Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » ΚΥΠΡΟΣ » 

Μιχαήλ προς Περδίκη: «Δεν έχεις τη γνώση να κρίνεις»

Στη δίκη της Astrasol


Με την αντεξέταση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ως μάρτυρα, από τους δικηγόρους των εναγομένων συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας η υπόθεση του εργοστασίου Άστρασολ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Περδίκης, σε γραπτή δήλωση που ανέγνωσε χθες από το εδώλιο του μάρτυρα και η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο, ως μέρος της κύριας εξέτασής του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δυστυχώς, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και ο Δήμος Λατσιών παρόλο που είχε προσδιοριστεί ξεκάθαρα ο κίνδυνος που διέτρεχαν οι κάτοικοι της περιοχής από το διχλωρομεθάνιο [R 40], για πολλά χρόνια επέδειξαν κατά την άποψή του “εγκληματική αδιαφορία και δεν έπραξαν οτιδήποτε για το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της ASTRASOL LTD και τη μεταφορά του σε κατάλληλη για το είδος των εργασιών του ζώνη”.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την Άστρασολ, Μιχάλης Μιχαήλ, υπέβαλε στον κ. Περδίκη πως δεν έχει την επιστημονική γνώση ώστε να προβαίνει σε αναφορές που αφορούν χημικές ουσίες, σημειώνοντας ότι σε σχέση με τις εξειδικευμένες μετρήσεις που έγιναν από ειδικούς για το διχλωρομεθάνιο δεν έχει σε καμιά περίπτωση την επιστημονική γνώση ούτε να τις κρίνει, ούτε να τις σχολιάζει.

Όπως είπε στο δικαστήριο ο κ. Περδίκης, δεν θεωρεί τον εαυτό του ειδικό, ωστόσο, σημείωσε πως μπορεί με την κοινή λογική να καταλάβει τι λένε τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών.

Κληθείς να αναφέρει εάν γνωρίζει το Χημικό Μηχανικό, Γιάννη Φεσσά, και αν έχει δει τη μελέτη που έκανε το 2005 με 2006, ο κ. Περδίκης είπε πως γνωρίζει ότι υπάρχει αυτή η μελέτη, ωστόσο, είπε πως δεν του δόθηκε ποτέ και σίγουρα δεν υπάρχει στο αρχείο του.

Ο κ. Μιχαήλ του υπέβαλε ότι δεν λέει την αλήθεια, ισχυριζόμενος ότι αυτή η έκθεση δόθηκε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, που συζήτησε το θέμα, αλλά και στον ίδιο κατά τη συνάντηση που είχε το 2009 στο γραφείο του, με εκπροσώπους της Άστρασολ.

Ο μάρτυρας απάντησε από την πλευρά του ότι δεν θυμάται να του έχει δοθεί ποτέ αυτή η έκθεση. “Δεν θυμάμαι ούτε την έκθεση, ούτε το αποτέλεσμα της”, είπε ο κ. Περδίκης

Στο μεταξύ, ο κ. Περδίκης ήταν αυτός που είχε εγγράψει το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, όπου και συζητήθηκε σε αριθμό συνεδριών, ενώ το Κίνημα του οποίου ηγείται συμμετείχε και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των περιοίκων για κλείσιμο του εργοστασίου.

Ο συνήγορος της Άστρασολ υπέβαλε στο μάρτυρα ότι απέκρυψε την αλήθεια γιατί δεν συνάδει με αυτό που θέλει να στοχοποιήσει.

Στην υποβολή του δικηγόρου της Άστρασολ ότι το διχλωρομεθάνιο σε επίσημη ευρωπαϊκή οδηγία δεν κατατάσσεται στον κατάλογο με τις καρκινογόνες ουσίες, ο κ. Περδίκης απάντησε πως διχλωρομεθάνιο είναι δυνητικά καρκινογόνο, άρα ύποπτη ουσία.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει ότι η ΕΕ καθορίζει τα όρια εκπομπής του χλωρομεθανίου, με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών, ο κ. Περδίκης είπε στο δικαστήριο πως τα όρια που καθορίζονται από την ΕΕ δεν είναι πάντα ασφαλή, για να προσθέσει πως υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που καθορίζουν τα δικά τους όρια.

“Δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα κάποιος ότι τα όρια που καθορίζει η ΕΕ εξασφαλίζουν πέραν πάσης αμφιβολίας την προστασία της υγείας του κοινού, αλλά και των εργαζομένων”, είπε.

Ο κ. Μιχαήλ υπέδειξε ακολούθως στον κ. Περδίκη ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕΕ έχει εντάξει στη νομοθεσία της τις συγκεκριμένες οδηγίες και τα συγκεκριμένα όρια και έχουν γίνει εσωτερικό δίκαιο.

Σε αντεξέταση του μάρτυρα προέβησαν, επίσης, ο ανώτερος δικηγόρος Ανδρέας Χριστοφόρου που εκπροσωπεί το κράτος και ο Απόστολος Ντορζής για το Δήμο Λατσιών.

Σημειώνεται ότι για τους ενάγοντες παρουσιάζεται ο δικηγόρος Λουκής Λουκαΐδης.

Η διαδικασία διακόπηκε με την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του μάρτυρα, για να συνεχιστεί στις 6 Απριλίου, στις 09:00, ημερομηνία κατά την οποία θα δοθούν οδηγίες για σκοπούς καταχώρησης και δηλώσεις παραδεκτών γεγονότων.

comments

Tags:
loading...