Η Κομισιόν στέλνει την Ιρλανδία στο ΔΕΕ μη είσπραξη παράνομης κρατικής ενίσχυσης προς την Apple | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Η Κομισιόν στέλνει την Ιρλανδία στο ΔΕΕ μη είσπραξη παράνομης κρατικής ενίσχυσης προς την Apple

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ιρλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν ανέκτησε από την Apple παράνομη κρατική ενίσχυση ύψους έως 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση.

Συγκεκριμένα η απόφαση της Κομισιόν της 30ής Αυγούστου 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φορολογικά οφέλη της Ιρλανδίας στην Apple ήταν παράνομα σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, επειδή επέτρεψαν στην Apple να καταβάλει σημαντικά λιγότερο φόρο από τις άλλες επιχειρήσεις. Κατ `αρχήν, οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ απαιτούν την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να εξαλειφθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού που δημιουργείται από την ενίσχυση.

Η Επίτροπος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε ότι «η Ιρλανδία πρέπει να ανακτήσει άμεσα τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ παράνομης κρατικής ενίσχυσης από την Apple. Ωστόσο, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έγκριση της απόφασης αυτής, η Ιρλανδία δεν έχει ακόμη κάνει τίποτα και γι `αυτό και σήμερα αποφασίσαμε να παραπέμψουμε την Ιρλανδία στο Δικαστήριο της ΕΕ επειδή δεν εφάρμοσε την απόφασή μας».

Η προθεσμία για την εφαρμογή από την Ιρλανδία της απόφασης σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση της Apple ήταν η 3η Ιανουαρίου 2017 σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες, δηλαδή τέσσερις μήνες από την επίσημη κοινοποίηση της απόφασης της Κομισιόν. Μέχρι να ανακτηθεί η παράνομη ενίσχυση, η εν λόγω εταιρεία συνεχίζει να επωφελείται από παράνομο πλεονέκτημα, γι `αυτό και η ανάκτηση πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σήμερα, περισσότερο από ένα έτος μετά την απόφαση της Κομισιόν, η Ιρλανδία δεν έχει ακόμη ανακτήσει καμία από τις παράνομες ενισχύσεις. Επιπλέον, αν και η Ιρλανδία έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τον υπολογισμό του ακριβούς ποσού της παράνομης ενίσχυσης που χορηγήθηκε στην Apple, σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις εργασίες της το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2018.

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ιρλανδία στο Δικαστήριο για μη εφαρμογή της απόφασης της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 108 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

comments

Tags:
loading...