Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » 

Η ανθρωπότητα επιστρέφει δυναμικά στη Σελήνη

Επιστροφή στη Σελήνη ετοιμάζουν πολλές χώρες αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, είτε για ίδρυση αποικιών είτε για εμπορικούς σκοπούς κυρίως για την άντληση του πλούσιου ορυκτού πλούτου που διαθέτει ο δορυφόρος της Γης.

Ο άνθρωπος κατέκτησε το φεγγάρι κατά τη διάρκεια του προγράμματος Απόλλων της ΝΑΣΑ που ήταν ενεργό μεταξύ 1969-1972.

Ωστόσο, τόσο η ΝΑΣΑ όσο και άλλες υπηρεσίες διαστήματος, όπως η ευρωπαϊκή ΕΣΑ, σχεδιάζουν επιστροφή στη Σελήνη, είτε ως ταξίδι στην τροχιά της είτε ως προσεδάφιση και ίδρυση αποικίας. Σε αμύθητα πλούτη προσβλέπουν ιδιωτικές εταιρείες που σχεδιάζουν εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου.

Ιδρυση αποικίας από την ΕΣΑ
——————-

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕΣΑ) φιλοδοξεί να κατασκευάσει μια μόνιμη βάση στη Σελήνη, που θα αποτελέσει τα θεμέλια για μελλοντικές αποστολές στον Αρη και πέραν αυτού, καθώς η ανθρωπότητα προετοιμάζεται να εξερευνήσει τη διαστημική της γειτονιά.

Η διεθνής αυτή βάση που αναμένεται να είναι έτοιμη σε 20 χρόνια, θα αποτελείται από κτίρια κατασκευασμένα από ρομπότ και εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης που θα χρησιμοποιούν υλικά από τη Σελήνη, όπως μέταλλα, ορυκτά και πάγο που βρίσκεται στους πόλους της. Επίσης, για την προστασία των ανθρώπων από την θανατηφόρα κοσμική και ηλιακή ακτινοβολία οι επιστήμονες μελετούν την χρήση της φεγγαρόσκονης.

Το σχέδιο της ΕΣΑ για βάση στο φεγγάρι θα ξεκινήσει την επόμενη δεκαετία με την αποστολή των ειδικών ρομπότ που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη αστροναυτών.

“Το σεληνιακό χωριό θα λειτουργήσει ως διάδοχος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά το 2024. Η κατασκευή μιας τέτοιας βάσης στο φεγγάρι θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες για αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Σε αντίθεση με τον ΔΔΣ, ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην σεληνιακή βάση”, είπε ο Πρόεδρος της ΕΣΑ Johann-Dietrich Woerner, στην καθιερωμένη ετήσια διάσκεψη Τύπου στο Παρίσι.

Τα σχέδια της ΝΑΣΑ και το Ωρίων
————————

Η ΝΑΣΑ, αν και δεν ανακοίνωσε επίσημα ίδρυση αποικίας στη Σελήνη, έκανε γνωστό ότι επιδιώκει να στείλει μια ομάδα αστροναυτών σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι το 2021 εντός του διαστημοπλοίου Ωρίων.

Το Ωρίων είναι το πρώτο διαστημόπλοιο της γενιάς του, που σχεδιάστηκε για επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα, στέλλοντας αστροναύτες σε προορισμούς που δεν πήγε ποτέ άνθρωπος, όπως σε αστεροειδείς και στον Αρη.

Ιδιωτικές εταιρείες και ορυκτός πλούτος
——-

Στην κούρσα όμως μπαίνουν και ιδιωτικές εταιρείες. Για παράδειγμα, η εταιρεία Moon Express, μια από τις πέντε που λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό Google Lunar X Prize, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση για αποστολή στο φεγγάρι.

Σημειώνεται ότι η Google υποσχέθηκε να προσφέρει 20 εκατ. δολάρια στην πρώτη ομάδα που θα εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση και θα καταφέρει να προσεδαφίσει ρομποτικό σκάφος στο φεγγάρι, να μεταδώσει δεδομένα, εικόνες και βίντεο από το σημείο προσεδάφισης και 500 μέτρα από αυτό.

Η δεύτερη εταιρεία που πετύχει αυτό τον στόχο θα λάβει από την Google πέντε εκατομμύρια δολάρια ενώ άλλα πέντε εκατ. δολάρια θα δοθούν για εξαιρετικά επιτεύγματα.

Η Moon Express ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση από ιδιώτες που ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο που έχει θέσει και έφθασε στα 45 εκατ. δολάρια.

«Τώρα έχουμε τους πόρους για να πάμε στο φεγγάρι” είπε ο συνιδρυτής της Moon Express Bob Richards.
Εξάλλου, η Moon Express επιδιώκει όχι μόνο προσεδάφιση στο φεγγάρι αλλά και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Σελήνης, προσβλέποντας σε αμύθητα κέρδη.

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία σχεδιάζει να `τρυπήσει` το σεληνιακό έδαφος ψάχνοντας για χρυσό, ήλιο, σίδηρο, πλατίνα, κοβάλτιο, παλλάδιο και βολφράμιο, στέλλοντας στη συνέχεια δείγματα στη Γη για επιστημονικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Οι ιδρυτές της εταιρείας θεωρούν ότι το έδαφος της Σελήνης κρύβει και άλλα μέταλλα που θα αποδειχθούν στο μέλλον πολύ χρήσιμα και πολύτιμα.

Επίσης, σχεδιάζει το 2018 να τοποθετήσει στη Σελήνη ένα ραδιοτηλεσκόπιο και ένα οπτικό τηλεσκόπιο.

“Η ανακάλυψη νερού στο φεγγάρι αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το νερό στο ηλιακό μας σύστημα είναι όπως το πετρέλαιο στη Γη” είπε ο Bob Richards της Moon Express.

Εκτός από το φεγγάρι, τεράστιας αξίας είναι και ο ορυκτός πλούτος που διαθέτουν οι αστεροειδείς εξ`ου και το μεγάλο ενδιαφέρον διαστημικών υπηρεσιών αλλά και ιδιωτικών εταιρειών για εξεύρεση τρόπων εξόρυξης του πλούτου αυτού.

Ενας και μόνο αστεροειδής, ο ονομαζόμενος 241 Germania – διαθέτει στο εσωτερικό του ορυκτό πλούτο που φθάνει στο αστρονομικό ποσό των 96 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το ετήσιο ΑΕΠ όλου του κόσμου.

Τα ορυκτά που βρίσκονται άφθονα στους αστεροειδείς (και τους κομήτες) περιλαμβάνουν π.χ. χρυσό, ιρίδιο, ασήμι, όσμιο, παλλάδιο, λευκόχρυσο, ρόδιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, νικέλιο, αλουμίνιο, τιτάνιο. Περιέχουν επίσης νερό, οξυγόνο, υδρογόνο, αμμωνία.

comments

Tags:
loading...