Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » Η ΖΩΗ ΜΑΣ » 

«Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα» γίνεται η ΣΚΤ

Κατόπιν απόφασης της ειδικής Γενικής Συνέλευσης

Σε Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα μετονομάζεται η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, κατόπιν απόφασης της ειδικής Γενικής Συνέλευσης, η οποία αποφάσισε επίσης την σύσταση πλατφόρμας εξυπηρέτησης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) με την ισπανική Altamira, την μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ευρώπη.

Παράλληλα, μετά την έγκριση σχετικού ψηφίσματος, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα αποφάσισε την εισαγωγή του συνόλου του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου ήτοι 6.036.000.000 κοινών μετοχών της Τράπεζας, ονομαστικής αξίας €0,28 έκαστη, στην Κύρια Αγορά του ΧΑΚ στην τιμή των €0,10 έκαστη, κατόπιν διαβούλευσης με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κοινοπραξία με την Altamira για διαχείριση €7,2 δισ

Το σχετικό ψήφισμα, που ενέκρινε η Ειδική Γενική Συνέλευση, αφορά στην δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ ΣΚΤ (49%) και Altamira (51%) για τη διαχείριση ΜΕΧ ύψους €7,2δις και ακινήτων ύψους €0,4δις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνεργατικής, η συμφωνία θα είναι χρονικής περιόδου 10 ετών και θα «περιλαμβάνει αποκλειστικά τη διαχείριση των ακινήτων και των ΜΕΧ της ΣΚΤ».

Με βάση τη δομή που αποφασίστηκε, η τράπεζα θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της πλατφόρμας, ενώ η μετακίνηση προσωπικού στην κοινοπραξία θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Οι αμοιβές που θα κερδίζει η κοινοπραξία είναι μεταβλητές και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο που θα καταγράφεται όσον αφορά την μείωση του ύψους των ΜΕΧ της Τράπεζας, αναφέρεται.

«Εξαιρετικά θετική εξέλιξη»

Σε δήλωσή του, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε ότι «η έγκριση της σύναψης συνεργασίας με την Altamira, «αποτελεί ποικιλοτρόπως μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Τράπεζα», προσθέτοντας πως «η συνεργασία αυτή αποτελεί σταθμό για την Τράπεζα αφού μας μεταφέρει στο επόμενο στάδιο διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές τραπεζικές πρακτικές».

«Η Τράπεζα έχει θέσει μέσα από αυτή τη μεγάλη συνεργασία φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους για την πορεία των δανείων σε καθυστέρηση, έτσι ώστε να επιτευχθεί έξοδος από το πρόβλημα στην επόμενη πενταετία. Προχωρούμε αποφασιστικά μπροστά», πρόσθεσε.

Ποια είναι η Altamira

Η Altamira είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και Ακινήτων στην Ευρώπη με €65δις χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση.

Η Altamira ξεκίνησε ως η πλατφόρμα εξυπηρέτησης προβληματικών δανείων και ακινήτων της Banco Santander. Το 2014 εισήλθε στο κεφάλαιο της το Αμερικανικό Θεσμικό Ταμείο Apollo Global Management με συνολική επένδυση πέραν των €600εκ. Την ίδια χρονιά η ισπανική SAREB, η οποία αποτελεί την κακή τράπεζα της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, ανέθεσε στην Altamira τη διαχείριση 50.000 προβληματικών λογαριασμών και ακινήτων. Αντίστοιχη συμφωνία διατηρεί και με την Πορτογαλική Oitante. Η Altamira είναι επίσης ο διαχειριστής των προβληματικών δανείων της BBBVA, Bain Capital, και της Banco Santander από την οποία πρόσφατα ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο της Banco Popular.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Altamira, περιλαμβάνονται η Santander Bank (S&P Rating A-, Moody’s A3): Η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η δέκατη μεγαλύτερη στο κόσμο με ισολογισμό σχεδόν €1.5τρις, με πιο πρόσφατη χρηματιστηριακή αξία στα €93δις, η Abu Dhabi Investment Authority: Το επενδυτικό ταμείο του Eμιράτου και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως κρατικά επενδυτικά ταμεία, η Canada Pension Plan Investment Board, το μεγαλύτερο ταμείο συντάξεων στον Καναδά με συνολικά κεφάλαια €300δις υπό διαχείριση και η Apollo Global Management, ένα αμερικανικό θεσμικό επενδυτικό ταμείο με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους €189δις.

«Το μέγεθος του νέου συνεργάτη μας, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, η καταγωγή και σύνδεση με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης – Banco Santander, η τεχνογνωσία και εμπειρία από τη διαχείριση ανάλογου χαρτοφυλακίου αντίστοιχων με το δικό μας καθώς και οι παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί που αποτελούν τους υπόλοιπους μετόχους του, είναι παράγοντες αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης για τη σημασία και προοπτική αυτής της συνεργασίας», πρόσθεσε ενδεικτικά ο κ. Χατζηγιάννης.

Εξάλλου, σε δήλωσή του, ο Γενικός Διευθυντής της Altamira, Χουλιάν Ναβάρο Πασουάλ, σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς την Τράπεζα εξέφρασε ικανοποίηση που μία πολύ σημαντική επιχειρηματική συμφωνία, μετά από μακρά και σκληρή προετοιμασία.

Εκφράζοντας την ετοιμότητά του να αντιμετωπίσει μια «μεγάλη πρόκληση επί Κυπριακού εδάφους», όπως είπε.

«Η σημασία της συνεργασίας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί την πρώτη εκτός Ιβηρικής Χερσονήσου επέκτασή της Altamira, δεικνύοντας εμπιστοσύνη στην προοπτική της συνεργασίας με τη ΣΚΤ, και στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει», κατέληξε.

comments

Tags:
loading...