Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Οικοσελίδα » EΙΔΗΣΕΙΣ » ΚΥΠΡΟΣ » 

Απονεμήθηκε το βραβείο στο δημοσιογραφικό διαγωνισμό οδικής ασφάλειας

Τι δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης

βραβείο στο δημοσιογραφικό διαγωνισμό οδικής ασφάλειας

Μέσω των συστημάτων έξυπνης οδήγησης και της φωτοεπισήμανσης θα μπορέσουμε να μειώσουμε στο μέλλον κατά μεγάλο βαθμό τα οδικά δυστυχήματα, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης, στην τελετή απονομής του βραβείου για τον έβδομο δημοσιογραφικό διαγωνισμό οδικής ασφάλειας.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός είπε ότι ο δημοσιογραφικός διαγωνισμός για την οδική ασφάλεια έχει καταστεί θεσμός και σκοπός του είναι η ενίσχυση της εμπλοκής των ΜΜΕ στη δημιουργία οδικής συνείδησης και κατ`επέκταση στις προσπάθειες για μείωση των οδικών συγκρούσεων.

Παραδίδοντας το βραβείο στη δημοσιογράφο Ευγενία Σέργη, ο Υπουργός είπε “συγχαίρω θερμά τη δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 Ευγενία Σέργη καθώς και την κυρία Ξένια Γεωργίου, μητέρα του αδικοχαμένου νέου Λοϊζου Μαρκαντώνη, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να μην χαθούν άδικα άλλοι συνάνθρωποί μας”.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η δημοσιογράφος Ευγενία Σέργη εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους διοργανωτές του διαγωνισμού, προσθέτοντας ότι “το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ θα ήθελα να το πω στην κ. Ξένια Γεωργίου, που μόλις λίγους μήνες μετά το δυστύχημα βρήκε τη δύναμη να μας μιλήσει να μας ανοίξει την καρδιά της με μοναδικό στόχο να σώσει άλλα παιδιά, τα δικά μας παιδιά”.

Η κ. Σέργη απευθυνόμενη στον Υπουργό είπε ότι έγινε μεν “ένα πολύ μικρό βήμα” με την τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στο σημείο όπου έγινε το τραγικό δυστύχημα “όμως πρέπει να γίνουν και άλλα πολλά”.

Η δημοσιογράφος εξήρε το έργο της μητέρας του αδικοχαμένου νέου, Ξένιας Γεωργίου, λέγοντας ότι αγωνίζεται για να μην ζήσουν άλλοι γονείς τον ίδιο Γολγοθά που έζησε η ίδια με το χαμό του παιδιού της.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η Ξένια Γεωργίου τονίζοντας ότι στους νέους πρέπει να δίδονται τα σωστά μηνύματα αλλά και η πολιτεία πρέπει να κάνει αυτά που της αναλογούν. Ολος ο κόσμος, είπε, πρέπει να προσέχει στους δρόμους κυρίως τα νεαρά άτομα, αλλά σημείωσε ότι εκτός αυτού πρέπει να βελτιωθούν και πολλά σημεία στους δρόμους όπου συμβαίνουν δυστυχήματα.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου Αντώνης Μακρίδης τόνισε τη σημασία της πρόληψης των δυστυχημάτων και εξέφρασε τη λύπη του γιατί τα τελευταία δύο χρόνια το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων ήταν μειωμένο για συμμετοχή στο διαγωνισμό. Πρέπει να έρθουν στο φως καλύτερες δουλειές για αποτροπή των θανάτων, που κυρίως είναι νέων ανθρώπων, είπε.

Εν τω μεταξύ, στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι το Υπουργείο καταβάλλει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη προσπάθεια για θέματα οδικής ασφάλειας μέσω του συμβουλίου οδικής ασφάλειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η προσπάθειά μας έχει να κάνει με ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά η χώρα μας, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο θέμα οδικής ασφάλειας.

“Ο ανθρώπινος πόνος είναι ανείπωτος και τα οικογενειακά δράματα απερίγραπτα. Νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο άνθος της νιότης τους, τις περισσότερες φορές σε στιγμές χαράς και διασκέδασης, οικογενειάρχες σκοτώνονται την ώρα του μεροκάματου, παιδιά πεθαίνουν πριν ακόμη γνωρίσουν τη ζωή. Χιλιάδες συμπατριώτες μας χάθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες σε αυτόν τον ακήρυκτο πόλεμο της ασφάλτου. Αυτή η αλόγιστη σφαγή στην άσφαλτο δεν μπορεί να συνεχιστεί”, είπε.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι το θέμα της οδικής ασφάλειας είναι πολυδιάστατο και σημείωσε ότι πρόσφατα άρχισε μια προσπάθεια στο Υπουργείο για να γίνει επιθεώρηση των δρόμων ούτως ώστε να εντοπίζονται τα μελανά σημεία και να διορθώνονται.

“Για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των δρόμων μας έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους αυτοκινητοδρόμους, τους άλλους υπεραστικούς δρόμους και το κύριο οδικό δίκτυο στις πόλεις και σε κοινότητες. Ο στόχος μας είναι όπως όλοι οι δρόμοι της Κύπρου να έχουν όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά και τον καταλληλότερο δυνατό εξοπλισμό”, ανέφερε.

Επίσης, είπε ότι γίνεται προσπάθεια για βελτίωση της νομοθεσίας είτε με την αύξηση των ποινών, οι οποίες σήμερα είναι χαμηλές, όπως σημείωσε, είτε με την ενίσχυση θεμάτων όπως καλύτερη εποπτεία των σχολών οδήγησης, καθιέρωση ελάχιστου υποχρεωτικού αριθμού μαθημάτων για τους νέους, θέματα ηλικιωμένων οδηγών και πιστοποιητικών που λαμβάνουν, κτλ.

Οπως είπε ο κ. Δημητριάδης, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με διαφωτιστικές εκστρατείες αναβαθμίζεται και διευρύνεται σημαντικά μέσω της συνεργασίας με πολλούς ιδιωτικούς οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς.

Επίσης, η εξέταση για την απόκτηση άδειας οδήγησης θα αναβαθμιστεί σημαντικά με την εισαγωγή θεωρητικής εξέτασης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ αναβαθμίστηκε ουσιαστικά η εξέταση για την απόκτηση άδειας οδήγησης μοτοσικλέτας, με την εισαγωγή της πρακτικής εξέτασης σε δημόσιους δρόμους.

Τόνισε ότι για να υπάρξει αισθητή βελτίωση πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η χρήση της τεχνολογίας, είτε με τη χρήση συστημάτων όπως η φωτοεπισήμανση είτε με την χρήση της τεχνολογίας αναφορικά με την οδική συμπεριφορά των οδηγών και συστήματα έξυπνης οδήγησης.

“Για την επιτυχία όμως των προσπαθειών πρέπει να συμβάλει ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία και ο κάθε Κύπριος πολίτης ξεχωριστά. Ο ρόλος των δημοσιογράφων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι καθοριστικός. Η συμβολή σας είναι ανεκτίμητη. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σώσουμε όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορέσουμε” είπε.

Κλείνοντας, σημείωσε πως η Κύπρος συμμετέχει στον στόχο της ΕΕ για μείωση των θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα κατά 50% μέχρι το 2020.

comments

Tags:
loading...