Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » ΚΟΣΜΟΣ » 

Η σεξουαλική βία σε δημόσιους χώρους

Η Στέλλα Κυριακίδου στην ΚΣΣΕ

Για τη σεξουαλική βία που υφίστανται οι γυναίκες σε δημόσιους χώρους μίλησε η Σ. Κυριακίδου στη ΚΣΣΕ

Για το θέμα της σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης που υφίστανται οι γυναίκες σε δημόσιους χώρους μίλησε σήμερα η βουλευτής, Στέλλα Κυριακίδου, ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), εκ μέρους της πολιτικής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σε ανακοίνωσή της, η Βουλή αναφέρει πως η κ. Κυριακίδου είπε ότι το φαινόμενο αυτό αφορά όλες τις χώρες ανεξαιρέτως και εμφανίζεται βεβαίως διογκωμένο όταν είναι έκδηλη η ανοχή και αδιαφορία της κοινωνίας.

«Συμπεριφορές που πλήττουν τη γυναικεία αξιοπρέπεια», τόνισε, «ή οποιαδήποτε μορφή έκφρασης ή άσκησης βίας κατά των γυναικών είναι καταδικαστέες, καθότι εκτός από απαχθείς πράξεις, αποτελούν και εμπόδιο στη διασφάλιση και απόλαυση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις γυναίκες».

Όπως εξήγησε η κ. Κυριακίδου «οι γυναίκες ενδόμυχα γνωρίζουν πολύ καλά τι συνιστά προσβολή ή υποτίμηση του γυναικείου φύλου», για να σημειώσει ότι «το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μόνο οι ενδυναμωμένες και απελευθερωμένες γυναίκες καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών, λόγω βαθιά ριζωμένων στερεοτύπων, δεν προβαίνουν σε καταγγελία. Αντίθετα εστιάζουν την προσοχή τους στα πιθανά λάθη που διέπραξαν οι ίδιες, είτε αυτά αφορούν στην ενδυμασία τους είτε την ώρα και το συγκεκριμένο δρομολόγιο που επέλεξαν τη δεδομένη στιγμή του συμβάντος, μεταφέροντας έτσι το βάρος της ευθύνης και της οδύνης στους ώμους τους και συνακόλουθα όλα τα ψυχολογικά και άλλα τραύματα της βίας που υπέστησαν.

Η ενασχόληση μας με το σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα είναι ένα βήμα προς της σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση της κατάστασης προκειμένου ν’ αλλάξουν οι νοοτροπίες και πεποιθήσεις τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών ώστε να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε αυτά τα περιστατικά», ανέφερε.

Επίσης, ανέφερε ότι «η θέσπιση προοδευτικής νομοθεσίας, που να ποινικοποιεί τη σεξουαλική παρενόχληση και η επικύρωση της σχετικής σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» που περιλαμβάνει ένα πολύ ευρύ φάσμα δράσεων και προληπτικών μέτρων για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών, είναι απαραίτητα εργαλεία που καλούνται όλα τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν».

Επιπρόσθετα, εξήγησε η κ. Κυριακίδου, «η κάθε χώρα οφείλει να χαρτογραφήσει με επιστημονικά κριτήρια το εύρος, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της βίας κατά των γυναικών στη βάση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε χώρας, ώστε να διαμορφωθούν στοχευμένες πολιτικές και στρατηγικές για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του φαινομένου».

Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι η πάταξη της διαφθοράς, η κατάλληλη εκπαίδευση του αστυνομικού σώματος, η καλλιέργεια και εκπαίδευση των παιδιών στους τομείς της ισότητας των φύλων από την πιο νεαρή ηλικία και η ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων γυναικών

comments

Tags:
loading...