Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Το Μόλεμπεεκ ένα έτος μετά τις επιθέσεις μέσα από τη συνέντευξη της Δημάρχου στο ΚΥΠΕ

Για την ισλαμική τρομοκρατία στο Βέλγιο και το ορμητήριο των δραστών, μιλάει σε κοινή συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ και την εφημερίδα «Έθνος», η Δήμαρχος του Μόλεμπεεκ Françoise Schepmans, ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες (22 Μαρτίου). Όσο τα προβλήματα υπάρχουν, θα υπάρχει γόνιμο έδαφος, δηλώνει. Εξηγεί, επίσης, όι οι συλληφθέντες είχαν μεγαλώσει στην περιοχή, ήταν παιδιά που αρχικά έγιναν περιθώριο, μετά μπήκαν στην εγκληματικότητα και τελικά τρομοκράτες. Πολύ γρήγορα έφτασαν σε βίαιη ριζοσπαστικοποίηση, σημειώνει και αναφέρεται στα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μόλενμπεκ, τα μικρά διαμερίσματα, υπερπληθυσμό, φτώχεια, ανεργία, διακρίσεις, έλλειψη ενημέρωσης των νέων.

Η Δήμαρχος Schepmans ρωτήθηκε αν όταν πρωτοάκουσε για τις επιθέσεις στο Ζάβεντεμ και στο Μάλμπεκ, σκέφτηκε ότι θα εμπλακεί με κάποιον τρόπο και ο Δήμος της, το Μόλενμπεκ.

«Ναι, γιατί είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις για τις επιθέσεις στο Παρίσι και είχαν γίνει εδώ, στο Μόλενμπεκ”, απαντά.” Αυτό ήταν το σοκ για μένα. Η 13η Νοεμβρίου του 2015, μάθαμε ότι οι τρομοκράτες ζούσαν ανάμεσά μας. Θυμάμαι ακόμη εκείνη τη μέρα, με όλα τα μίντια από όλο τον πλανήτη και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας λίγο πιο πέρα, πολύ κοντά στην καρδιά του Μόλενμπεκ. Έπρεπε την ίδια στιγμή να επιχειρηματολογήσω γιατί η περιοχή δεν είναι μήτρα τρομοκρατών, αλλά να γίνουν με ασφάλεια οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και να ηρεμήσω τον πληθυσμό και να δείξω αλληλεγγύη με τα θύματα. Κόντρα στο μίσος. Γιατί υπήρχε η αίσθηση ότι οι κάτοικοι ήταν συνένοχοι των τρομοκρατών. Κάτι που δεν ίσχυε”, δηλώνει.

Και συνεχίζει: “Μόλενμπεκ είναι μια περιοχή που γνωρίζει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά είναι επίσης μια γειτονιά που ψάχνει την ηρεμία και την γαλήνη, την ασφάλεια, την εστία. Έπρεπε να ξαναφέρω τον κόσμο στην ηρεμία του, στην κανονικότητα. Όταν λοιπόν ακούσαμε για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ξέραμε ότι υπήρχε πιθανότητα να προέρχονται από το Μόλενμπεκ. Πολύ περισσότερο, όταν τρεις μέρες νωρίτερα είχε εντοπιστεί εδώ ο Αμπντελσλάμ».

Στη συνέχεια ζητήσαμε από τη Δήμαρχο να διευκρινίσεις γιατί οι τρομοκράτες διάλεξαν το Μόλεμπεκ για τόπο διαμονής τους και πως εξηγεί το φαινόμενο. «Γιατί υπάρχει γόνιμο έδαφος», λέει η Françoise Schepmans. «Δηλαδή υπήρχαν οι προϋποθέσεις που δεν υπήρχαν ίσως αλλού. Στο κέντρο υπάρχει μαροκινή κοινότητα πολύ κλειστή, σημαντική, που είναι μάλλον πλειοψηφία στην περιοχή. Οι κάτοικοι ζουν μεταξύ τους, δεν ανοίγονται και ακολουθούν το συντηρητικό Ισλάμ».

Κληθείσα να διευκρινίσει αν ο Δήμος είχε προσπαθήσει να τους εντάξει αναφέρει πως «προσπαθήσαμε και το κάνουμε ακόμη αλλά δεν είναι εύκολο. Το καλύτερο εργαλείο είναι η εκπαίδευση και γι αυτό δουλεύω πολύ με τα σχολεία. Με τα παιδιά. Γιατί κάνουμε εκπαίδευση σαν αγωγή του πολίτη. Να τους δείξουμε ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα εκτός της περιοχής μας εδώ. Τους βγάζουμε έξω από τα όρια του καρτιέ. Εδώ και δύο δεκαετίες, οι Μαροκινοί ζουν με τον ίδιο τρόπο, είναι δύσκολο να το αλλάξεις αυτό. Και πολλοί μετανάστες. Αυτοί πρέπει να μάθουν γαλλικά ή φλαμανδικά. Να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της κοινωνίας. Αυτές τις δύο δεκαετίες, είχαν αφεθεί. Συχνά δεν είναι κοινωνικοποιημένοι. Δίπλα στα τζαμιά κινούνται. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά τζαμιά είναι πιο επηρεασμένα από την κουλτούρα της Ανατολής, των Αράβων και του Μαρόκου και αυτό τα κάνει συντηρητικά. Το αφήσαμε να γίνει», εξηγεί.

Η Françoise Schepmans είναι Δήμαρχος για περίπου τέσσερα χρόνια. «Οι επόμενες εκλογές είναι το 2018. Είμαι εδώ ήδη 2013 Ιανουάριο», αναφέρει. Σημειώνει δε ότι «εγώ πάντοτε έμενα στο Μόλενπμπεκ, ξέρω το δήμο μου. Είπα στον άντρα μου ότι έρχεσαι κι εσύ στο Μόλενμπεκ. Δεν είχα ποτέ φόβο, δεν φοβήθηκα ποτέ, δεν έχω πρόβλημα. Μόνο όταν οι ακροδεξιοί είπαν ότι θα κάνουν συγκέντρωση εδώ, κι υπήρχε και κινητοποίηση των αντίφα. Τρόμαξα για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Τελικά, η συγκέντρωση ακυρώθηκε. Τον Απρίλιο του 2016».

Ένα χρόνο μετά, τι έχει γίνει; «Αρχικά, οι πολιτικοί δεν παραδέχονται ότι υπάρχει εδώ κάποιο πρόβλημα. Όμως μετά τις 13 Νοεμβρίου, όλα άλλαξαν. Γιατί οι συλληφθέντες είχαν μεγαλώσει εδώ, ήταν παιδιά που αρχικά έγιναν περιθώριο, μετά μπήκαν στην εγκληματικότητα και τελικά τρομοκράτες. Πολύ γρήγορα έφτασαν σε βίαιη ριζοσπαστικοποίηση. Πλάνο αστυνομίας, πλάνο ασφάλειας και πλάνο πολιτογράφησης. Καταγράφηκε όλος ο πληθυσμός. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Κοινωνικοοικονομικά προβλήματα το Μόλενμπεκ. Μικρά διαμερίσματα, υπερπληθυσμός, φτώχεια, ανεργία, διακρίσεις, έλλειψη ενημέρωσης των νέων. Έξτρα 40 αστυνομικοί ήρθαν εδώ για να υποστηρίξουν το έργο της καταγραφής. Μεγάλος δήμος. 100.000 άτομα, 26 τζαμιά, 5 εκκλησίες. Σε άλλες περιοχές δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά εδώ με τόσα προβλήματα, προέκυψε. Είναι σημαντικό να δούμε ποιος κατοικεί πού. Κάποιοι γράφονται και δεν μένουν εδώ και κάποιοι δεν εγγράφονται και μένουν εδώ. Παλιά έμεναν εδώ Βέλγοι, Ιταλοί, Έλληνες, Μαροκάνοι, Τούρκοι. Οι παλιοί έφυγαν για άλλες γειτονιές και έμειναν οι Άραβες και έφεραν κι άλλους και μεγάλη συγκέντρωση», προσθέτει

Απαντώντας στο ερώτημα πώς βλέπει η τοπική κοινωνία τους εντατικότερους πια ελέγχους εξηγεί πως «αρχικά φοβόντουσαν τι θα τους συμβεί και μετά για μένα αντέδρασαν θετικά. Πολλή αλληλεγγύη με τα θύματα. Συνεργάζονται στα πλάνα μας. Και θέλουν τα παιδιά τους να βοηθούν και να συμμετέχουν. Προσέγγιση προσωπική. Ξέρουμε τώρα στα σχολεία σε ποιες οικογένειες να δώσουμε προσοχή. Κόσμος του Δήμου δουλεύει κατά της ριζοσπαστικοποίησης, που δουλεύει με κόσμο, ως δάσκαλοι, σε διάφορες δραστηριότητες, τριτ γουόρκινγκ”, εξηγεί.

Τέλος, δηλώνει ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξη, αλλά ούτε και απαισιόδοξη για το μέλλον, αλλά «είμαι θετική. Όσο τα προβλήματα υπάρχουν, θα υπάρχει γόνιμο έδαφος. Είναι δύσκολο να αλλάξει. Υπάρχει πρόβλημα».

comments

Tags:
loading...