Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Γενικός Ελεγκτής: Υπάρχει ασυμβίβαστο και θέμα ηθικής δεοντολογίας για Χάσικο

Χάσικος: Δεν υπήρξε απόκρυψη, δεν έχω ασυμβίβαστο

Στη θέση ότι υπάρχει ασυμβίβαστο στην υπόθεση ενοικίασης κτιρίου στο κράτος, από εταιρεία της οποίας μέτοχος είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, επέμεινε και σημερα ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μηχαηλίδης. Από την πλευρά του ο Σωκράτης Χάσικος επιμένει πως κατέθεσε τα πάντα στο πόθεν έσχες και πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει ασυμβίβαστο ή οτιδήποτε επιλήψιμο στην περίπτωσή του.

 

Μιχαηλίδης: Προκύπτει θέμα ηθικής δεοντολογίας

Μιλώντας στην εκπομπή «Από Μέρα Σε Μέρα», ο κύριος Μιχαηλίδης τόνισε ότι με βάση τη νομοθεσία, οταν κάποιος  αναλαμβάνει αξίωμα, οφείλει να δηλώνει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής αν διατηρεί καποια ιδιότητα η οποία δημιουργεί ασυμβίβαστο.Δεν είναι αρκετό, είπε, το ότι ο κύριος Χάσικος είχε δημοσιοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να αναφέρει στην αρμόδια επιτροπή ότι ήταν μέτοχος στην συγκεκριμένη εταιρεία.

«Πιστεύουμε, θέση μας είναι ότι υπάρχει ασυμβίβαστο κι αυτή είναι η άποψη της υπηρεσίας. Προφανώς υπάρχει άλλη άποψη εκ μέρους του Υπ. Εσωτερικών»

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι προκύπτει θέμα ηθικής δεοντολογίας, όταν ένας υπουργός συναλλάσσεται με το κράτος, κατα τη διαδικασία αναθεσης δημοσίων συμβάσεων.

«Και το επιχείρημα του Υπουργού ότι το κτίριο το είχε νοικιάσει από το 2007. Κάτι που ακριβώς επιβεβαιώνει ότι υπήρχε θέμα την ημέρα που διοριζόταν. Για παράδειγμα είσαι νομικός σύμβουλος του ΡΙΚ και θα διοριστείς στο ΡΙΚ. Ήσουν, ακριβώς, από πριν νομικός Σύμβουλος. Την ημέρα που θα διοριστείς ενημερώνεις την επιτροπή ότι έχεις άλλη ιδιότητα που σε φέρνει σε σύγκρουση με τη νέα ιδιότητα που θα αποκτήσεις. Το ασυμβίβαστο είναι προσωπικό θέμα, αυτού που θα πάρει το αξίωμα».

Δεν μπορεί, τόνισε, να αξιολογούν δημόσιοι υπάλληλοι προσφορές που υποβάλλονται από εταιρεία ενός υπουργού.
Ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε λανθασμένη την αντίδραση του κυρίου Χάσικου και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα.
Δεν είναι σωστό είπε, όταν κάθε φορά που κάποιος ελέγχεται, να ανάγει τη διαφωνία του με την Ελεγκτική Υπηρεία, σε προσωπικά κίνητρα, ή να υποστηρίζει ότι ο Ελεγκτής και η Υπηρεσία είναι υποχείρια ιδιωτικών συμφερόντων.

Σε ερώτηση από τον δημοσιογράφο Πάρη Ποταμίτη αν κρίνει ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών ότι δεν έχει ασυμβίβαστο, και δεύτερον ότι τη σχέση και την ιδιοκτησία την είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες και όλοι το γνώριζαν, ο Γενικός Ελεγκτής απάντησε ότι πρώτον, η νομοθεσία καθορίζει ότι αυτή την αξιολόγηση, αν υπάρχει ασυμβίβαστο ή όχι, δεν την κάνει ο ίδιος ο αξιωματούχος. «Είναι η Επιτροπή στην οποία οφείλει να θέσει όλα τα δεδομένα κι αν η Επιτροπή κρίνει ότι κατά το χρόνο του διορισμού δεν υπάρχει ασυμβίβαστο τότε δεν θα θέσει κανέναν όρο.

Αν υπάρχει, τότε όπως λέει η νομοθεσία, δεσμεύεται σε χρόνο που θα ορίσει η Επιτροπή τότε θα προταθούν μέτρα για άρση του ασυμβίβαστου. Η νομοθεσία ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2008, τότε που ο κ. Χάσικος ήταν βουλευτής. Όταν ένα Υπουργός συναλλάσετε με το κράτος, υπάρχει θέμα δεοντολογίας. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν γίνεται αντιληπτό, κατέληξε ο Γενικός Ελεγκτής».

 

Χάσικος: Δεν υπήρχε απόκρυψη, πίστευα και πιστεύω ότι δεν έχω ασυμβίβαστο

Με παρέμβασή του στην εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος την ώρα που φιλοξενείτο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Πίστευα και πιστεύω ότι δεν έχω ασυμβίβαστο. Δεν υπήρχε απόκρυψη. Ποια είναι η θεραπεία; Η επιτροπή δεν προβλέπει φυλακές, αφήσαμε να αιωρείται ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο Υπουργός θα πάει φυλακή επειδή παρέλειψε, όχι απέκρυψε, αλλά παρέλειψε να δηλώσει αυτό; Αν κληθώ στην Επιτροπή και πω ψέματα ναι κινδυνεύω με φυλάκιση. Κι όχι σε αυτή μόνο την Επιτροπή αλλά σε οποιαδήποτε. Αν ο ΥΠΕΣ όντως έκανε λάθος και έχει ασυμβίβαστο, η Επιτροπή θα καλέσει τον Υπουργό να επανορθώσει. Ένας τρόπος είναι να παραιτηθεί, δεύτερον να αποξενώσει τις μετοχές του. Όπως είπα αυτά είναι μασκαραλίκια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το νόμο. Όχι μόνο για τον σύζυγο αλλά και για τα παιδιά του. Διαφορετικά εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε διαφθορά».

Ο κ. Χάσικος απευθυνόμενος στον Γενικό Ελεγκτή ανέφερε: «Αφήσατε να αιωρείται στον κόσμο, ότι μέσα από την δημοσίευση του άρθρου εκείνου της νομοθεσίας για πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης, ότι λίγο ούτε πολύ, ο Υπουργός των Εσωτερικών κινδυνεύει να πάει φυλακή, ή ότι παρέλειψε, όχι απέκρυψε, να δηλώσει αυτά; Πότε πας φυλακή κ. Μιχαηλίδη για αυτόν τον λόγο; Εάν εγώ κληθώ να πάω στην Επιτροπή και πω ψέμματα, παρουσιάσω χαρτιά πλαστά, τότε ναι, κινδυνεύω να πάω φυλακή… ξεκαθαρίζω δεν τίθεται θέμα ούτε φυλάκισης, ούτε προστίμου, ζήτημα τίθεται εάν ο Υπουργός Εσωτερικών όντως έκανε λάθος και είχε το ασυμβίβαστο, η Επιτροπή εκείνο που θα του πει και δεν προκαταλαμβάνω αποφάσεις της επιτροπής, είναι στη βάση του πως λειτουργεί αυτή η επιτροπή και το λέει ο νόμος»…

Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε ότι κατέθεσε τα πάντα στο πόθεν έσχες και ότι «μετά από συμβουλή του νομικού μου συμβούλου και του λογιστή μου, φρόντισα για όλες μου τις εταιρείες. Δεν νομίζω ότι είναι επιλήψιμο να είναι κανείς επιχειρηματίας από τη μια και από την άλλη να θες να αποδεχτείς διορισμό σαν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου», όπως είπε.

Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τακτοποίησα όλες μου τις υποχρεώσεις, σε καμία από τις εταιρείες μου δεν υπογράφω, δεν είμαι διευθυντής και πάω στο κτίριο. Ο νομικός σύμβουλος μου είπε τότε ότι η μίσθωση δεν είναι υπηρεσία και για αυτό εξαιρείται από τις συμβάσεις δημοσίου αλλά κι αν ήταν υπηρεσία, το συμβόλαιο που έχουμε του 2007 προϋπήρξε του νόμου άρα δεν υπάρχει θέμα. Αν θυμάστε δεν είναι μόνο μια φορά που τέθηκε το θέμα ότι νοικιάζει η πολιτική αεροπορία χώρο από εταιρεία μου. Γιατί να πληγεί το συμφέρον κάποιου μετόχου επειδή υπουργοποιείται ο άλλος μέτοχος και περισσότερο όταν το 99% είναι ξένοι, γιατί το 5% θέλει να γίνει υπουργός; Είναι θέμα ερμηνείας αυτό και η ερμηνεία που δόθηκε ήταν αυτή.»

Ο κ. Χάσικος είπε ακόμα πως δεν πρέπει να διασύρουμε ή να διαπομπεύουμε ανθρώπους, εκτός κι αν έχουμε τελεσίδικες αποφάσεις.

 

comments

Tags:
loading...