Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » Η ΖΩΗ ΜΑΣ » 

Συνεργασία Ιατρικής Σχολής ΠΚ και δημόσιων νοσηλευτηρίων

Υπεγράφη συμφωνία στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη

Συμφωνία Συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων υπεγράφη σήμερα, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ανοίγοντας το δρόμο για Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.
Τη Συμφωνία υπέγραψαν ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Π. Κωνσταντίνου και εκ μέρους της ΠΑΣΥΚΙ οι δρ. Σωτήρης Κούμας (Πρόεδρος) και Πέτρος Κατσιολούδης (Γραμματέας), και ο δρ. Αγαθοκλής Χριστοφίδης, Πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ.

Η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής για συζήτηση και έγκριση.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, με τις υπογραφές μεταξύ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και των συντεχνιών των κυβερνητικών ιατρών έχει αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο που υπήρχε από τη συμφωνία συνεργασίας που είχε συνομολογηθεί μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συνολική και πλήρη συνεργασία μεταξύ της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ και των δημοσίων νοσηλευτηρίων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε, σημειώνοντας ότι ο καλύτερος οριστικός τρόπος είναι η εισαγωγή της νομοθεσίας.

Ο κ. Παμπορίδης ευχαρίστησε τις συντεχνίες, το ΠΚ, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας γιατί έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του νομοσχεδίου για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ότι όλοι όσοι βρίσκονταν στη διάσκεψη εργάστηκαν όλο το καλοκαίρι για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία με την ευχή και την ελπίδα ότι το συντομότερο να ψηφιστεί από τη Βουλή και το νομοθετικό πλαίσιο.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο στον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα όσο και στον Πρόεδρο του Κλάδου Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλή Χριστοφίδη και την υπόλοιπη ομάδα που ασχολήθηκε με το θέμα. «Έχετε κάνει όλοι αβαρίες προκειμένου ο στόχος, που είναι η δημιουργία συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και δημοσίων νοσηλευτηρίων, να καταστεί πραγματικότητα», πρόσθεσε.

«Οι μεν θα εμβολιάζουν τους δε με γνώσεις, εμπειρίες και επιστημοσύνη και θα αυξηθούν ποιοτικά οι υπηρεσίες που λαμβάνουν οι φοιτητές μας και οι ασθενείς μας», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΚΙ, ο Πρόεδρός της, Σωτήρης Κούμας, είπε ότι πάγια θέση της συντεχνίας είναι η στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των δημοσίων κρατικών νοσηλευτηρίων με την Ιατρική Σχολή του ΠΚ.

Αυτή η συνεργασία, είπε, πρέπει να εδράζεται πάνω σε υγιείς βάσεις, να υπάρχει μια αμοιβαία αλληλοκατανόηση και σεβασμός και ένας ορθολογιστικός σχεδιασμός από την αρχή και πραγματικά να αποδώσει προς όφελος κυρίως των ασθενών και επιμέρους προς όφελος της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου.

Η ΠΑΣΥΚΙ, είπε, το απέδειξε αυτό έμπρακτα και διαχρονικά, ιδιαίτερα τον περασμένο χρόνο, γιατί παρόλες τις διαφωνίες μας για το συμφωνητικό που συνομολογήθηκε και υπογράφηκε εν απουσία μας, η ΠΑΣΥΚΙ και οι ιατροί μέλη της, που ερδογοτούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, έμπρακτα απέδειξαν ότι θέλουν αυτή τη συνεργασία και δεν θυματοποίησαν καθόλου τους φοιτητές και έτσι εργάστηκαν και συμμετείχαν στη γενική εκπαίδευσή τους.

Το συγκεκριμένο κείμενο, σημείωσε, έχει αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η ΠΑΣΥΚΙ και το ΔΣ, ανέφερε, έχουν μια μικρή επιφύλαξη ως προς τη νομιμότητα τέτοιων συμφωνιών αλλά αυτό θα πρέπει να απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Υγείας το οποίο λαμβάνει μια ευθύνη για την υλοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Για το προσχέδιο, είπε, έγινε μια πολύ σημαντική δουλειά και «θεωρούμε ότι κατά τον επικείμενο διάλογο εντός της Βουλής, μπορεί να εμπλουτιστεί το νομοσχέδιο ώστε να είναι η βάση που θα λειτουργήσουν όλες οι ιατρικές σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές εντός της Κύπρου».

Ευελπιστούμε ότι η υπογραφή και επακόλουθη εφαρμογή της συμφωνίας θα πρέπει να θεωρηθεί από όλους ως η ευκαιρία για την έναρξη μιας ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης είπε ότι οι γιατροί της συντεχνίας και η συντεχνία η ίδια, «καταβάλαμε πολύμηνες και έντονες προσπάθειες για να φθάσουμε σε αυτό το αίσιο σημείο, το οποίο θεωρώ κομβικό. Είναι ένα σημείο το οποίο θα ανοίξουν οι πόρτες των νοσοκομείων προς την Ιατρική Σχολή με αγάπη προς τους φοιτητές της ιατρικής, με ενδιαφέρον για τη βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασθενείς μας, χωρίς να μειώνουμε σε κανένα σημείο τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.

«Εγκαινιάζουμε με ενθουσιασμό μια νέα εποχή και την χαιρετίζουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε και θα δώσουμε στον τόπο αυτό που του χρειάζεται, σύγχρονη ιατρική περίθαλψη, σύγχρονη επιστημονική σκέψη και διασύνδεση της Κύπρου με όλα τα επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού», είπε.

Με τη σειρά του, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Π. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το ΠΚ προσπαθεί να αναπτύξει την ακαδημαϊκή ιατρική στην Κύπρο.

Για να είναι εφικτός αυτός ο στόχος, συνέχισε, «χρειαζόμαστε ποιοτικά προγράμματα εκπαίδευσης νέων γιατρών. Χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε τη συμβολή των Κύπριων επιστημόνων στη διεθνή επιστήμη της ιατρικής. Σήμερα καταφέραμε να έχουμε ένα σημαντικό επόμενο βήμα σε αυτήν την προσπάθεια, το οποίο επιτρέπει στους πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής να ενταχθούν τις αμέσως επόμενες μέρες στο Μακάρειο Νοσοκομείο μαζί με τους καθηγητές τους».

Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο της ανάπτυξης της Ακαδημαϊκής Ιατρικής, συμπλήρωσε, «είναι σημαντικές οι συνέργειες και συνεργασία μεταξύ ερευνητών γιατρών και γιατρών της καθημερινής πρακτικής, καθώς και εμβολιασμός της επιστήμης στην πρακτική και της πρακτικής εμπειρίας».

Θεωρώ ότι με κατάλληλη υπομονή, καλή επικοινωνία, θα καταφέρουμε να έχουμε την εξέλιξη που χρειαζόμαστε, και έχουμε δρόμο μπροστά μας, για να φθάσουμε στο στόχο να έχουμε επιστήμη και στην ιατρική που να μας κάνει όλους περήφανους να συμβάλλει στο να έχουν οι ασθενείς καλύτερες υπηρεσίες και να εξελίσσεται συνεχώς και να βελτιώνεται το όλο σύστημα, και το εκπαιδευτικό και ιατρικό και να έχουν οι νέοι τις ευκαιρίες που τους αξίζουν, συμπλήρωσε.

Ευχαρίστησε τον υπουργό, το Υπουργείο Υγείας, τους διευθυντές των νοσοκομείων και τους καθηγητές της ιατρικής καθώς και τις συντεχνίες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η Ιατρική Σχολή δέχεται κάθε χρόνο περίπου 30-35 φοιτητές. Στο τέταρτο έτος φοιτούν 29 φοιτητές και 28 στο πέμπτο.

comments

Tags:
loading...