Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » Η ΖΩΗ ΜΑΣ » 

Κατεχόμενα: ‘Δασμοί’ στα αγαθά από ΟΗΕ στους εγκλωβισμένους από την 1η Οκτώβρη

Φωτίου: Παραβίαση Συμφωνίας 3ης Βιέννης ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Ατυχείς οι δηλώσεις Ερτουγρούλογλου

Οι «αρχές» των κατεχομένων θα αρχίσουν να επιβάλλουν «τελωνειακούς δασμούς» για τα αγαθά που μεταφέρονται με φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών στις κοινότητες των εγκλωβισμένων από την 1η Οκτωβρίου, δήλωσε, την Πέμπτη, ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέροντας παράλληλα ότι αυτό θα είναι ένα από πολλά μέτρα που θα ακολουθήσουν.

Μιλούσε από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, ανέφερε στο πρακτορείο ότι θα ενημερώσει τον επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ζαν-Πιερ Λακρουά για το σχέδιο αυτό το Σάββατο «ως ένδειξη καλής θέλησης».

Αλλά, πρόσθεσε, «η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου».

Αναφερόμενος στην αποτυχία επιτυχούς κατάληξης της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι η «κυβέρνησή» του τη θεωρεί ως «απόδειξη αποτυχίας» της 50χρονης προσπάθειας για δημιουργία ομοσπονδίας και υποστήριξε ότι η ιστορία της Κύπρου έχει εισέλθει σε μια νέα φάση κατά την οποία ο ΟΗΕ δεν θα μπορεί να λειτουργεί όπως παλιότερα.

Είπε ακόμη ότι η «Βόρεια Κύπρος», συζητάει το μέλλον της με την τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα και δεν έχει αποκλείσει είτε τη μονομερή αναζήτηση αναγνώρισης ως κυρίαρχο κράτος είτε ακόμη το να καταστεί νέα επαρχία της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, είπε, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, η οποία έχει αναπτυχθεί «μεταξύ των δύο κοινοτήτων», κατά τον ίδιο, από το 1964 θα πρέπει να μάθει να εργάζεται με μια πιο αποφασιστική «τ/κ διοίκηση».

Ο κ. Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε στα αγαθά που στέλνει η «ε/κ διοίκηση στον Νότο στις ελληνικές κοινότητες που ακόμη ζουν στον κυρίως Τουρκικό Βορρά»- γράφει το Πρακτορείο- τα οποία μεταφέρονται με φορτηγά του ΟΗΕ.

«Τους λέμε συνεχώς ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο», είπε ο κ. Ερτουγρούλογλου .

«Πρώτα απ’ όλα αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τις προμήθειες και τις πουλούν στους Τουρκοκύπριους», ανάφερε. Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διάσχιση των «συνόρων», όπως αποκάλεσε τα σημεία διέλευσης μεταξύ των περιοχών που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατίας και τα κατεχόμενα, είναι δωρεάν.

Συνέχισε λέγοντας ότι «μπορούν να πάνε στο Νότο ή οι φίλοι και η οικογένεια τους ή ο οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει στο Βορρά».

«Δεν πρόκειται να επιτραπεί στα φορτηγά του ΟΗΕ να μεταφέρουν αυτά τα πράγματα, γιατί δίνει την εντύπωση ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε κατεχόμενη περιοχή», είπε.

«Και αν συνεχίσουν να μεταφέρουν αυτές τις προμήθειες στο Βορρά, τότε θα πρέπει να χρεώνουμε τελωνειακά τέλη και οι Ελληνοκύπριοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που αυτή η εξέλιξη ανησυχήσει αξιωματούχους του ΟΗΕ οι οποίοι ακόμη ελπίζουν σε μια επανοικοδόμηση της διαδικασίας επανένωσης, ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα για να υποστηριχθεί η διεκδίκηση της κυριαρχίας εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων.

«Ο ΟΗΕ είναι πολύ αναστατωμένος για αυτού του είδους την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας αλλά θα πρέπει να το αποδεχθούν», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα των πολλών πραγμάτων που θα εμφανιστούν».

Ο ΟΗΕ δεν είχε άμεσα σχόλιο για την απειλή της επιβολής τελών στα φορτηγά του, αλλά εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι ο ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες βλέπει το ρόλο του ως αυτός που θα ενεργήσει ως διαμεσολαβητής (facilitator) μεταξύ των δύο πλευρών στην προσπάθειά τους για λύση.

Φωτίου: Παραβίαση Συμφωνίας 3ης Βιέννης για εγκλωβισμένους τυχόν «δασμοί» από ψευδοκράτος 

Για παραβίαση της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης σε σχέση με το ανθρωπιστικό ζήτημα των  εγκλωβισμένων, κάνει λόγο ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, αναφορικά με την ανακοινωθείσα πρόθεση των κατοχικών αρχών για επιβολή «δασμών» στα αγαθά που μεταφέρονται στους εγκλωβισμένους, ενώ αναφέρεται και σε ακόμη μια ενέργεια που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ότι από την 1η Οκτωβρίου θα επιβληθούν «τελωνειακοί δασμοί» για τα αγαθά που μεταφέρουν στους εγκλωβισμένους τα φορτηγά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι «ασφαλώς και είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη».

Εκτίμησε την ίδια ώρα ότι αυτή η ενέργεια «εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς ενεργειών της κατοχικής δύναμης, που στόχο έχει να εξυπηρετήσει τις δικές της σκοπιμότητες και την υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων αποτελούσε και το αδιέξοδο που προκλήθηκε στο Κραν Μοντάνα, της Ελβετίας».

Τόνισε παράλληλα ότι «η απόφαση αυτή, αν εφαρμοστεί, παραβιάζει τη Συμφωνία της 3ης Βιέννης και ασφαλώς θα δημιουργήσει και τεράστια προβλήματα στους ίδιους τους εγκλωβισμένους μας».

Ο κ. Φώτιου είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερωθεί γι αυτή την εξέλιξη.

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Ατυχείς οι δηλώσεις Ερτουγρούλογλου

Αυτή η μονομερής ανακοίνωση αυτή τη στιγμή είναι ατυχής και ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία ρύθμιση κατάλληλη για όλους, αναφέρεται γραπτή απάντηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην εφημερίδα Κίπρις, από την οποία εφημερίδα η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερτουγρούλογλου στο AFP πως θα αρχίσουν να επιβάλλουν «τελωνειακούς δασμούς» για τα αγαθά που μεταφέρονται με φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών στις κοινότητες των Ε/κ εγκλωβισμένων από την 1η Οκτωβρίου.

Στην ιστοσελίδα της Κίπρις αναφέρεται ότι στη γραπτή δήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρεται ότι ο ρόλος της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ε/κ κοινότητες «στο βορρά» βασίζεται σε μια ευρεία και μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ των πλευρών που είναι γνωστή ως «Βιέννη III». Αυτός ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μαζί με τις μεταφορές – παραδόσεις στις κοινότητες των Μαρωνιτών στο «βορρά», καλωσορίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε προηγούμενα ψηφίσματά του και παρέχει σε εκατοντάδες ηλικιωμένους και άλλα ευάλωτα άτομα με βασικά αγαθά, προστίθεται. «Αυτή η μονομερής ανακοίνωση αυτή τη στιγμή είναι ατυχής και ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία ρύθμιση κατάλληλη για όλους», καταλήγει η απάντηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην ηλεκτρονική σελίδα της Κίπρις.

Στο μεταξύ να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του «υπουργού εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στο AFP έχουν δημοσιοποιηθεί ως ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» στα κατεχόμενα, χωρίς όμως το κομμάτι που αφορά την επιβολή «τελωνειακών δασμών».

Οι δηλώσεις Ερτουγρούλογλου που μεταδίδονται αφορούν το Κυπριακό μόνο και σε αυτές λέει ότι ενόσω δεν θα υπάρχει σε μια συμφωνία σεβασμός στα δικαιώματα και την ισότητα του τ/κ «λαού», δεν τίθεται θέμα εξεύρεσης μιας λύσης και τα ΗΕ θα πρέπει να ανοίξουν μια καινούργια σελίδα στη βάση της ισότητας στην Κύπρο, κράτος με κράτος.

Επανέλαβε τη θέση του ότι η προσπάθεια για αναγνώριση του ψευδοκράτος είναι μια από τις επιλογές και πως δεν μπορεί να υπάρξει αναβίωση των διαπραγματεύσεων παρά μόνο μεταξύ κρατών. Τις επιλογές που έχουν οι Τ/κ, πρόσθεσε, θα τις δουν μαζί με την Τουρκία. «Στην Κύπρο μπορεί να συζητηθεί μια συνομοσπονδία και αυτή θα είναι μια πολύ περισσότερο βιώσιμη λύση. Γιατί όσο μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται στην Κύπρο, δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση».

comments

Tags:
loading...