Μεγάλο βήμα από ΕΚ στην πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους | iKypros - Οικοσελίδα

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » Η ΖΩΗ ΜΑΣ » 

Μεγάλο βήμα από ΕΚ στην πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους

Και οι τοποθετήσεις Κύπριων Ευρωβουλευτών

Ενα ακόμη βήμα στις προσπάθειες για τη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη με την ψήφιση του κανονισμού που προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων από 5.000 ασύρματων συνδέσεων στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους (νοσοκομεία, βιβλιοθήκες κ.λπ.) σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ταυτοποίησης για τις συνδέσεις αυτές.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα ανοίγει το δρόμο για την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Εισηγητής της έκθεσης ήταν ο Πορτογάλος Ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Carlos Zorrinho.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα γίνει με «γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο» σε όλα τα κράτη μέλη, και θα τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας με βάση τη σειρά παραλαβής των αιτημάτων.

Ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης σε τοποθέτηση ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, μιλώντας ως σκιώδης εισηγητής της έκθεσης εκ μέρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, σημείωσε πως η πρωτοβουλία για την προώθηση της δωρεάν ασύρματης συνδεσιμότητας (wifi) στις τοπικές κοινότητες είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών από όλα τα κοινωνικά στρώματα, επιτυγχάνοντας το μέγιστο δυνατό δημόσιο όφελος. Επίσης, πρόσθεσε, πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα είναι δωρεάν και δεν θα υπάρχει καμία χρέωση.

Οπως τόνισε ο Ευρωβουλευτής, προτεραιότητά πρέπει να είναι να επωφεληθούν από την ασύρματη συνδεσιμότητα ιδιαίτερα τα κράτη και οι περιοχές που είναι λιγότερο αναπτυγμένες, τα νησιά και οι ορεινές, απομακρυσμένες, και δυσπρόσιτες περιοχές. Ο κ.Συλικιώτης υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν να κατατίθεται ο προϋπολογισμός στα κράτη μέλη κατά κανόνα με βάση τη ‘σειρά παραλαβής των προτάσεων’ (first come -first serve), είναι λανθασμένη και προβληματική σημειώνοντας την ωφελιμότητα της προσθήκης -που επιτεύχθηκε με πρωτοβουλία και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς- σύμφωνα με την οποία ο διαθέσιμος προϋπολογισμός πρέπει να κατανέμεται με γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο.

Συμπλήρωσε ακόμη πως πρέπει να κατατεθεί επίσης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο να διασφαλίζει πως θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα όλα τα κράτη, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου στη δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης και σε ευάλωτες ομάδες, σε συνταξιούχους, σε φοιτητές, σε απομονωμένες περιοχές, σε νησιά κ.λπ.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα η παραχώρηση 120 εκατομμυρίων Ευρώ από την ΕΕ, με σκοπό να επενδυθούν στην Δωρεάν Πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε Δημόσιους χώρους τοπικών κοινωνιών.

Ο Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Επανάσταση είναι μακρύς, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα Επίτροπος για τη Ψηφιακή Οικονομία θα κατορθώσει να υλοποιήσει τους μεγάλους φιλόδοξους ψηφιακούς στόχους της ΕΕ. Οπως είπε, είναι διαχρονική η θέση ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί δικαίωμα, ιδιαίτερα σήμερα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, για αυτό οφείλει η ΕΕ να διασφαλίσει στους Ευρωπαίους Πολίτες εύκολη και υψηλής ποιότητας πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

comments

Tags:
loading...