρίζετε, οι διακανονισμοί έχουν κηρυχθεί παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στη Δυτική Όχθη, προηγουμένως στη Γάζα και τώρα στη Δυτική Όχθη για αρκετά χρόνια συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος τον περασμένο Δεκέμβριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα ήθελα λοιπόν να μάθω εάν ο Γενικός Γραμματέας θα διαχωρίσει τον οικισμό των Τούρκων κατοίκων από την Τουρκία, σε σχέση με το μέρος που ζει στην Κύπρο. Την θεωρεί ως μια ενδεχομένως παράνομη διευθέτηση των οικισμών, ιδίως με τους στρατιωτικούς από την Τουρκία που βρίσκονται εκεί, ή βλέπει κάποια διαφορά;

Dujarric: Εκτιμώ την ερώτησή σας. Θα αφήσω την ανάλυση σύγκρισης και αντίθεσης στους αναλυτές και τους δημοσιογράφους. Ο Γενικός Γραμματέας έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο και προσπάθεια για να «συναντήσει» και τους προκατοχούς του για μια διευθέτηση στην Κύπρο. Εναπόκειται στα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο ΟΗΕ βρίσκεται εκεί για να τα διευκολύνει και υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων που πρέπει να διεκπεραιωθούν από τα μέρη αυτά.

Ερώτηση: Αλλά οι οικισμοί ….

Dujarric: Δεν θα μπορούσα (πνευματικά) να μπω σε αυτό το θέμα στο βάθος που θα θέλατε.

Ερώτηση ΝΑ: Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό πρόβλημα. Η αποτυχία του Crans-Montana οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας ….

Dujarric: Δεν μπαίνω σε συζήτηση για το τι συνέβη. Θέλω μόνο να ακούσω την ερώτησή σας. Αν έχετε κάποια ερώτηση, δώστε μου την ερώτησή σας.

Ερώτηση ΝΑ: Υπάρχει ερώτηση. Πριν τρεις μέρες, εξαιτίας αυτής της αναφοράς, επέβαλαν δασμούς στους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ερώτηση. Πώς αντιδρούν τα Ηνωμένα Έθνη και ο Γενικός Γραμματέας; Δασμοί στην ίδια μας την χώρα;

Dujarric: Όλοι αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα μέρη. Ο Γενικός Γραμματέας ελπίζει ότι τα μέρη θα καταλήξουν σε συμφωνία. Και θα το αφήσω εδώ.

comments

Tags:
loading...