Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » A_Newsletter » 

Αύξηση των διαβητικών στην Ελλάδα με ανησυχητικά ποσοστά ανάμεσα σε παιδιά

Ένας στους 10 Έλληνες είναι διαβητικός και το γνωρίζει

Ένας στους 10 Έλληνες είναι διαβητικός και το γνωρίζει, ενώ εκτιμάται ότι 300.000 με 500.000 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν. Επίσης, γιατροί εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι, όπως δείχνει τελευταία μεγάλη επιστημονική έρευνα, έχουν τετραπλασιαστεί οι διαβητικοί στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ ο διαβήτης Τύπου 2 παρουσιάζεται όλο και περισσότερο σε παιδιά και νέους ανθρώπους, κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις στατιστικές προσεγγίσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και από τα στοιχεία της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας (Ε.ΜΕ.ΝΟ ) που ανακοινώθηκαν στο 15ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας, σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού των ενηλίκων που ζουν στην Ελλάδα, από τα συνολικά 5.967 άτομα που συμμετείχαν, στα 5.843 άτομα (ποσοστό 97,7%) ήταν γνωστό αν είχαν ή όχι διαγνωσμένο διαβήτη. Οι 660 δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, με το 82,3% αυτών να βρίσκεται υπό θεραπεία για τον διαβήτη την τελευταία εβδομάδα.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις για 504 από το σύνολο των 660 ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, δείχνουν ότι το 26,7% έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι. Εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο συνολικός επιπολασμός του διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό, εκτιμάται στο 10% του ενήλικου πληθυσμού.

Τα έως σήμερα επιδημιολογικά στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα προσδιόριζαν τους διαβητικούς στο 8%-9% του πληθυσμού (800-900 χιλιάδες), ενώ υπάρχει ένα ποσοστό 3%-4% του πληθυσμού που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, και ότι ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

Ο Διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας, διευθυντής της Διαβητολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Υγεία» στην Αθήνα, είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν μπορεί να αποσυνδέσει κάποιος την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν Διαβήτη Τύπου 2 από την κακή διατροφή λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και από τα ανεβασμένα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας που καταγράφονται στην Ελλάδα.

«Δεν αμφιβάλω ότι επειδή μεγαλώνουμε, και επειδή παχαίνουμε τρώγοντας τα φτηνιάρικα, όπως λέμε, διατροφικά προϊόντα, οπωσδήποτε έχει παίξει ρόλο και η οικονομική κρίση. Ο Έλληνας σήμερα, ενώ η φύση εδώ του παρέχει τη δυνατότητα να καταναλώνει άριστες, φρέσκες και υγιεινές τροφές, καταναλώνει πολύ κακής ποιότητας τρόφιμα, πολύ θερμιδιογόνα και παχυσιογόνα».

Αυτό, όπως ειπώθηκε και στο Συνέδριο των Αθηνών, δεν είναι κάτι που περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά απλώνεται και σε όλον το δυτικό κόσμο όπου ο διαβήτης «έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή αλλά και ότι οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου, με τον κίνδυνο που έχουν για έμφραγμα, άνθρωποι που είναι κατά 15 χρόνια μεγαλύτεροι τους. Ο διαβήτης δηλαδή γερνάει πρόωρα την καρδιά».

Ο διαβητολόγος κ. Ζούπας επισημαίνει ότι ένα βασικό έλλειμμα της Ελλάδος, έναντι άλλων προηγμένων χωρών της Δύσης, είναι η παντελής απουσία αγωγής υγείας και διατροφής στα σχολεία, και μάλιστα με σεμινάρια στα οποία πρέπει, λέει, να συμμετέχουν και οι γονείς των παιδιών.

«Θα σας πω εδώ, για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η αγωγή υγείας στα παιδιά, ότι ένα καινούργιο στοιχείο στη διατροφή των παιδιών θα πρέπει να είναι, υποχρεωτικά, βάσει μελέτης που έχει γίνει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, να τρώνε τέσσερα φρούτα την ημέρα. Οι Βρετανοί βγήκαν τώρα και λένε όχι τέσσερα, αλλά πέντε φρούτα και πέντε μερίδες χόρτα, λαχανικά, ζαρζαβατικά κλπ στην αγνή τους μορφή. Γιατί το κάνουν αυτό; Διότι γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι με μια τέτοια, υγιεινή διατροφή, γλυτώνεις κατά 30 τοις εκατό όταν μεγαλώσεις τα καρδιαγγειακά, και γλυτώνεις φοβερά τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος, ο οποίος έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων. Ακούσατε εσείς κανέναν να προτείνει αυτές οι γνώσεις να αναμεταδίδονται στα παιδιά και στα σχολεία;»

Ο κ. Ζούπας προέρχεται και από τον αθλητικό χώρο, όντας παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής, μέλος της χρυσής ομάδας της ΑΕΚ Αθηνών που κατέκτησε το 1968 το Κύπελλο Ευρώπης στο μπάσκετ, νικώντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο την φημισμένη τότε Σλάβια Πράγας.

«Δεν μπορώ να σας τονίσω πόσο πολύ σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση. Είναι, αποδεδειγμένα επιστημονικά, ότι μπορούν να μακρύνουν τη ζωή του ανθρώπου. Το περπάτημα, ο χορός, το ποδήλατο και το κολύμπι, είναι το καλύτερο φάρμακο για την κατάθλιψη, για την ποιότητα ζωής, για τον έλεγχο του διαβήτη, την προστασία της καρδιάς, για όλα», μας λέει.

Μερικές από τις σημαντικές εργασίες του συνεδρίου, που συνεχίζεται σήμερα, περιλαμβάνουν τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, τα νέα φάρμακα, τις έννοιες καρδιαγγειακής ασφάλειας και οφέλους, το τεχνητό πάγκρεας, αλλά και το νέο αλγόριθμο της μεταβολικής χειρουργικής, στην οποία η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, ΕΔΕ, έχει δώσει ήδη την έγκρισή της μαζί με άλλες επιστημονικές εταιρείες.

comments

Tags:
loading...